maandag 9 juni 2014

Multiculti koken vanavond!





Chino-Suri-Malayo-Javaans


Ik kookte vanavond voor vrienden en kindertjes Maleise roedjak, rijst met kouseband en bakkeljauw, en ijs met balang.


Rojak melayu
[Rodzjak melajoe]

Maleise roedjak

Eerst maar Roedjak manis.
Zie de foto hierboven.

Roedjak / rujak manis (zoete roedjak) is een Indisch bijgerecht, voor Europeanen meestal een nagerecht.
In principe komkommer, banaan, appel en sinaasappel of mandarijn, althans in de koloniale keuken.
In een marinade van ketjap manis, ui, knof, trassi (zie hier; alle links hier in een nieuw venster), petis (zie hier) en sambal oelek.
Essentieel: én trassi én petis.
Laat de ingrediënten een half uur in de marinade, steeds omscheppend.

Je kan het spul niet in de marinade bewaren, dat gaat vies smaken. Schep het er uit als je het wil bewaren, en gebruik de rest van de marinade later opnieuw eventueel, maar enkel voor verse ingrediënten.




Maar nu Rojak melayu.

Zie hierboven.

Alleen maar groenten, niks zoet fruit.
Nou ja, OK, zure appel en "zure" ananas.
Radijs (uiterst populair in Noord-West Indonesië en Maleisië, alleen zijn ze daar groter en wit), komkommer, appel dus, ananas dus en wat nog? Jawel, bleekselderij, why not.
Het bleek een perfecte combinatie, verdomd.

Marineren niet in enkel zoete ketjap maar 1/3 zoete en 2/3 zoute.
(Uhh, eerst die marinade maken: pinda-olie, ui, knof, trassi, ketjap x 2, Chinese rijstwijn, petis, sambal.)
(Uhh, die sambal deed ik er niet in; kindertjes. Maar voor die kindertjes was er sambal nenas, zoete ananas-sambal, en voor ons Surinaamse sambal.)

En o ja, het belangrijkste!
Vlak voor het serveren gaan er kleine blokjes gefrituurde tofu door. Goed afgekoeld eerst.

Heerlijk...



Deze perfecte vinho verde dronken we erbij
(De kinderjes Jip en Janneke champagne)
Casal Garcia (echtpaar Garcia) is uitstekend, net als O Gatao, de kat
Vinho verde: "groene" wijn = jonge wijn
 Dit is vinho verde branco, wijn jong wit


Rijst met kouseband

Zie eerst even hier.

Maar goed.
Rijst met kouseband, dat is iha rijst aan de ene kant, en kouseband (allochtone bezoekers zie hier of zie yardlong beans hier) daarnaast met daardoorheen zoutevis / bakkeljauw.

Ik gebruikte niet zoveel bakkeljauw, en ik gaf er fashong / fa chong naast.
Fashong zie hier.



Dit is die fashong, en wel varkens-fashong, gebakken
Betere toko
Enorm lekker (varkens fashong als smaakmaker bij varkensgerechten...)
Enorm lekker (kip fashong als smaakmaker bij kiprecepten...)
Veel vijfkruidenpoeder...


Olie, gekookte bakkeljauw...
Ui en knof (en pepers, maar dat deed ik dus niet)...
In het midden een open plekje en daar tomatenpuree bakken...
Rondroeren met garam masala (Surinaamse!)...
Opbakken met kort gesneden kouseband...
Bouillon erbij (ik gebruikte visbouillon van een AH blokje; prima spul)...
Kouseband garen

Rijst koken, Surinaamse of Amerikaanse

Alles naast mekaar serveren...

Heerlijk was het (wij met sambal)
Manneke van drie kon niet ophouden te eten...




Roomijs met balang en geroosterd sesamzaad

Dit fantastische gerecht is nog in ontwikkeling

Roomijs, dat is duidelijk. Vanille-roomijs.

Balang nu.
Dat is de Midden-Oosterse naam voor de vrucht van de Bergamot, een citrus dus, en met een dikke schil (en dat is wat je gebruikt), net als sukade.
Bij de betere Turk, in een jampot, in balang-siroop.

Die balang kleiner snijden dan ie al is, naast dat ijs, wat van de siroop erover, en over dat ijs geroosters sesamzaad.

Heerlijk, maar wat te zoet.
Volgende keer met citroenijs of zo. Ik denk nog na.
En maanzaad? Ipv sesamzaad, of plus?