vrijdag 6 juni 2014

Pasar Malam (2)



Ding om Kue goyang te maken, koek wiebel
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Pannenkoek-beslag
Wat je mist is dat dat ijzer eerst goed heet moet zijn
En al wiebelend laat dat koekje los
En niet onderdompelen in het beslag want dan kun je je een ons wiebelen


Indonesië


Babi pangan

Laat in flink ketjap manis met wat ketjap asin erdoor en redelijk wat sambal en gembersiroop de volgende ingrediënten een uur trekken terwijl je regelmatig omroert: stukjes ui, geplette en dan gehakte knoflook, geraspte laos en geplet komijnzaad.
Wrijf stukken hamlappen in met de marinade, laat een half uur liggen, wrijf weer in, laat weer liggen en zo nog een keer.
Bak het vlees in arachide-olie mooi rondom bruin.
Voeg de marinade toe, een flinke scheut rijstwijn (of medium sherry), tomatenpuree, wat citroensap en water.
Breng aan de kook en laat snel inkoken.
Breng de saus op smaak met citroensap.
Serveer met sambal.




Bak- en kookbanaan

Bakbanaan: groen
Kookbanaan: geel-zwart

Snij het steel-uiteinde van de banaan, snij de schil in en stroop die van de banaan.
groene bananen moeten daarna afgespoeld worden.

Koken, liefst met kookbanaan
Kook in dikke schijven of gehalveerd in de lengte, minimaal een kwartier, eventueel langer (proef) in ruim water met zout.
Koken in de schil is ook lekker; snij de banaan (ongeschild dus) een maal in de lengte door en een maal in de breedte.
Kan ook in zijn geheel in de schil in de oven.

Bakken, liefst met bakbanaan
Schijven in arachide-olie met wat boter, op niet te hoog vuur, regelmatig draaiend, tot gaar.
Kan ook in de frituur.



Salak
Erg lekker als je er van houdt zeg maar
Ook voor in salades
Voor je die witte dingen kunt eten moet er een nauwelijks zichtbaar velletje af
(Meidje van zes: "Het smaakt een beetje lekker en een beetje vies")


Dodol

Maak van cocosboter 2,5 liter dunne santen (oplossen in water) en 1 liter dikke santen; laat koelen.
Werk de dunne santen door een pond meel van kleefrijst.
Laat dit roerend au bain marie binden.
Giet wat van de dikke santen in een braadpan en laat daarin, roerend op halfhoog vuur, een kilo geraspte goela djawa (palmsuiker) smelten.
Werk er het beslag door en daarna de rest van de dikke santen (goed blijven roeren ondanks dat het erg zwaar werk is).
Blijf roeren tot de massa kleverig wordt en olie afscheidt.
Bekleed een rechthoekige bak met keukenpapier, giet er het mengsel in, vouw het keukenpapier ook over het mengsel en laat goed koelen.
Snijd de dodol in blokjes en verpak die per blokje in wat plastic folie (in bananenblad zeg maar).

Dodol durian, met doerian erdoor, is erg bekend



Dat groen links zijn peulen peteh-bonen
Zie hier


Gele rijst met gedroogde visjes

Surinaamse of Amerikaanse rijst opzetten in koud water met koenjit, wat santen, wat sereh, wat

daoen djeroek poeroet en iets zout.
Je kan ook Aziatische rijst gebruiken natuurlijk, maar dit werkt eenvoudiger.
Niet te snel aan de kook laten komen.
Als het water kookt gedroogde visjes toevoegen (Ikan teri [trie], Ikan kering [kring]) en/of gedroogde garnalen (Udang kering).

Gebruik nooit die gebakken visjes, maar droge.
En die garnalen alrijd voor gebruik een minuutje in water.

Die garnalen en die visjes kan je prima bij de borrel eten, rauw.



Twee vogelfluitjes van een cent
Een soort trombone fluitjes
Voor twee kindertjes


Bebotok

Bladeren van witte of groene kool afbreken (zo goed mogelijk heel laten; snijd eerst het kontje van de kool), en die bladeren kort in kokend water met zout leggen, een voor een, dat water ook erover scheppen, en laten uitlekken.
Ze moeten slap zijn.

Gehakt aanmaken met kerrie djawa, zout en geraspte cocos.
Met die bladeren daarvan pakketjes maken, die rondom aanbraden, en dan op laag vuur met wat bouillon en een scheut ketjap gaarstoven.
Serveren met rijst.

Op Lombok maken ze het met geitevlees, en dat heet dan ook Behbuttok [bèèèhbuttok].

Duitse variant: met rode kool en met komijn en/of koriander door de vulling.




Indonesisch rundvlees
Daging ragi

Snij rundvlees (of beter: karbouw, maar ja) in dunne plakken.
Vandaar de naam dendeng, maar echte dendeng wordt daarna gedroogd.
Snij sjalot en knoflook fijn.
Meng het vlees met rode peper, koriander, laos, kentjoer, assemwater, palmsuiker en djeroek poeroet.
Bak het mengsel in een beetje olie aan, en doe er water bij tot het vlees bijna helemaal onderstaat.
Laat het vlees op een laag vuurtje gaar en zacht worden, en laat de vloeistof bijna helemaal inkoken.
Doe er dan geraspte kokos bij en roer dat door het vleesmengsel.
Laat verder koken tot al het water is verdampt.
Voeg een eetlepel palmolie toe en roerbak tot de kokos goudbruin is gekleurd.



Dit is een echte
Tanjong Priok was dat


Ik vond op een briefje op die Tongtong nog een aardige link over sirih / betel
Zie hier

En zie Papoea dans in Den Haag gisteren hieronder