woensdag 1 oktober 2014

Georgisch tafelen



Pirosmani
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

"Studenten"


ქართული კერძები


Dat boekje verscheen bij een expositie van Pirosmani in het Dordts Museum.
S Moerman en R. Kalmakhelidze, uitgeverij Pereboom.

Zie het boekje hier.

Ik besprak het al eerder vrij kort.

En ik kookte er al twee keer uit.
Zie hier, ei met aubergine en Georgische pindasaus.
En hier, kwartels met walnotensaus.




"Familie-diner"


The Oxford Companion to Food

De keuken in het westen is Turks (maïsbloem) , die in het oosten Perzisch (tarwebloem).
Grote "en positieve" invloed op de Russische keuken.

Dikke soep; sauzen met noten en vruchtensap.
Tomaten, knoflook, berberis, zure pruimen (laatste twee bij betere Turkse winkels, de pruimen als pasta), druiven, granaatappel, yoghurt.
Kebab, pilav, stoofvlees met groenten en rijst, lablab bonen...
Kardamom, peterselie, selderij, prei, munt, basilicum "of dille", koriander, kaneel, kruidnagel, saffraan, zwarte peper.
Dat brood wat in tonnen in de grond gebakken wordt, tegen de wand geplakt (net als in Afghanistan etc.).



"Fruitwinkel"


Internet


Zie Wikipedia over de Georgische keuken hier.
Zie dat brood met ei rechts; daar kom ik op terug.

Wat naar beneden zie je zo'n brood"oven". Langwerpige broden, maar ze doen het ook met ronde platte.

Georgian culture is best observed during a feast called supra, when a huge assortment of dishes is prepared, always accompanied by large amounts of wine.
Kijk, zo mag ik het horen.


Culi foto's zie hier.


Recepten
Hier.
En hier.
En hier.



"Feestmaal"


Wat viel op?

In het boek dan dus.


Nog even die broden. Daar schrijven ze over.
Zie die platte maken hier. Lavash.
Die langwerpige, shotis puri, die je bij Wiki met dat ei zag, zie hier. Vanaf minuut 1 zie je het bakken ervan.
De schrijvers zijn niet helemaal op de hoogte, want ze impliceren dat dat lavash níet in een ton wordt gebakken.
Ander bekend brood, met kaas gevuld, is chatshapuri, zie hier. Dat hoort trouwens met filodeeg.
En met bonen gevuld brood, lobiani, zie hier.


Bruine bonensoep met witte wijn...


Walnoten zie hieronder



"Prinsen aan tafel"


Walnoten in

Schol in wijnsaus
Saus bij kalkoen
Zalm in koriandersaus
Tomaten-vleessoep
Rode bonenschotel
Likeur
Koolsalade
Bietencrème
Bloemkoolpuree
Spinazie met boekweit
Honingkoekjes
Druivenpudding



"Inspectie"

Wat gaan we koken?

Die zure pruimensaus (want ik vond dat spul bij een Betere Turk; donker blok is het; enorm zuur; Talan plum paste, Iran) bij lam in wijn gestoofd.

Chinkali
Soort ravioli-zakjes zeg maar
Zie hier

Kip gekookt in knoflookwater

Gemarineerde (citroen, knof) varkensspiezen

Gestoomde gehaktballetjes
Knof, peterselie, verse koriander, rode peper, gekookte rijst en tomatenpuree erdoor
Stomen op laurierbladeren
Serveren met zure room

Worst met berberis erin

Die schol in witte wijnsaus
Laurier, walnoten, koriander

Georgische zuurkool (met rode biet erdoor en rode peper)

Dat kaasbrood

Kubdari
Een soort empanadas
Zie hier



Weer prinsen

Reactie Sylvia Witteman zie hier.