vrijdag 13 maart 2015

Kweepeer




Kweepeer, dat kan nog net


Kweeperengelei (eenvoudig recept)
Membrillo

Membrillo con queso / sabe a beso
Membrillo met kaas / smaakt naar een kus
(Denk dienaangaande ook aan Kiës mit zeem, Limburgse kaas met stroop)


Weeg de kweepeer.
Hak de kweepeer in stukken, bedek met net genoeg water en kook zachtjes een half uur.
Druk door een zeef.

Voeg de helft van het gewicht aan suiker toe (een andere methode: 450 gram suiker op 600 ml puree).
Breng langzaam en roerend aan de kook zodat de suiker oplost.
Laat een dik half uur doorsudderen en roer regelmatig goed om.
Zorg dat er niet ergens in een hoekje wat aanbrandt.
Het moet echt goed dik worden.

Doe in potten.



Dit is voor de variatie het kookboek van de Rotterdamse Huishoudschool
Een van de vijf standaardwerken vroeger naast
* De Amsterdamse Huishoudschool
* Het Haagse Kookboek
* Eenvoudige recepten (Wittop Koning)
* Het Nieuwe Kookboek (Koopmans-Gorter)

  
Kweeperengelei
Klassiek recept

1575 gram kweeperen
7 koppen water
1/4 kop vers citroensap
3 koppen suiker

Was de kweeperen, verwijder de steeltjes, maar schil ze niet en haal het klokhuis er niet uit. (wel de pitjes).
Snij de kweeperen in stukken en doe ze in een grote pan. Voeg het water toe, leg het deksel op de pan en breng aan de kook.
Laat ze gaar koken en laat 24 uur staan.

Giet de inhoud van de pan door een neteldoek en laat uitlekken (niet wringen want dan wordt de gelei niet helder).
Giet het sap weer in de pan en voeg het citroensap en de suiker toe, roer alles goed door elkaar.
Breng het mengsel al roerend aan de kook en blijf roeren tot de gewenste dikte bereikt is (duurt heel lang).

Schep het schuim vlug weg en giet de gelei in potten met schroefdeksel (deksels met zo'n plastieklaagje binnenin, zoals van jampotten).
Sluit deze en laat de potten omgekeerd en onder een keukenhanddoek afkoelen.




Kweeperen-puree
(Als onderdeel van een dessert)

Schil de kweeperen, snijd ze in stukken en verwijder eventueel zwarte delen.

Kook ze gaar in water met suiker, een flinke scheut grenadine en een gespleten vanille-stokje.

Giet af, verwijder het vanille-stokje en pureer.

Proef op suiker.




Terrine van kweeperengelei en verse kaas
Spanje

Maak kweeperengelei of koop in de Spaanse winkel.

Klop een glas room half stijf en voeg dan drie dessertlepels poedersuiker toe.
Klop nog een paar minuten.
Meng met 175 gram verse kaas en met het sap van een halve citroen.

Vet een cake-vorm in met boter, leg er een laagje kweeperengelei in, dan een laagje van het kaasmengsel etc. tot de vorm vol is.
Eindig met gelei.

Koel goed, stort, snijd in plakken.
Decoreer met muntblaadjes en met bramen.
Serveer met muntsaus.



Dranken-woordenboek, dus niet alleen wijn


Kweeperen-snoepjes
Quittenbrot
Duitsland
Onnoemelijk lekker

Leg ongepelde kweeperen een uur in een oven op 170 graden.
Laat ze schrikken en schil ze.

Snij ze in vieren, snij het klokhuis eruit en eventuele zwarte plekken.
Schaaf ze fijn en pureer ze met wat suiker en wat vanillesuiker.

Breng de puree in een sauspan aan de kook en laat vier minuten doorkoken, eventueel met iets water erbij.
Leg bakpapier op een bakplaat en giet daar de puree op; kies de maat zo dat u een duimdikke laag krijgt.
Laat enkele dagen drogen; pas op vliegen.

Snij de plak in reepjes en die in ruitjes.
Haal door witte basterdsuiker en eet je klem.
Of bewaar, maar ze mogen niet op elkaar liggen.




Taart met kweeperengelei

Maak (of koop kweeperengelei.

Rol bladerdeeg uit tot twee dunne lappen, rond of vierkant.

Leg een lap op bakpapier op een bakplaat.
Bedek tot een centimeter van de rand met patisserie-crème..
Beleg met dunne plakjes kweeperengelei.

Maak de rand nat met water en leg de tweede lap op de eerste.
Druk met een vork de randen goed op elkaar.

Bij deze taart wordt het oppervlak niet met geklopt ei bestreken maar met losgeklopt eiwit (niet stijfgeklopt).

Prik wat gaatjes in de taart en bak een half uur op 160 graden.




En je kan kweepeer-partjes net zo bakken als stoofpeer-partjes
Boter, op een kant op laag vuur tot bruin
Draaien, tot bruin