vrijdag 1 mei 2015

Wat kookte ik daar? (13)





Preuilly sur Claise

(Eerste aflevering van deze serie zie hier; alle links hier in een nieuw venster)


Dat kasteel hierboven, dat was het. Een hotel. Eigenaresse een Nederlandse.

Klanten: van die mensen die elke dag een fietstocht gaan maken, met de bus aankomen en met de bus weer afreizen. Heel soms aanwaaiende klanten.

Hierboven ziet het er uit alsof dat de oprijlaan is, maar toen ik er was, toen hoorde deze poortgebouwen er niet bij. Je kwam vanaf de achterkant van het kasteel omhoog gereden.


Die eigenaresse, fors aan de drank, die verzamelde in dat kasteel zwerfkatten, dus de hele kiet zat onder de vlooien
Komen de gasten voor het ontbijt naar beneden, beklagen ze zich daarover, roept dat mens "Dat heb ik nog nooit gehoord! Weet u zeker dat u die vlooien niet al had?"
Volgende gasten de trap af. "Dat heb ik nog nooit gehoord!" enzovoorts



Champignons à la grecque


Niks Grieks maar wel enorm lekker

Olijfolie, ui, knof...
Op lager vuur flink versgemalen korianderzaad, en tijm, laurier...
Witte wijn, wat citroensap, wat water...

Tomatenprut erbij, ietsje suiker eventueel, en wat inkoken...

Champignons in niet te dunne schijfjes (of beter nog kleine champignons, heel) erbij (rauw; niet eerst aangebakken)...

Laat afkoelen en proef de volgende dag op p/z en extra citroensap
Eet koud



Lamproie à la bordelaise
Lamprei en prei en rode wijn en lamprei-bloed



Entrecôte, aubergine, bloedworst-saus


Aubergine-schijven door de bloem en bakken
Uit de pan

Olijfolie, ui, knof...
Stukjes bloedworst...
Rode wijn...
Prakken...
P/z
De aubergine even stoven in de saus

Saus en aubergine serveren naast een entrecôte

Dat is een recept uit Albi



Entrecôte à la bordelaise
Merg en sjalot en rode wijnsaus



Clafoutis

75 gram boter smelten, van het vuur, werk er 65 gram Zeeuws bloem door (of eventueel patisserie-bloem) en wat zout.
Klop er 200 cc volle melk door (alles op klamertemperatuur)  en daarna 70 gram rietsuiker.
Sla er drie eieren door en daarna 300 cc volle melk. Klop goed op.
Stort in een ruime beboterde vorm (het zet uit!), leg er zeven ons fruit in (liefst kersen of pruimen, zonder pit en pruimen gehalveerd of zo).
Bak drie kwartier op 170 graden.
Laat wat afkoelen, prik met een vork gaatjes in het fruit en omgeving, en giet er een glas eau de vie over van het gebruikte fruit.



Cannelés de Bordeaux
Het lekkerste gebak wat er bestaat...


In Amsterdam, op de Gouden Bocht (duurste stukje Amsterdam, Herengracht) woonde Theo Dobbelman. Van de Dobbelman zeep, dus schatrijk. Zie hier.

In het achterhuis woonde dat mens van -later- dat hotel in dat kasteel. En dat mens trouwde (nep) met een Canadees, zodat ze kinderen konden adopteren, wat ze deden. Meisjes. Zodat Dobbelman die meisjes naakt kon fotograferen. Hij heeft ze nooit aangeraakt, dat niet.

Dobbelman dood, dat mens erft het hele huis, verkoopt het, koopt dat kasteel.


Ik kom er aan, vrijdag-avond, dus al die fietsers waren weg
Bergen vieze lakens op de vieze keukenvloer, tig katten daar overheen...
Dat mens gaat eten voor die katten maken
Braadslee, blikjes sardien op olie erin, op de grond, katten lopen er doorheen en over die lakens...
Komt d'r dochter binnen, "Mama, er zijn gasten gekomen!"
Trekt dat mens van die vuile lakens onder die katten uit, "Ga gauw de bedden opmaken!"

Daarna vist ze min of meer hele stukken sardien uit die braadslee
Als ik verbaasd kijk zegt ze "Die mensen moeten toch ook eten, toch?!"


Maandag
Ze instrueert een nieuw kamermeisje
"Dus elke kamer heeft een andere kleur lakens, En morgen doe je de groene lakens van kamer 1 op de bedden van kamer 2. Dan denken die mensen dat ze schone lakens hebben, begrijp je? En de lakens van kamer 2 op kamer 3..."

De gasten sliepen de vierde nacht dus op lakens waarop eerder drie ander mensen hadden geslapen...

Zie de volgende aflevering hier