woensdag 24 december 2014

Culinaria



Hahahahahahaha!!!!!
Zie de volgende!!!!!!!


Vanalles dus


Producten


Een correctie op het ultieme kaasplankje, vrees ik

Verse geitenkaas met p/z
Fleur de Maquis
Belegen Çiftlik
Alta Badia
Cabrales
Herve


dat wordt

Verse geitenkaas met p/z
Fleur de Maquis
Belegen Çiftlik
Alta Badia

Shropshire
Herve



Hahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Wok en Wadjan

Nou weet ik waarom ik het steeds door mekaar haal.
Als ze hier zeggen wok, dan bedoelen ze gietijzer. Maar dat is dus juist plaatstaal...


AH

Sauce Grand Veneur hadden ze
Dat moet met hazenbloed, dus dat verbaasde me. Keek naar de ingrediënten. Enkel groenten...

Sauce Grand Veneur: Sauce Poivrade (wortel, ui, peterselie, tijm, laurier, wijnazijn, witte wijn, peperkorrels, boter, Sauce Espagnole (boter, bloem, spek, wortel, ui, tijm, laurier, tomatenpuree, Fonds Brun (runderschenkel, kalfsbotten, wortel, ui, braadvet, rauwe ham, varkenszwoerd, bouquet garni))), hazenbloed, extra Sauce Poivrade (ook wel room en rode bessengelei ipv hazenbloed en extra Poivrade, dat weer wel).

Die "wilde" patrijs van ze, dat wilde ik toch zien (reserveerde al een geschoten patrijs) maar ja, die moest je via de internetwinkel bestellen. Ophalen? Dichtstbijzijnde punt Almere. Bezorgen? "Op dit adres wordt niet bezorgd"...


Dat Zorg-ei van laatst (zie een nieuwe link met video hier; alle links hier in een nieuw venster), dat was eindelijk eens een goed vers ei; de dooier zat nog precies in het midden!



Die vond ik in ene terug
Dat hang je in Frankrijk aan je deurklink als je brood bezorgd krijgt


Pasta

Ik begin de indruk te krijgen dat verse pasta kwa ingrediënten precies hetzelfde is als bewaarpasta, gedroogde pasta. Ook wel of geen ei in beide.

Maar misschien maak je bewaar wel van harde tarwe en verse niet, geen idee.
Moeten we nog achteraan...
(Gaan we Florine Boucher vragen, woehahahahahahahahahaha!!!!!)


Wijn

Als ze in de supermarkt roepen Fruitig!, dan moet je oppassen.
Dan is het zure uilenzijk...


Krekels

Die krekels van laatst, Jumbo, die kosten, dat vergat ik, 25 gram € 9,35, oftewel € 375/kg...


De Blije Kalkoen

Zie hier.



Garlic cress, AH
Lekker wel


De pers


Sylvia Witteman

"mijn kinderen spelen geen cello maar GTA5, ik rijd geen auto, dus al helemaal geen coole retro-Mercedes, ik weet nog steeds niet waar Malawi ligt, ik kan niet skieën of tennissen, ik stem niet links en ik heb nog nooit iets van Ottolenghi gekookt."


Folder Gall en Gall

Dank PJ

Recepten

Oud pistoletje (ik corrigeer het recept maar even) blenden met zwarte peper en peterselie. Zeezout en zwarte peper in een ovenschaal, vis daarop en daarop dat ex-pistoletje. Bedruppel met citroen en olijfolie.
Goed idee.

"fruit daarin een plukje saffraandraadjes", dat is jammer van de saffraan.
Week het in witte wijn.

Ze bakken friet voor op 140° slechts
Geen idee...


Roken

Foodlog gelul zoals gewoonlijk, en die Trachet, de rook-goeroe, nou, die kennen we.
Zie hier.

Oorspronkelijk was roken een bewaartechniek
Lulkoek

Zouten is een bewaartechniek, en in vochtige streken moest je tijdens het drogen ook roken, tegen de insecten.


Soya

Want kijk, ik heb dus in Nederland iemand ontdekt die over culi schrijft en er, hou je vast, ook nog verstand van heeft! Verdomd!

Zie de Spinazieacademie hier

En van Lizet kreeg ik deze link.



Dit is die gedroogde truffel, in de week gezet
Deed het fijngesneden door een saus, warmde daar boven gestoomde Roseval op, en die kregen me toch een mooie truffelsmaak...
(Maar ja, € 4.175,- / kilo...)


NRC


Hoeben vliegt weer uit de bocht

Dat wijntakken een andere grillsmaak [gril, ja] opleveren dan gewone takken is nooit aangetoond
Misschien maar eens laten proeven door iemand die wel kan proeven

snelle plum pudding. Snel, omdat deze typische kersttractatie vaak weken van tevoren al gemaakt wordt 
Meer dan een half jaar, als je het goed wilt doen...
Zie die nep-plumpudding van die "kookboekenschrijfster en restauranthoudster" (in beide mislukt moet je erbij weten) bij de video's hieronder.

Hoeben blaast in haar kont, het wachten is op haar blazen in zijn kont. Don't worry, dat komt, daar kan je vergif op nemen!


Video's

Die nep-plumpudding zie hier.
Ik heb geprobeerd er naar te kijken, maar ik kreeg vlekken in het aangezicht, een jeukende hoofdhuid en een beslagen tong...

Wildzwijn medaillons zie hier
Uhh, zo'n "overgangs zwijntje" dat heet een bête rousse, ja...
Je zou ook een zjesteur daarvoor kunnen gebruiken, Zesteur, ja...
En als je begint te kalen, dan zou ik maar wat op m'n kop zetten in de keuken...
Toen de schorseneren weer op kwamen als vergeten groenten, toen heb ik afgehaakt.

Mayonaise zie hier
Shit man, ik dacht Dat is zo'n neuzelend tiepe'tje van Kees van Kooten...

Bouchées, vol-au-vents, zie hier
(Officieel was vroeger een vol-au-vent een meerpersoons bouchée, las ik gisteren)
Dat bij bladerdeeg de boter in de oven smelt, er komt lucht tussen, zo werkt dat niet. Er komt lucht tussen door het tourneren.
En met denigrerend praten over margarine moet je oppassen in de keuken. Topkwaliteit kroketten worden dikwijls gemaakt met margarine. Wel margarine die duurder is dan boter, dat weer wel...
Het zag er trouwens niet uit, dat gebakken spul. Schots en scheef...
En dat bouchée à la reine eigenlijk alleen van kip is, dat is gelul. De grote Franse boeken zeggen "van elke salpicon".
Ik heb die tweede video na drie minuten maar dichtgeklapt, dat gekwaak...

Morgen gaan we verder...



Erg lekker
Cassave en lomboks...