vrijdag 5 september 2014

Kosher Cookery



Casal Garcia: Echtpaar Garcia
Uitstekende vinho verde
Bijna zo goed als O Gatão, de kat

Deze vinho verde is vinho verde branco, witte
Vinho verde tinto, rode, is ook heerlijk, maar kan niet worden gebotteld

Vinho verde is exact dezelfde soort wijn als Baskische Txakoli


Classic and Contemporary Kosher Cookery


Frances R. AvRutick
Jonathan David Publishers
NY, 1989

Het zijn wel erg internationale joden
Rumaki: Japanse stokjes voor de BBQ met kippenlever en spek en waterkastanje...
Chinese kippensoep met waterkastanje...
Colombiaanse salade, Moroccan chicken, Polynesian glazed chicken...

Maar ook veel joods natuurlijk (en dat schrijf je niet politiek-correct "Joods").
Cholent, Einlauf, Knaidlach, Kaparah chicken soup, Nahit, Knishes, Marinierte fish, Tzimmes...



Doet wat aan een Riesling denken: ik bedoel dat niet helemaal droge
Bij de zuurkool: lekkerder dan Riesling, maar nog steeds iets dat zoetje...


Vreemde zaken


Je moet corned beef "thinly sliced" oprollen met een vulling erin...
Dat wil ik zien!


Pareve

Ik kende die term niet.

Het is iets wat niet onder het vlees-kook-regime (met zijn eigen pannen en zo) valt, nóch onder het zuivel regime (met weer hun eigen pannen...).

Je kan het dus met vlees eten, en ook met zuivel, dat is de essentie van Pareve.

(In Israel mocht ik ooit niet 's middags vlees eten omdat ik 's morgens yoghurt had gegeten... Flikker op!)

Pareve stuffed mushrooms, Pareve lentil soup, "pareve milk" (Soja ongetwijfeld)


Lasagne

Met Parvcheezy (geen schrijffout), whatever that may be.
Uhh, tofu spul. Zie (uiterst obscuur) hier (alle links hier in een nieuw venster).



Niet duur, heel redelijk (mooi, zacht)
Maar dat was juni
Nu is het ietsje minder toch...


"Corned beef hash. Prepared with chopped beets, this dish is known as Red Flannel Hash"

Je mengt corned beef, gekookte aardappelen, ui, groene paprika, selderij en peterselie met runderbouillon.
"Bake for about 20 minutes until a brown crust forms. Fold over as you would an omelette and serve with tomato sauce."


Shmaltz herrings, wat is dat?
O, zie hier.


Een blok tofu moet je "cut into fourths lengthwise, the cut crosswise into 10 slices".
Dat kan, jazeker, maar dan krijg je wel erg kleine blokjes, die het gezien de instructies in het recept niet gaan overleven (roerbakken met groenten).


"Muenster or Mozzarella", waar slaat dat nou op?


Fasyoles mit Tayglach
Dat is Fagioli e pasta.
Mooi!


Gefilte Helzel
Stuffed poultry neck

Ik heb het dikwijls gemaakt, zo'n worst van het vel van een ganzennek...
Heerlijk!
Foie gras, truffel...


Gefilte Kishka, gefilte Hoete...
Ach-ach...


Fijn, zacht, subtiel


Wat gaan we maken?

Forty-clove garlic chicken

Ik las eerder vandaag nog hetzelfde recept in Simple French Food.

Joods: ovenschotel, laag selderij, ui, wortel.
Olijfolie, ui, peterselie, basilicum, dragon, nootmuskaat. En knof zou ik zeggen.
Kip-stukken erdoor halen en op de groenten.
Paprikapoeder, z/p.
Olijfolie-spul over de kip.
Ongepelde knof tenen tussen de kip-stukken.
Rode wijn (of zoete witte).
Deksel of folie. Oven.
1,5 uur.

Frans: geen paprikapoeder, maar tijm, oregano en bonenkruid.
Bouquet garni ook.
En de hele handel in deeg gebakken.



Niet goedkoop
Heel volle smaak en dat is ff wennen
Niet erg fris en de nasmaak helemaal niet
Bij Indisch eten prima, op een terrasje niks

Marketing-wijn...

 
Rijst gekookt met selderij en sinaasappelsap en -schil

Daar valt verder weinig over te vertellen.

Boter, bak ui en selderij...
Water, schil, sap, z/p...
Aan de kook, + rijst...


Chremslie

Aardappelpuree met flink ei, ietsje suiker en p/z.
Frituur ballen...



Tsja, niet echt goed, maar ja, dat is een superbrouwerij daar
Beetje Oostenrijks zoetig, bij de zuurkool ietsje beter maar niet veel
Dat zoetige is, als je de fles een dag laat staan in de koeling, weg maar dan proef je foutjes.
En raar bitter-zoet walsen in je mond