zondag 21 december 2014

Feestdiner



Jarig!

7 jaar bestaat het blog vandaag...


Borrelhapje


Champignons in het zuur
Pickled mushrooms
Engeland

-Champagne Laurent Perrier-

Was niet te grote, en vrij gelijkmatig grote witte champignons en snij wat van het steeluiteinde af.
Breng qua volume 1 op 1 op 1 aan de kook water, rode wijnazijn en bruine basterdsuiker. Voeg ook uienringen toe.
Champignons toevoegen, weer aan de kook en vijf minuten sudderen laten.
Schep de champignons en uien uit de vloeistof; hou de vloeistof heet, met zout en dragon erbij.
Doe de groenten in weckpotten, tot aan de onderkant van de hals.
Voeg de vloeistof toe.
Maak de potten dicht en weck 5 minuten (te tellen vanaf dat het water kookt).




Voorgerecht


Canapés op de manier van Antiboise
Canapés à l'antiboise
Frankrijk

-Terra d'Alter Branco Reserva-

Voor deze canapés heb je brood nodig wat je het beste zelf kunt maken, omdat het toch niet te vinden is. We praten over dat iets grijzige Franse boerenbrood, pain bis, maar dan gebakken in een cakevorm. Eigenlijk moet het worden gebakken in een pain de mie-vorm, zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Je maakt het hier het beste van door een zeef gehaald volkorenmeel, maar die zeef moet wel grof genoeg zijn om grijzig meel te krijgen, geen witte bloem. Lukt dat niet, neem dan 1/3 volkorenmeel em 2/3 gewone bloem (geen patentbloem).

Snij de bovenkant van het brood en de drie andere kanten, om in doorsnede rechthoekig brood over te houden. Snij in sneden en die in driehoeken.
Besmeer een kant van de sneden licht met boter.
Smeer daarover ansjovisboter (of gebruik een mengsel van boter en ansjovisboter; gebruik niet puur ansjovisboter).
Laat een blikje tonijn op olijfolie goed uitlekken en prak het met geraspte Emmentaler, een hardgekookt ei, kapertjes, gehakt bieslook en platte peterselie.
Maak er met wat witte wijnazijn en mayonaise een mooie spread van. Meng alles goed. Proef op peper.
Besmeer er de sneden mee, decoreer met een ruitvormig plakje Emmentaler en daarop een schijfje tomaat (leg er de tomaat juist vóór het serveren op, omdat het vocht ervan de kaas verkleurt).




Soep


Kippenbouillon met krab en lontong
Sop kepiting
Indonesië

-Goed koude witte port-

Maak goed stevige lontong (vraag in de toko naar de juiste soort) en laat goed koelen.

Maak kippenbouillon, haal het vlees uit de soep, en kook daarin goed schoongemaakte krabklauwen.
Haal de klauwen uit de pan, kraak ze en haal het vlees eruit.
Laat de soep nog wat trekken met de geheel kapot geslagen schalen en zeef die er daarna uit (fijne zeef!).

Warm blokjes lontong op in de soep en het kippenvlees, voeg de krab toe, breng op smaak met wat ketjap en wat sambal en bind de soep met iets wat gelatineus maakt; agar agar of arrow root of ogbono.




Hoofdgerecht


Eend op de manier van Albufeira
Pato à moda de Albufeira
Portugal

-Rioja Bordón Gran Reserva-

Braad in een hoge aardewerken pot een tamme eend rondom aan in boter, met blokjes niet gerookte rauwe ham, ui, iets knof en ietsje kruidnagel.
Blus met Madeira (ik gebruik Malaga), doe er champignons bij en plak de deksel met een bloem-waterprakje op de pot.
Laat een uur of anderhalf garen in de oven op ongeveer 170 graden.
Steek het deksel los met een stevig mes, haal de eend uit de pot en houd warm.
Ontvet de inhoud van de pan, doe er truffelstukjes bij, wat bouillon en ietsje tomatenpuree.
Kook in en serveer met de eend.

Hier horen die onvermijdelijke Portugese rijst-torentjes bij.




Nagerecht


Kastanje-ijs
Glace aux marrons
Frankrijk

-Moscatel de Setúbal-

Meng 250 gram ongezoete kastanjepuree, 100 gram rietsuiker, 1 ei, 225 cc volle melk, en 100 cc room.
Met een mixer, met de deeghaken, op lage snelheid goed mengen.
Goed koelen in de koeling.

In de ijsmachine.

Tegen het eind (dit soort ijs wordt vrij abrupt een klont die nergens meer mee mengt) een scheut Armagnac erdoor.
Goed koelen in de vriezer.