donderdag 18 september 2014

Gadver!




Bah!, vlaaien, Mandarine Napoléon...


Yuck! Things people eat

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en hier.

Grub on a stick? O, wacht, larve.
Sea squirt? O, wacht, een "zeeschede"...

Ook konijn wordt genoemd, wat ik helemaal niet zo Yuck! vind.
En "The meat of the female rabbit (doe) is considered superior to that of the male (buck)."

"The lizards found in Chinese medicine shops are often sold in pairs: one male and one female. For best results it's said that both lizards should be cooked together."

Zwarthuid kip, ook wel Silkie.
Die heeft trouwens vijf tenen ipv vier.
Zie hier,

Stargazy pie
Zie hier.

De auteur betreurt het in het nawoord geen parkiet geproefd te hebben en geen eekhoorn ("the grey variety").

Tarantula.
"Warning: the belly may burst open at first bite, covering one's hand and face with black, pungant goo."


Wat gaan we eten?

Een Mars-reep in beslag, gefrituurd.
Zie hier.




Twee honderd culinaire schotels geïnspireerd door de Mandarine Napoléon


Ja, ik weet dat u kan lezen, maar robots van zoekmachines kunnen géén plaatjes lezen.

Een zeer Bels boekje trouwens.


Wat viel op?

Eindelijk kom ik eens een recept tegen van die Florentijnse aspergesaus, variant op de Maltezer, díe met bloedsinaasappelsap door Hollandaise, deze met mandarijnsap.
Maar hier ook Mandarine Napoléon dus.
Dat gaan we eens doen.

Kreeft terugtocht uit Egypte
Sinasappelen, tomaten, rijst, room, cayennepeper, sjalot, mouseline...

Kreeft op de manier van madame Durandeau
"Twee kleine levende kreeften nemen. De scharen verwijderen. De staarten losmaken en in vier stukken snijden. De poten breken (zonder te misvormen)."
Madame Durandeau? Madame Thieme!
("Overgieten met een glas Saint-Croix-du-Mont, een half glas cognac, een kwart glas Mandarine Napoléon. Flamberen.")

Mosselen met Mandarine Napoléon
Mosselen klassiek koken maar mét M N.
Uit de schelpen.
Water aan de kook met karwij, tijm, zoet paprikapoeder, groene theepoeder, zoethout, absinth, munt, sinaasappelschil, mandarijn, hete Spaanse pepers en M N.
Lang sudderen, mosselen erin, binden.

Kwartels op mijn wijze (L'Air Pur, La Roche-en-Ardennes), Kwartels voor Fijnproevers (Comme Chez Soi, Brussel), Kwartels Grand Cerf (Le Grand Cerf, Spa), Kwartels van Jaqueline ( Le Jubilé, Brussel), Savoy Kwartels (Parc Savoy, Brussel), Kwartels met Mandarijnen (Au Vigneron, Mariakerke-Oostende), Praalkwartels (Auberge de la Pergola, Laken-Brusel), Kwartels in Pasteikorst (Le Sart-Tilman, Angleur), Gevulde Kwartels uit Ajaccio (La Cense Blanche, Chaudfontaine), Gevulde Kwartels Cardinael (Le Sanglier des Ardennes, Durbuy-sur-Ourthe), Kwartelkoteletten le Dauphin (Le Dauphin, Luik).

"De vier fazanten plukken, van de ingewanden ontdoen, en flamberen. De vier vleugels (suprêmes) verwijderen, doch de vlerken laten zitten. De fijne filets weghalen en zorgvuldig van de zenuwen ontdoen. De vleugels plat doorsnijden, zonder ze geheel in tweeën te snijden. Ze vullen met gratinvulling, de fijngehakte truffel en de in dobbelsteentjes gesneden leverpastei. Daarna in het darmnetje wikkelen."

Rijke uienschotel
Met Riesling, camembert, room, eierdooiers, cream sherry, cognac en M N.
"Opdienen met beschuiten."

Confituur van onze nicht.
Tomatenjam met suiker, citroen, vanille en M N.
"Recept van wijlen mevrouw Henry de G., Verviers"


Wat gaan we maken?

Weinig, hoewel het boek wel fantastisch leeswerk was.

Die aspergesaus dus.

En avocado met gamba's
En eigeel, citroen, olijfolie, tomatenpuree, p/z, cayenne en M N.




Limburgs Vlaaienboek

Wat viel op?

Een paragraaf over Vlaai serveren (de ene soort moet niet helemaal, de andere wel helemaal afgekoeld zijn), gistdeegvlaaien, linzenvlaaien (geen linzen, en ik denk altijd dat dit van Linzer komt), moppenvlaaien, verschillende bodems, en een apart register op de vullingen. Goed!
Linzentaart: zie bv. Echte Vrouwen Koken Anders, Toklas, Moord in de Keuken, Linzentaart (net ná Sachertaart! Zie je wel!).

Rijstevlaai: in Wallonië Tarte au riz, ook wel flamiche (is dat niet ook die Elzasser of zo pizza? O nee, dat is Flammenkuche.).

"Eerst werden de fruitvlaaien op tafel gezet, dan de rijste- en botervlaai en als laatste de laddertjesvlaai."

Niks zo lekker in 't land
Es botter op eine vlaaienrand

Kruimel-abrikozenvlaai, kruimel-rabarbervlaai, appelvlaai met gemberbolletjes...
Griesmeelvlaai, oeftenvlaai (gedroogde peren), kruisbessenvlaai...
Kwetsenvlaai met rauwe kwetsen, ja dat kan. Appel kook je ook niet eerst...
Wortelvlaai, dat herinner ik me uit een ander Limburgs kookboek als "armelui's eten".
Vlaai met platte [verse] kaas...


Wat gaan we maken?

Rijstevlaai met rum

Appelvlaai met deksel (zie hier).

Vlaai met gedroogde pruimen.



Ik scoorde een nog onaangebroken potje gember...