woensdag 18 februari 2015

Landen: Frankrijk




La France

Ik zit nog een halve week in Turkije, een land waarvan ik de keuken niet goed ken, omdat ik er enkel twee keer kort was.

Elke dag een automatisch gepost verhaaltje.
Steeds een ander land. Steeds een menu vego, vis, vlees, wat ik zou maken als een hommage aan dat land.
Eén voor-, één hoofd- en één nagerecht schrijf ik uit (+ foto), op de rest kan je een Google doen op de locale naam plus het woord "recipe". Dan krijg je veel Engelse recepten, en de aanhalingstekens voorkomen dat je toch een receta of recette of ricetta of Rezept of... vindt.

Voor de andere afleveringen zie het archief links.


Voorgerechten

Champignons à la grecque
Champignons in tomatensaus met wijn en citroensap
Niks grieks

Salade tiède de hareng fumé et pommes de terre
Heerlijke gerookte haring-aardappel salade
Bedenk dat Franse gerookte haring veel zachter van smaak is dan de onze
Leg die van hier een tijd in melk

Pieds de porc au lentilles
Zie het recept


Varkenspoten met linzen

Kook varkenspoten, die in de lengte opengespleten zijn, in water, met verse salie en zout tot ze uit elkaar beginnen te vallen.
Af laten koelen, vet er af scheppen, botjes uit de poten en die poten grof gehakt terug.
Linzen erbij, wortel, ui, knof, zout, peper, laurier, zie maar.
En dan die linzen daarin koken natuurlijk, met soepgroenten, ui, knof en peterselie.

De botjes bewaren voor de kinderen.
Bikkels.




Hoofdgerechten


Meurette
Niet helemaal vegetarisch, nou ja, je kunt de spekjes weglaten
Ik pocheer de eieren altijd in de saus, trouwens

Haricots et coques
Zie het recept

Canard à l'orange
Eend met sinaasappel


Witte bonen met kokkels

Ik heb boven de bonen niet gespecificeerd, want dit gerecht wordt gemaakt met haricots coco, heel kleine witte boontjes (Bulgaarse winkel), of (en dan als salade gegeten) met soissons, extra grote witte bonen (Griekse winkel)

Gebruik een gelijk gewicht aan kokkels in de schelp en gekookte witte bonen met het aanhangende vocht.
Warm de bonen op zodat ze goed kunnen worden afgegoten.
Open de kokkels, vang het vocht op en zeef dat door een fijne zeef.
Hak ui en knoflook en bak dit in olijfolie kort aan, roerend.
Voeg het kokkelvocht toe, de uitgelekte bonen, safraan, zout en peper.
Laat, steeds roerend, 10 minuten goed koken.
Serveer met gehakte peterselie erover.




Nagerechten

Clafoutis
Dat hoef ik niet uit te leggen

Glace aux marrons
Zie het recept

Cannelés de Bordeaux
Daarvan heb ik de foto maar genomen


Kastanje-ijs

250 gram ongezoete kastanjepuree, 100 gram rietsuiker, 1 ei, 225 cc volle melk, 100 cc room.
Alles in een bak en dan met de mixer, deeghaken, op lage snelheid goed mengen.
Koelen.
In de ijsmachine.
Tegen het eind (dit soort ijs wordt vrij abrupt een klont die nergens meer mee mengt) een scheut Armagnac erdoor.
Goed koelen in de vriezer.