dinsdag 17 februari 2015

Landen: Mexico



México


Ik zit nog een halve week in het binnenland van Turkije, een land waarvan ik de keuken niet goed ken.

Elke dag een vóór mijn vertrek gemaakt verhaaltje.
Steeds een ander land, een land waarvan ik de keuken waardeer. Steeds een drie gangen keuze-menu vego, vis, vlees, wat ik zou maken als een eerbetoon aan de keuken van dat land.
Eén voor-, één hoofd- en één nagerecht schrijf ik uit (+ foto), op de rest kan je een Google doen op de locale naam voorafgegaan door het woord "recipe"; zo krijg je Engelse recepten, en met de aanhalingstekens erbij voorkom je dat je wordt gevraagd of je niet receta of recette of ricetta of Rezept of... bedoelt.

Voor de andere afleveringen klik je in het archief links.


Voorgerechten

Queso fundido con rajas
Paprika (of beter chile poblano) met kaas
Op de titel zoekend vind je ook veel recepten met ook chorizo

Guacamole con camarones
Zie het recept

Pozole verde
Soep met kip en/of varkensclees, mais en pompoenzaden


Guacamole met garnalen

Kleine blokjes tomatillo (eventueel tomaat; zonder vloeistof of pitjes), gesnipperde ui en zeer fijn gesnipperde knoflook en idem groene peper mengen.
Er zeezout doorheen werken.
Goed rijpe avocado schillen, in repen snijden, die in dunne stukjes snijden, en die stukjes steeds door flink limoensap husselen en dan door het tomatenmengsel werken en ietsje prakken met kleingesneden korianderblad.
Garneer met blokjes groene paprika (of chile poblano, als je tomaat ipv tomatillo gebruikt) of blokjes tomaat (als je tomatillo gebruikt).
Serveren met tortilla-chips en garnalen.




Hoofdgerechten

Huevos rancheros
Eieren met tomatensaus, kaas en tortilla's
Zoek op recipe huevos rancheros mexicanos, want anders vind je de Spaanse variant (chorizo en tuinbonen)

Pescado al mojo de ajo
Vis met knoflook
Zoek op mexican fish garlic sauce

Fajitas
Zie het recept


Longhaas-stukjes

Faja betekent sjerp en middenrif; fajitas: kleine stukjes van (de spier op) het middenrif
Het is verstandig om met longhaas iets met kleinere stukjes te maken, omdat je met zorgvuldig ontzenen etc. twee ongelijke stukken over houdt
(Fajitas betekent natuurlijk ook die wraps. Wil je op dat vlees zoeken, zoek dan op fajitas res, rund.)

1/3 liter pils, 125 cc raapzaadolie, een wit ui'tje in dunne schijfjes. Meng goed.
Voeg naar smaak een scheut citroensap toe, flink wat geperste knof, meng goed en laat een kwartier staan.
Meng weer, goed opkloppend en er lucht doorheen slaand.
Breng op smaak met Worcestershire, ietsje cayennepoeder (er komen nog pepers aan), wat komijnzaad (fijngewreven en dan direct erdoor).
Als het goed is gaan er nu enkele "chiles de arbol" doorheen, "pepers van boom", een soort vrij dunne vrij lange gedroogde rode pepers. Ook wel Boliviaanse of Pequin. Zonder zaad en zaadlijsten, en fijngehakt.
Meng goed, laar ff staan en marineer er dan de stukkies longhaas in.
Gril die daarna, met paprika en ui.
Serveer eventueel met kwark.

(Dit gerecht streed bij mij, om hier te mogen staan, met mole poblano...)




Nagerechten

Pay de queso
Kwarktaart

Cajeta de leche
Zie het recept

Platano macho frito con crema
Bakbanaan met room


"Karamel" van geitenmelk

1 liter geitenmelk in een grote pan met dikke bodem.
Voeg 200 gram suiker toe, 1 eetlepel glucosestroop (suikerstroop...) en kaneel
Breng aan de kook, af en toe roerend.
Los 1/4 theelepel bak-soda (dubbelkoolzure soda, zuiveringszout, toko) op in 1 eetlepel water.
Pan van het vuur, soda erbij, veel gebruis en roer dat weg met een houten lepel.
Zachtjes pruttelend inkoken, eventueel op een plaatje.
Steeds roeren, vooral als het als lava begint te bluppen. Lager vuur ook dan.
Zeef, glazen pot, op smaak met rum of cognac.
Het blijft een dikke stroop.
Serveer met pecan-noten op pannekoeken.