donderdag 22 januari 2015

Weer vijf dagen...




Zalm, nagelkaas, "kip"-tofu, pâté, gekookt ei


Zalm, rice cakes, wortel


Rice cakes zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Koreaans; rijst-pasta
Ik gebruikte die rechts boven
De betere toko heeft het ook vers, vooral die dikke stengels


Rice cakes koken in visbouillon (wat met gedroogde wel even duurt)

Worteltjes koken

Flink boter, bak de zalm, uit de pan

Sjalot, gemberwortel, knof...
Bloem...
Visbouillon... Noilly Prat...

Alles in de saus opwarmen

Serveren met yuzu poeder erover (gevriesdroogde schil) en Japanse peper (een soort Szechuan peper).
Zie hier en hier.




Mais dumplings, courget, nagelkaas


Maak mais-deeg met geel maismeel, water, zout, wat eigeel en bakpoeder.
Als je het niet gewend bent, dan kan je beter beginnen met half maismeel half tarwebloem.
Als het deeg "goed" is 10 minuten laten liggen en doorkneden om te zien of het niet weer brokkelig wordt.
Zo ja: er wat water doorkneden en weer 10 minuten.

Kook de dumplings (de noedels, de Klöße, de gnocchi) in water met een blokje kip- of groentebouillon.
Ze zijn niet gaar als ze boven komen drijven, ze zijn gaar als ze gaar zijn.
Afgieten.

Kook niet te dunne courgette-schijven heel kort in die bouillon.
Afgieten.

Olijfolie, ui, knof...
Witte wijn, pikante paprika-puree (Turk)...
Het moet sauzig zijn, dus gebruik ook wat van ibouillon.

Ovenschotel invetten, dumplings, rasp er nagelkaas boven (kruidnagels verwijderen), courget, saus.
In de oven dan dus.




Mie goreng, "kip"-tofu, prei


Die kip-tofu, ik schreef het laatst al eens, dat is hindu-vego spul.
Zie hier.
Die mevrouw op dat zakje heeft helemaal gelijk, want het is prima spul.
Niks kip, alleen de vorm en de structuur.
Surinaamse toko.

Die pasta, dat moet zijn (vraag in de toko) de soort die je eerst 10 minuten in koud water moet weken, voordat je het gaat koken. Ribbon Breed Mie bijvoorbeeld.


Week de pasta dus 10 minuten, giet af, doe in kokend water met een bouillonblokje (maar hoogstens 1 blokje op een liter), kook drie minuten, trek met twee vorken los en giet af en spoel koud
Die pasta is dan niet gaar, maar na bakken wel (in tegenstelling tot andere soorten mie).

Kook de kip-tofu in de bouillon,
Afgieten.

Pinda-olie, rode ui, knof, lombok...
Prei...

Voldoende olie? Bak de mie mee, goed wokkend.
Dit is typisch iets voor in de wok, niet in de wadjan, die is dan te heet.
Bak na eventjes ook de kip-tofu mee.

Serveer met fish sauce en met aubergine pickle (die is niet zo heet, vandaar die lombok).
Dit is een beetje het idee van pasta met colatura erover.



(Ja, die mie en die kip-tofu, die zien er hetzelfde uit...)
Die twee dikkere, blekere, kromme, links van het midden, dat is "kip"


Pâté-saus, aardappelen, peultjes


Ja, ik had grove pâté over, en maakte net zoiets als bloedworst-saus
(Rode wijn dan ipv witte)

En die aardappelen, die stoofde ik in blokjes, in lekkere vloeistof.
Ongelofelijk dat niemand dat ooit doet...


Olijfolie en boter.
Bak er kort peultjes in, uit de pan.
Ui, knof...
 Grove zwarte peper en gerookt pikant paprikapoeder...
Aardappelblokjes erin aanbakken...
Korianderzaad erover malen, laurier erbij, witte wijn en runderbouillon...
Als de aardappel bijna gaar is: er uit scheppen.

Kook er de peultjes in gaar, en uit de pan.

Olijfolie, ui, knof...
Pâté...
Vocht van de aardappelen erbij...
Proef

Warm er de peultjes en de aardappel in op.



(Je zal zeggen Het ziet er niet uit, en inderdaad)
(Maar Godgod wat was het allemaal lekker...)


Gekookt ei, kastanjes, witte bonen, tomaat


Dat is Noord-Portugees, uit de Minho


Kook grote witte bonen gaar, soissons of zo (of koop zo'n Bonduelle blikje Reuzenbonen)
(Officieel maak je dit door geweekte witte bonen en idem gedroogde kastanjes samen te koken.)

Kook eieren hard.
Uhh, kook ze mollet: aan de kook, minuutje, deksel, vuur uit, zeven minuten.

Olijfolie, ui, knof...
Gebroken gedroogde rode peper, peterselie...
Flink tomatenpuree...
Paddestoelenbouillon(blokje), witte wijn, laurier...

Bonen en gekookte kastanjes erin...
Proef.

Halve eieren er in opwarmen.




Cultuur nu


Schoonfluiters, daar hoor je al lang niks meer over...

Of mond- en voetschilders...


Schoonfluitles zie en hoor hier, en het wereldkampioenschap zie en hoor hier.


En kent u die schilders nog?
Zie hier