zondag 1 maart 2015

Turkije (7 en laatste)



Graven van belangrijke Derwishen
Mevlana klooster, Konya

Het witte kleed verbeeldt de lijkwade (daar dansten ze in) en wat er uit steekt is de hoed, in de vorm van een doodskist

Het klooster / museum zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Derwishen zie hier
(We hebben het hier nu over de Dansende Derwishen, de Mevlevi)



Drank

(Eerste aflevering zie hier; alle links hier in een nieuw venster)

(Overigens was dit niet de laatste! Zie helemaal onderaan!)



Turkse koffie


Türk kahvesi

Dat is uiterst fijngemalen koffie, per kopje opgekookt in een koperen potje, met water en suiker, en dan direct geserveerd. De bonen dienen vers gebrand te zijn, en je doet altijd eerst het water in het potje. Suiker roerend oplossen en dan pas verwarmen. Niet te snel, maar als het kookt meteen serveren, althans zie hieronder.

Er moet zoveel mogelijk schuim op staan. Dat gaat als volgt. Kookt het, dan houd je het potje hoger boven het vuur, kookt weer: nog hoger etc. Het mag nooit doorkoken.

Toekomstige bruiden moeten koffie maken voor hun toekomstige man, en die moet de koffie dan met plezier drinken, tijdens een ceremonie waarop de ouders van de man de hand van de bruid komen vragen.

Bij het ontbijt drink je nooit koffie, maar thee. Koffie na het ontbijt. Ontbijt heet "onder de koffie" (in je maag).

Van koffie met kardemom (wat toch veel gedronken schijnt te worden) heb ik niks gezien.



Dit is de koepel boven de ruimte waar een baardhaar van Mohammed wordt bewaard


Raki


Raki hoort in het rijtje Marie Brizard in Frankrijk, anís in Spanje (de beste is Chinchón), Sambuca in Italië, Ouzo in Griekenland (ook met mastiek er in, Mastika), en rakia in voormalig Joegoslavië.

Raki is een marc (stooksel van druivenschillen van na de persing), met anijs.
Het kan zoet zijn en droog.

Cultuurtechnisch loopt dat raki- rijtje door tot in West-Indië (raki, van ruitsuiker) en dan naar Zuid-Oost Azië, Arak, van palmwijn.

Sterk verwant met Pernod etc. natuurlijk.

In bepaalde streken van Turkije wordt het gemaakt van vijgen, moerbei of van pruimen.
Vroeger werd raki gemaakt van bananen, of met mosterd, linde, kaneel, kruidnagel, granaatappel, hooi.

Als borrelhapje eet je er witte kaas bij en/of geroosterde kikkererwten en/of zoute amandelen.
Verder bij salades van tomaat en/of komkommer, bij schaal- of schelpdieren, en bij vis als makreel en harder.

Doe er geen water in maar drink er water naast.



Het graf van Jalal ad-Fin Rumi, de stichter van de orde
Ook wel Rumi. ook wel Mevlânâ, Onze meester
De Derwishen zijn Soefi; zie hier
Oud minister / IMF voorzitter Witteveen is ook een Soefi
Heel wat anders dan DSK dus


Sahlep


Meng bijna een kop suiker met een theelepel gemalen salep
(de wortelknol van een orchidee, zie hier)

Roer er vier koppen koude melk door en de rest van die kop suiker

Laat continue roerend aan de kook komen

Laat twee minuten doorpruttelen en serveer, bestrooid met kaneel

Erg lekker, en je kan het als ready mix hier bij de Turk kopen maar dat is niet te zuipen
De plant is beschermd en wat je nu krijgt is chemiek.

Was in West-Europa populair vóór de thee en de koffie

Salep ijs is ook erg lekker, en salep pudding...

Salep ijs, dat is met mastiek; zie hier
Ik zag zo'n man bezig maar dat was vanuit een taxi
Je ziet precies hetzelfde in Les Vacances de Monsieur Hulot




Turkse tee


Zwarte thee, die op een heel bepaalde manier wordt gemaakt.

Je zet een grote kan hele sterke thee, die hou je warm, en je hebt een kan heet water. Zie hier
Je tapt wat thee en je tapt wat water. Je kan dan dus kiezen tussen meer of minder sterk. Echt sterk krijg je het trouwens nooit.

Zie de glaasjes hier

Altijd met suiker, maar niet aan toeristen.


Appel thee

Thee van kleine stukjes gedroogde appel getrokken
Erg lekker


Verder veel linde-thee, salie-thee (bah), rozebottel-thee, granaatappel en hibiscus (erg zuur)



De koepel boven het huis-moskeetje


Boza


Een winterdrank

Neem 325 gram bulgur (of gierst of een mix van bulgur en gierst, of neem gebroken gerst), doe er iets meer dan 2 2/3 liter water bij en laat een nacht op kamertemperatuur staan.

Breng langzaam aan de kook en laat 2 uur pruttelen.

Blender (cq vijzel), zeef, koel.
Doe het zeefsel terug in de kookpot, met 1 1/3 liter water.

Breng langzaam roerend aan de kook, en laat. nog steeds roerend, zacht koken tot het dik is.
Los er 2 eetlepels suiker in op.
Koel.

Voeg een halve kop yoghurt toe.
Los 3/4 theelepel droge gist op in wat lauw water, en doe na 5 minuten bij de yoghurt. Roer goed door.
Laat een half uur op een warme plek staan.
Meng met het bulgur spul, en laat anderhalve dag op kamertemperatuur staan. Roer af en toe om.

Roer er 2 1/2 theelepel echte vanillesuiker en een halve eetlepel fijne kristalsuiker door, en serveer met kaneel bestrooid.


  

Ayran

Een erg populaire yoghurtdrank
Zomerdrank

Yoghurt en ijswater.
Meestal met zout. En/of Tabasco-achtig spul, Aci sos.
Koel.

Wordt gedronken als frisdrank, maar ook bij de maaltijd, vooral bij gegrild vlees met rijst.
Het wordt fors geklopt, zodat er een schuimkraag op staat.
Zie hier

Hoe noordelijker hoe dunner het gedronken wordt.
Bij McDonald's is het ook te koop.

De beste komt uit Susurluk en daar hebben ze een Ayran festival



De haar van Mohammed
Althans, die zit daar in dan dus
 
De laatste aflevering, toch nog een!, zie hier