vrijdag 19 september 2014

Amerika (1)



Vandaag weer foto's van inkopen

Caprino ("van geit"), Puglia
H was er van ondersteboven


Verenigde Staten van Amerika


"van Amerika" want je hebt er meer. Argentinië en zo, Uruguay...


Vier boeken

Vier pillen

* The Oxford Companion to American Food and Drink

* American Food (Evan Jones)

* Fast Food (Jakle, Sculle)

* Soul and Spice (Haughy Cusick)



Dit tikte ik op de kop bij een Belse dame
Een Mouli-Julienne


The Oxford Companion to American Food and Drink

Ik heb de 2007 editie, zeer fors formaat, 700 pagina's.

Wat interessant is aan deze vier boeken, dat is hoe ze "American food" benaderen.

Oxford wil een standaard werk zijn.

Een greep er uit

* Duck
Welke soorten en waar. Wild (= verwilderd) en gefokt. Thanksgiving, recepten...

* Dumplings
Azië en Europa. Gefrituurd, gekookt. Duits, joods. Recepten...

* Dunkin' Donuts
Fast food keten

* Dutch influences on American food
Wat ze meebrachten. Maar pas op: Dutch betekent dikwijls Duits... Doughnuts, pretzels, coleslaw, pancakes, waffles, and above all cookies. Bread - butter - cheese. Hutspot, oliekoecken...

* Dutch ovens
(stoofpannen)



Pimentón picante
Spaans pikant paprikapoeder
Van ñora, appel-paprika (net als in Hongarije), zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Deze is in tegenstelling tot de bekende Pimentón de la Vera niet gerookt
Merk El Ruiseñor, de nachtegaal, schitterend blikje
(Over de prijs zal ik het maar niet hebben)


American Food

The culinary classic, featuring more then 500 distinctive regional, traditional and contemporary recipes

What we've cooked, how we've cooked it, and the ways we've eaten in America through the centuries

U begrijpt dat de benadering hier anders is.

Origineel 1974, ik heb de 5e, 2007 editie
Vrij groot formaat, 500+ pagina's


Deel 1: historie
En dat is "vrolijk" maar niet slecht opgezet

Puriteinen en plantages, de Franse touch, padres en conquistadores, Gemütlichkeit and Serious Eating, Body and Soul, The Harvest Century, Shakers Bakers Breakfast Makers, Melting pot?, Beginnings Revisited


Deel 2: recepten

Voorgerechten, brood pannenkoek doughnuts, soep, groente, vlees, gevogelte, vis en schaal- en schelpdieren, wild, salades, Casseroles Lunch and Supper Dishes, sauzen, nagerechten



Ja Loek, zo'n "pincet" werkt erg mooi

Ik vond eindelijk ook een echte canneleur
(dus niet een canneleur als zij-uiteinde aan een zesteur)


Fast Food

"Roadside restaurants in the automobile age"
 "The Road and American Culture"

1999, flink formaat, 400 pagina's.

Het boek drijft, wat de indeling betreft, en niet ten onrechte, veel op de architectonische kenmerken.
Af en toe zie je repercussies van de road naar de stad, of iets komt op in de stad, maar "het" gebeurt langs de weg (en in eerste instantie langs het spoor).

Het volgende overzicht is historisch én soortgericht, dat is het aardige. Met veranderingen in opzet kwamen altijd veranderingen in soort voedsel.

Quick Service restaurant
Idem langs de weg
Ketens
Hamburger places
Mc Donald's
Sandwich places
Ice cream Places
Breakfast places
Chicken places
Seafood places
Pizza places
Taco and Mexican 'Cantinas'
Steak places
Concept restaurants

Besluit: Roadside restaurants in Springfield, Illinois
Dus nu lokaal op de eerste plaats en historisch op de tweede plaats.

Heel mooie opzet.



Weer mosterd gescoord!
In aardewerken potjes nog wel...
De prijs wil je niet weten...

Soul and Spice

1995, flink formaat, 300 pagina's

Daar staat een hele rare en foute ondertitel op
African Cooking in the Americas
Kijk naar de inhoud, van waar de invloeden op de Amerikaanse keuken kwamen:

Caribbean
Bahia Brazilian
Soul food (dat is VS iha)
Louisiana creole
Barbecue
Recent African Immigrants

Natuurlijk heb je in al die gebieden negers, maar het is altijd veel meer wat ze met het lokale spul deden dan dat het "Afrikaans" is.



Sopressata uit Vicenza (Veneto)
Zacht en jammie!
"Slecht" gesneden want kontje...


Maar goed

Ik ga die boeken een voor een bespreken.
Of jullie willen of niet.


O ja, trouwens,

Ik heb nog een paar andere Amerikaanse kookboeken, maar die zijn niet "breed Amerikaans", en daarnaast zijn ze al ter sprake geweest hier.

Ted Nugent (!) Kill it and grill it (wild)
Anne Wilson Tex-Mex
Ruby Le Bois Cajun
Justin Wilson Cookin' Cajun


En zie aflevering 2 van deze serie hier.



Oogboontjes
Je verbaast je er over hoe populair die over de hele wereld zijn
India, Mexico, Afrika, Europa you name it
In Portugal heet het Frade en ze eten het met bacalhao
Dat gaan we doen!


O ja, trouwens,

Die culinaire zwaklullen die ik regelmatig te grazen neem, die gaan natuurlijk zwaklul ICT vriendjes vragen om mij cyber aan te vallen.
Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gisteren nog. Was mijn Firefox geïnfecteerd.
Nou, schakel ik over op een portable Firefox op een USB stick.
Weg probleem.
Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

De mongolen...
Sturen ze spam, maar ik gebruik PMail Hahahahahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
De culinair- en óók nog ICT-zwakzinnige mongolen...

(Volgens mij is dit trouwens een bewijs dat Darwin niet klopt. Dat die Smak van Dinters en die Broekbaarden en die andere Vreugdelozen et tutti quanti niet vanzelf uitsterven. Die moeten geholpen worden...)



O God!
Ik zie het nou pas!
Brandt en Levie!
Shit!
Weg ermee!!

 Vervolg zie hier.