maandag 3 november 2014

Van alles




Culinaria dus


Planning

* Kalfsmedaillons à la langedocienne, dat is met blokjes rauwe ham en groene olijven meegebakken.
Met knoflook-puree (aardappelpuree met fors geblancheerde knof erdoor bedoel ik) en paddo's
Vanavond!

* Groentebouillon met tofu erin en die Thaise groene aspergepuntjes (verse dus dan)
En Red bean rice cake. Geen foto te vinden want je krijgt foto's van cake met red bean pasta erdoor, waar ik laatst dat aduki ijs van maakte.
En als je op brown rice cake zoekt dan krijg je die vieze rijstcrackers van zilvervliesrijst.
Het is dit hier (alle links hier in een nieuw venster) maar dan bruin want er zit een soort bean sauce door, taotjo zeg maar.

* Oventomaat met Mozzarella erin en wat Parmezaan, en die rode pasta van laatst, gemaakt met Barolo.
Saus van sjalot en rode wijn en ietsje tomaat.

* Garnalen en paprika van de bakplaat, die ik nog steeds moet inwijden.
Met bakbanaan en paprika-puree saus.
Bakplat ingevet met kalfsniervet...

* Omelet met mais, en een pot rabarber die op moet.
En vers gemaakte pita of zo.
Hoe kom ik aan een pot rabarber??




Links

* In dit hier moet je niet intrappen.
In die leeglopende streken krijg je het recht om een cafë-restaurant uit te baten voor nop van de gemeente.

* Limburg culinair zie hier.
Bedankt Toin.

* Culi's genaaid zie hier.

* Italië zie hier.

* Sinterklaas zie hier.




Producten


Wijn

Lang geleden in de Volkskrant een vergelijking van enkele supermarkt reserva's, Spaanse dan dus.

AH Campo Viejo 2008 gaf ik een 7.
AH Viña Albali 2007 een 8.

Jumbo Murviedro 2009 was de beste. 9.
En was de goedkoopste...


AH

Ik kreeg laatst ergens een stuk Kip curry pie.
Vreemd... Van de orde van grootte van pizza saté, wat ik ooit niet-oplettend kocht.
Maar ja, die pie kon ermee door omdat het nauwelijks naar curry smaakte.

"Spek en bacon in plakjes van de versafdeling"
Ik stond er vandaag te kijken.
Versafdeling? De halve kazen liggen er in kripfolie dus al gesneden aangevoerd van buiten, en te snijden vlees is nergens te bekennen...

Ambachtelijke salades
Ik keek laatst onder een bakje krab-salade.
"Krab 1 %".
Als die zeikerds van Kletsmajoor zich daar nou eens mee bezig hielden, in plaats van te ageren tegen granaatappelsap of cranberrysap waar maar 20% van dat sap in zit en de rest is appelsap of zo. Laat die lui eens een glas puur granaatappelsap of cranberrysap drinken, de gesubsidieerde zakkenwassers...



Mooie olijvenkraam op de Nieuwmarkt
Ze weten van wanten
Schoonzus ook niet lijp:
"Die citroen d'r bij is om de oude oogst te verbloemen"
De beste olijven, unaniem, die komen uit Italië
De moeite waard die biomarkt bij de Waag
P


Korea

Trouwens, gisteren meteen die Koreaanse mie gemaakt. Idd met spinazie, wortel, ui, knof, champignons, en kip ipv rund want dat was er. En je had wel gelijk. Drie mensen hebben lekker zitten eten en eentje (ja, O. natuurlijk) heeft als een malle zitten eten.
Ik vond het er overigens wel ongelooflijk smerig uitzien. Dat doorzichtig grijze, is het kwallenpoep? Alhoewel E. dat dan weer zilver noemt, dus daar verschillen de meningen ook wel over.


Ja, dat dacht ik wel, dat jullie het lekker zouden vinden (nou ja, je kan goed koken, dat is natuurlijk ook zo) en O. al helemaal.
Het staat niet op het pak, ik denk omdat ze geen té exotische ingrediënten wilden gebruiken, maar het zout moet van doenjang (uitspraak dwenzanj) komen, zie hier, en het moet ook pikant zijn, met gochujang, zie hier.
Het spul zelf heet dangmyeon, zie hier, en het gerecht japchae, zie hier, hetzelfde woord als tjap tjoy.




Tomaat uit blik

Dit verhaal wordt al twee jaar bijgehouden.
Ik proefde meerdere blikken van elk merk!
(Ik vermeld alleen wat over het sap als dat er uit sprong op een of andere manier.)

Die van Jumbo, huismerk, is de lekkerste.
Zoetig en fruitig. Wel een beetje ongelijk van formaat.
Ze hebben ook Victoria, helemaal niet slecht, in alle aspecten mooi.

Heinz
Nummer 2.
Mooi groot, mooi vol-zoet.
Mooi sap.

Heinz biologisch
Nauwelijks duurder.
Fijne smaak maar weinig geprononceerd.
Weer inconststent van formaat en hier ook nog van stevigheid.


AH

Basic
Ging snel schimmelen.
Iets zurig, nogal groot, redelijk stevig.
Sap niet echt speciaal.

Huismerk
Mooi regelmatig van vorm en stevigheid (maar die was dan wel vrij zacht)
Redelijk mooie smaak, iets zuur.
Sap niet echt speciaal.

Bio
Die was kwa sap het lekkerst, en het meest gelijk van formaat.
De tomaten zelf waren niet mooi van smaak; harde buitenkant en te vloeibare binnenkant ook.


Kleinere supers

Perfect
Af en toe slecht gepeld.
Smaak redelijk mooi, iets zoet, maar niet erg uitgesproken.
Heel onregelmatig van vorm.
Mooi stevig, dat weer wel.

Napolina
Wat ongelijk van formaat.
Uitstekend sap.
Stevig, en een heel aardige smaak.
Nummer 3.


Plakjes entrecôte gewokt met paddo's...

Verder


Gelul

Moet je dit gelul hier lezen...

Of dit hier.
Flikker op met je aardpeersoep en pizza bloemkool...


Dunschillers

Ik heb het in de loop der tijden steeds bijgehouden, maar er is echt geen verschil tussen zo een waarvan het mesje in de lengte van het handvat staat, en zo een waarvan het dwars staat.

Ja, de een zal dit, de ander dat handiger vinden...

En ja, zo'n langwerpige schilt wat dikker...


Shandong

In een oud maar hele aardig AH boekje over de Chinese keuken staat dat de keuken van Shandong vrij onbekend is.

Nou, ik kan inderdaad in mijn Chinese boeken niks vinden.

Maar Wiki biedt uitkomst.
Shandong cuisine (鲁菜) is one of the eight great traditions of Chinese cuisine [Yan-kit So geeft wel aan dat ze drie kleinere traditions niet behandelt]. It can be more finely divided into inland Shandong cuisine (e.g. Jinan cuisine); the seafood-centered Jiaodong cuisine in the peninsula; and Confucius's Mansion cuisine, an elaborate tradition originally intended for imperial and other important feasts.

Daar gaan we eens in duiken en u hoort nog!


Gehoord

"Niks smaakt zo vies als 'gezond', met 'duurzaam' op een mooie tweede plaats."

Hoho, vergeet de vergeten groenten niet!
Dat is voor mij plek 2.

En als je ipv 'duurzaam' zegt 'verantwoord', dan mag dát misschien wel van mij op de tweede plaats...