maandag 25 augustus 2014

Mosselen (2)



Zo groeien hangmosselen


Wat ik verder aan recepten heb


(Eerste aflevering zie hier.)


Mosselen anders

Maak ongekookte mosselen klaar door ze op hoog vuur door een roerbakgerecht te verwerken; roer zolang tot de mosselen open zijn.
Het vocht uit de mosselen geeft een erg lekkere smaak aan het eten, maar reken er wel mee dat dit vocht zout is.

Of maak ze klaar zoals kokkels met Noilly Prat.
Opbakken in wat olijfolie met wat knoflook.
Scheut witte wijn en even daarna Noilly Prat erbij, gemengd met wat bloem en flink peterselie.

Dat Noilly Prat mengsel kan je het beste een paar uur van te voren maken, en regelmatig omroeren.
Doe er ook witte peper door.



Bouchot mosselen
Groeien aan palen
Oudste vorm van mosselkweek


Mosselen heel anders

Eet ze rauw, net als oesters
Met wat citroen...

Zo worden ze in Brussel op straat verkocht


Mosselen nóg anderser

Kook de mosselen op de normale manier, maar dicht en vast tegen elkaar aangepakt in de pan, zodat ze niet open kunnen gaan.

Wrik open en eet.
De zeesmaak is zo veel sterker.



De gele zijn zoutwatermosselen, de rode komen uit brak water
Heerlijk zijn die rode
Ik oogstte ze ooit in Willemstad (Brabant) bij de sluizen
Ik at ze een paar keer langs de Gironde


Paella en zo

Mosselen verwerk je natuurlijk ook in paella en in fideuà (pasta-paella).

Zoek op het blog op paella en op fideuà (accent kan je weglaten).

Beide gerechten heb je ook in een zwarte variant, met inktvis-inkt, en beroemd in die klazze is de zwarte risotto van Genua (ik hoor dat het Venetië moet zijn, is dat zo?). Enfin, zoek op Genua hier, en vind Risotto nero (o ja, Venetië; maar waarom vind je het dan op Genua??), met inktvis en mosselen.


Mosselkroketten

Dat zijn tapas.

Schelp, gekookte mossel, béchamel.
Laat goed koelen.

Paneermeel erover en omgekeerd in een koekenpan bakken.

Je kan ze natuurlijk ook frituren.
Paneer ze dan.




Volgende aflevering zie hier.