zaterdag 27 juni 2015

Wat culinair experimenteren




Pizza, dolma, vlees in koolbladeren...


Sloveense pizza


Zie hierboven

Fors ui en knof door de olijfolie gehaald op de bodem
Fors kaas (goed smeltende soort, denk aan Emmentaler of Beaufort of Comté of Fontina, kaas waarmee je fondu maakt
En niks tomaat dus
Oven

Bijna gaar: schijven pepers uit de pekel erop (Spaanse winkel; guindillas en salmuera), ook wat door de olie gehaald
Hierboven ben ik pas halverwege met dat beleggen maar iemand moest de camera hebben

Ik vind het enorm lekker en ik had het nog nooit gemaakt

Ontdekt in een Joegoslavisch restaurant in Waalre jaaaaaaren geleden



(Zie verderop)


Tomaten salsa

Dat is culinair niet zo'n hoogstandje, maar ik wilde er een maken die prima smaakt op Brabants rog met jong belegen Beemster.

Olijfolie, heel fijngesneden rode ui, idem knof, rode en groene pepers...
Piment en komijn (vlak voor het toedienen gebroken cq fijngewreven)...

Heinz tomatenblokjes of stukjes Tasty Tom..

Afproeven met Worcestershire en Fish sauce
Als OK er kleine blokjes groene paprika ietsje in laten garen

Nog even op zout proeven
Gehakt korianderblad erdoor en proeven op limoensap

Nou dat was gelukt verdomd!
Nou ja, om eerlijk te zijn de tweede keer, want je moet er niet te veel koriander door werken, dat dempt de rest van de smaak...




Kroatische zuurkooldingen

We blijven in de buurt van Slovenië


Zie hierboven en de vorige en u zal denken Hoezo zuurkool?
Maar dat zijn dus de bladeren van een hele verzuurkoolde groene kool, of misschien moet ik zeggen een gepekelde groene kool
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en daar had ik dus losse bladeren van over
Zo'n ding heet een Krautköpfe, zie hier
Zo'n ding krijg je, of liever gezegd kan je kopen bij de op de Balkan gespecialiseerde Turk

En wat ik er van maakte heet Sarma, net zoals wat wij Dolma noemen eigenlijk Sarma heet. Sarma is gewikkeld, Dolma is gevuld (gevulde kip heet Kip dolma)

Leg die koolbladeren in de week om te ontzouten

Gehakt als voor cevapcici (met diverse vreemde accenten) dus rund, varken en schaap.
Aanmaken met zout (ik gebruikte bouillonpoeder), pikante pepervlokken (liefst die zwarte Urfa biber) en mild paprikapoeder.

Mooie Pilav maken
Olijfolie, ui, knof, pepers...
Pila-rijst...
Witte wijn en kippenbouillon...

Als de rijst bijna gaar is die uit de vloeistof scheppen en er wat geprakte uitgelekte tomaat uit blik doorwerken

Van de vloeistof met de rest van het tomatenblik en groene kruiden en laurier en mooie saus maken

Pilav door het vlees kneden en er bladeren mee vullen

Stomen en serveren met de saus




Dolma van gedroogde groenten


Koop bij de Betere Turk een zak gedroogde groenten voor Dolmas


Kokend water met zout, coutget erin (hierboven dat gele), 5 minuten (steeds goed onder duwen en omroeren)

Aubergine erin (dat zwarte hierboven), 5 minuten (steeds.goed...)

Paprika erin (dat rode maar dat dacht u al; heet biber dolma en gevuld dolma biber), 5 minuten (steeds...)

Afgieten, goed omschuddend uitlekken

Vullen, met gehakt-pilav als hierboven en serveren met tomatensaus als hierboven




Wat nog meer?


Dat ik vier lamsharten, vier lamsnieren en een half pond rookspek kocht.
€ 6,40...
Dat krijg je, uhh, koop je, daar ga ik weer, hier


Bedacht dat dat Lokaal en Duurzaam hier vooral zo populair is omdat er geen hond verstand van eten heeft hier
Over Lekker hoor je die kwakers van NRC en Volkskrant en Bouillon en Mangiare e tutti quanti nooit...


Ik moest vandaag voor een visum een digitaal formulier invullen en dat daarna printen en per post opsturen
Voor Mongolië...


En dat er elk jaar een bedevaart was van Boom naar Antwerpen en dat er altijd een doodskist werd meegedragen want er ging altijd iemand dood en dat ze al zowat in Antwerpen waren en er nog niemand dood was en die organiserende koster in de zenuwen steeds maar een borrel pakken en dat ie na een fors aantal borrels in een café langs de route een weddenschap aanging dat ie 12 harde eieren achter mekaar kon eten.

Koster dood.


Ui, knof, olijfolie, in de oven
Kaas of worst of... erop en nog even terug in de oven...