donderdag 14 augustus 2014

Visoep (9 en laatste)




De Amerika's


Manhatten clam chowder

Zie boven.
"Chowdah"

Clams dat zijn -hier- geen kokkels, maar familie van de venusschelp, de almeja.
Wel wat groter.

Open de clams in een koekenpan met een scheut witte wijn, de pan schuddend of de clams wokkend. Twee minuten moet genoeg zijn.
Dicht gebleven = weggooien.
Giet af en bewaar het vocht.

In een andere pan stukjes bacon krokant bakken.
Ui erbij, bleekselderij, knof en een klein gedroogd pepertje, fijngehakt (liefst Bird's eye; heeft de Surinaamse toko).
10 minuten sudderen.
Stukjes wortel en aardappel erbij en het kookvocht. Eventueel wat meer vocht toevoegen (bouillon, water, wijn...).
10 minuten sudderen.

Tomaten erbij.
Sudderen tot aardappel en wortel gaar zijn, en met wat tijm.

Clams erbij.

Serveer met mooi dun (dus veel korst hebbend) stokbrood.




New England clam chowder

Clams openen zoals in het vorige gerecht en weer de vloeistof apart houden.

Olijfolie, bacon...
Houd de bacon apart.
Ui, knof zachtjes bakken tot zacht.
Bacon terug, bloem (niet teveel), roer.
Vloeistof clams erbij en visfond, roerend steeds, en niet kokend, en het moet geen saus zijn maar soep. Maar: je kan altijd wat later verdunnen met volle melk.

Stukken aardappel erbij, selderijblad, zout, zwarte peper, laurier.
Aan de kook, en sudder tot de aardappel bijna gaar is.

Clams erbij en roerend stukjes boter.
2 minuten, niet laten koken.




Moqueça de peixe

Braziliaanse vissoep

Stukken vis in een kom: heilbot, zwaardvis, kabeljauw...
Coat met een mengsel van geperste knof, limoensap, p/z.
Houd koel.

Stoofpan, olijfolie, ui, knof, Spaanse peper...
Paprika, z/p (bedenk dat paprika in dat soort landen veel steviger is dan bij ons)...
Na even tomaat en lente-ui erbij.
Na even korianderblad.

De helft van die groenten uit de pan, de vis op de overige groenten, z/p en de rest van de groenten weer terug.
Kokosmelk erover.
Aan de bubbel, deksel, een kwartier.
Proef en kruid eventueel met limoensap, paprikapoeder, peper of chilivlokken.

Garneer met korianderblad.
Serveer met rijst (zie hieronder) of met krokant stokbrood.

Rijst zoals daarginds
Olijfolie, ui, knof, Spaanse peper...
Rijst meebakken, wat stukjes tomaat, koriander...
Bouillon, en kook de rijst gaar.




Chupa de camarones

Peru

Chupa [tsjoepa] heeft niks met soep te maken maar met chupar, zuigen = genieten, vingers aflikken, zuipen...

Olijfolie (liefst met annatto, achiote), ui, knof, Spaanse peper...
Tomaat...
Bouillon, aardappelen, rijst...
Wat later maïs en verse doperwten (die in dat soort landen langer moeten koken en meliger zijn)...
Bubbelen met deksel tot de aardappelen bijna gaar zijn.

Garnalen, oregano, z/p...
Pocheer er eieren in.
Serveer met stukjes verse kaas erin en peterselie erover.




En nou ga ik nondeju een forse biefstuk eten...