zondag 24 mei 2015

Kroketten (2)




De naslagwerken


Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)
Dat was de aanleiding en de intro


Uhh, ik zit dus in Monaco, dus dit is eerder geschreven en automatisch gepost.
Vandaag (uhh, dat u dit leest) is de race en als het goed is had ik gisteren mijn interviews...


En vandaag dus de naslagwerken, de dikke boeken


Ennuhh, er bestaat sinds kort een Nederlands boek over kroketten. Zie hier
Koop dat nooit!
Johannes van Dam is een culinaire coproliet, die Noordhoek is zijn misdienaar, en die Freud die laat op TV zien dat d'r kroketten mislukken, maar wel typisch Nederlands: toch een boek erover schrijven, wat zeg ik, de ballen van koken weten en wel een kookboekenwinkel runnen... Maar ja, Freud heten... Die Weense kwakzalver, die riep dat Œdipus zijn vader wilde vermoorden, dat is eigenlijk hetzelfde als laten zien dat je geen kroketten kan maken en dan een boek schrijven over kroketten maken, toch? (Waarschijnlijk te vroeg zindelijk gemaakt...) (Ik heb kandidaats psychologie!) (En kandidaats filosofie en medicijnen en culturele antropologie!) (Stelt allemaal geen ruk voor...)



Schitterend! Waldolala!
In ene kwam je er achter dat iedereen een chocolade-naam had!
Boy Bensdorp! Waldo van Dungen! Ada Blooker! Dr. Karlheinz Lindt!
Zie hier!
Hahahahahahahaha!
Nóg leuker dan Mangiare!


Larousse gastronomique


De Larousse is, voor de mensen met veel verstand van koken, wat de Oxford is voor mensen met iets verstand van koken (of niks, dat kan ook)
Maar het kan zijn dat u verstand van koken hebt, en tegelijkertijd de Larousse niet kent. Ook dat kan ook. Wees dan niet ongerust. Voorlopig.


De Larousse heeft het goed gezien.
Salpicon met een witte of bruine saus, en paddestoelen, truffels, ham...
Maar ook aardappel of rijst of pasta, al of niet met kaas of Madera
Of een quenelles-achtig vulling van vlees of vis (gevogelte, wild, orgaanvlees...)

Ook zoete kroketten maar die slaan we over


Onder Hors d'Œuvres noteert de Larousse kroketten met rund, hersenen, cress(!), foie gras, wild, kreeft, oester, groenten, macaroni, Montrouge (ham, peterselie), kabeljauw (zoutevis dan dus, Spaans, enorm lekker), vis iha, aardappel, Printanière (wortel, kervel, Comté), vlees, Viennoise (ei en kaas), gevogelte, amandelkroketen...


Recepten: Brie, kastanje (gaan we doen!), Gruyère, mossel (gaan we doen!), aardappel, rijst...

Larousse heeft het ook over Colombines, kroketten met parmezaan in het paneerwerk




Oxford Companion to Food


Het artikel is minder dan 1/30 van de lengte van dat in de Larousse

De vorm kan variëren, en er zit oftewel groenten oftewel vlees oftewel vis in

"Kroketten worden gepaneerd"

Goh!



Dictionnaire du Gastromome

Een zelfde verhaal als de Larousse



Food Encyclopedia


Zelfde verhaal maar, Amerika, wat minder aandacht.

Noemt wel, en terecht, Pommes dauphine





De Dikke Van Dam

O God...


Daar gaat ie weer: kroketten zijn Nederlands
Uhh, in de ordinaire keuken wel ja

"In Italië hebben ze suppli en arancini"
Dat is hetzelfde, ja

Dat de ragout (ragoût, ja) gaar moet zijn.
Gohh!

Dat je slagerskroketten hebt en bakkerskroketten
Ik zal eens op zoek gaan

Dat ze margarine gebruiken
Ja, dat klopt, maar niet de huis- tuin- en keukenmargarine, maar een soort die duurder is dan boter (als je het althans goed wilt doen)...

Zo kan ie wel weer...



Aflevering 3 zie hier.