zondag 27 juli 2014

Culinaire overpeinzingen



Ik heb het nog niet gelezen, maar veel zal het niet zijn
Kleuter Woutwijk en zo
En er staat niet bij wie wat heeft geschreven
Dan kan ik niet afzeiken


Ik had het idee voor vanavond al klaarliggen.
In de Volkskrant een aardig verhaal over de Route Nationale 7, de oude Route du Soleil zeg maar. Plaatsjes erlangs, verval sinds die autoweg er ligt, diverse restaurants worden genoemd...
Kijk, dacht ik, Vanavond gaan we langs de Route Nationale 7 rijden.

Maar ja.

Dan ga je op plaatsnaam + restaurant-naam zoeken, en dan vind je enkel die marketing-mongolen van Tripadvisor en zo.
Ik vraag me trouwens dikwijls af: wie kijkt op dat soort sites, of op Iens of zo? Of beter gezegd: ik vraag me dat helemaal niet af, maar ik verbaas me over de hoeveelheid minus habentes die dat wel doen. Of nee, nog beter gezegd: de gemiddelde bezoeker daar is een culinaire mongool, dus vandaar al dat bezoek.
Kijk. Probleem opgelost.

Ik zie een restaurant, ik schat het in, ik bekijk de kaart (als er geen buiten hangt lopen we door), en ik weet het. En het klopt altijd.
Maar ja, je hebt er verstand van of je hebt er geen verstand van.
(Als je er geen verstand van hebt, dan kan je trouwens probleemloos voor de Nederlandse pers culinair werk gaan doen hoor! Want zoals wel meer gezegd: op 10, 20 mensen na is er in Nederland geen hond te vinden met enig culinair verstand, dus wat maakt het uit wat je schrijft...)




Even kijken wat ik zoal verder voor ideeën had genoteerd.

Priesterwurgers
Dat is een bepaald soort Italiaanse gerechten. Niet hetzelfde soort gerecht allemaal, maar ze hebben gemeen dat ze zo lekker heten te zijn dat priesters er zo gulzig van eten dat ze zich dodelijk verslikken.
Strangolapreti.
Maar dat zou dan een kort verhaal zijn geweest, te kort, daar moet ik nog wat bij verzinnen.

Een verhaal over bouillabaisse en bourride.
Maar ja, net Formule 1 gezien, laat al, en dat verhaal moet nog helemaal verzonnen worden...

En ik heb drie onbesproken boeken over Amerika (ik bedoel de US), waar ik een (forse) serie over ga schrijven. Drie pillen met prachtige content.
* The Oxford Companion to American Food and Drink
* American Food van Evan Jones
* Soul and Spice (import keukens in Amerika)
Maar ja, die serie wil ik niet beginnen voordat Indonesië af is. En Indonesië deed ik gisteren of eergisteren al...

Sarma en dolmas
Verhaal moet nog helemaal ontwikkeld worden...

Kookboeken
Maar dat deed ik al teveel de laatste tijd



Die Cock, dat blijkt ook al Kleuter Woutwijk te zijn...


Ik moet er nog één boekje bij hebben, naast hierboven en zie eerste plaatje vandaag, en dan kan ik weer een aflevering schrijven van We blijven in Nederland (de vorige was zwaar bezocht)

Ff naar Boekwinkeltjes
* Brandt Corstius, Goedkoop + lekker uit eten in Amsterdam is niet te vinden
* Het Bearnaisesyndroom: al die boeken van Witteman zijn tweedehands peperduur (goed voor haar, dat wel natuurlijk)
* Het Volkomen Frietboek: veel te duur
* Frietgeheimen; niet te vinden

Maar wacht!
Ik vond Het Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool (is bij mij gejat? uitgeleend?) voor € 3,-. "smoezelig exemplaar", heerlijk.

Ik vond ook Ans en Hans krijgen de kans voor een redelijke prijs. Was bij me gejat door een jongen die onkruid schoffelt, toen ik even naar de bibliotheek was. Zoon van een refo dominee... Zie Ans en Hans hier. Ook Tjeempie of Liesje in Luiletterland was weg, zie hier. Ook daar staan voor een zoon van een gereformeerde dominee nogal onthutsende plaatjes in. (O, die kan ik wel eens publiceren!)



 Dit is dat Spaanse kookboekje van PJ van laatst 
Je denkt Dat is niks maar altijd altijd brengt het je op ideeën


Vanavond enorm bezoek hier. Geen idee waarom.
Tofu post en Indonesië zijn populair, maar dat verklaart niet alles.
Waarschijnlijk gewoon een iedereen-is-aan-het-googelen-op-culi.

Gisteren maakte ik een pizza met Italiaanse kerstomaten uit blik (veel lekkerder dan verse, niet zo uit de hand maar wel gebakken), en Limburgse kaas die ongelofelijk lag te stinken. En door de tomatensaus Turkse niet-pikante paprikapuree (er zat wel een pepertje door de saus natuurlijk).
Super heerlijk.
Vanavond de andere helft, of vind ik nog kracht voor Guanciale, aardappelen en courget?
[Ja! Ja! En God wat was het lekker, die Guanciale smaak in die aardappeltjes...]



Dat besprak ik laatst
Gezeur

Wat nog meer?

Dat het Loek heeft behaagd terug te keren.
Mooi.

Dat de Formule 1 met de week spannender wordt.

Dat ik eieren (en alles trouwens) wel degelijk achter uit het schap neem.
Als jullie van AH (of van een andere super) eieren hebben met de dooier mooi in het midden, dan hoor ik heel graag waar die AH of andere super van jullie staat.
En van Aldi had ik Bio eieren. Kookte er drie, twee mooi de dooier in het midden, een totaal niet.

En dat ik die sla niet op die Kapsalon laat liggen omdat ik niet van klef hou, en dus meteen ook maar nooit meer Kapsalon eet, probleem opgelost.

En zo kan ie wel weer.



Dat is ook al besproken

Ik ben trouwens ook een essay aan het voorbereiden over de psychische gesteldheid van dat volk wat bijna klaarkomt, ja, of helemaal, dat kan ook, als ze op de radio wat mogen zeggen. Ik bedoel nou niet zo meteen Radio 4 met die voormalig bekende Nederlanders ("Vroeger boekhouder bij Helmond Sport"), maar meer die culinaire Apossel, Fruit, Vreugdepeen, Smack, Broekbaard, Woutwijk e tutti quanti. Het heeft allemaal te maken met te vroeg zindelijk gemaakt zijn. Maar ik ben er nog aan bezig.
Ouders Online: "Begin je te vroeg of ben je te gespannen bezig met zindelijk maken van je kind dan kan dit leiden tot angst en onzekerheid." Kijk, daar komt het van...