vrijdag 3 juli 2015

BBQ en ijs




Tijd voor BBQ en ijs!



BBQ eerst


Uhh, in plaats van hierboven kan je ook plakken Halloumi grillen (eerst even door de olijfolie)
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Betere kaasboer of Turk of Gezonde winkel

Uhh, pak de plakken Halloumi in, in ontbijtspek (koop dat dan op de markt, dan krijg je lapjes in plaats van die lullige uit mekaar vallende rondjes uit de super)


Of plakken Tau kwa
Stevige licht gefrituurde tofu
Betere kaasboer of toko of Gezonde winkel
Haal door de pinda-olie
(Als je zoekt op Tau kwa dan kom je hier. Dat slaat dus echt helemaal nergens op. Silk tofu is net wat je nou níet moet hebben...)

Uhh, pak de plakken Halloumi in, in ontbijtspek...


Of plakken Panir
Zie hier, daar is niks op aan te merken
Haal door de mosterd-olie (Gezonde winkel)
Maar het is wel erg fragiel, dus leg het op een of ander roostertje of zo

Uhh, of pak de...



Zie Fokke en Sukke hier
(En hier!)

Heilbot van de BBQ

Kwast compacte heilbotstukken in met olijfolie, en schroei snel aan twee kanten dicht op de BBQ.
Z/p.

Laat daarna in totaal hooguit acht minuten liggen, zes als de stukken niet al te dik zijn.

Serveer met sjalottensaus, koude gebakken stukjes gekookte ham aangemaakt met een zachte vinaigrette, en met schijfjes gefrituurde aardappel, vrij dikke chips zeg maar.



Mais van de BBQ

Leg maiskolven met blad en al een kwartier in koud water.

Wikkel wat ijzerdraad rond de kolven zodat de bladeren er strak tegenaan blijven zitten op de barbecue.
Gril ze.

Serveer met een mooie salsa (tomatillo!).




Rode poon van de BBQ

Haal de poon uit, knip er de vinnen af en maak de poon van binnen en van buiten schoon (in Frankrijk, waar dit recept vandaan komt, wordt de poon niet uitgehaald, u ziet maar).
Leg de poon op een schaal, giet er olijfolie over, kruid met witte peper, zout, basilicum en gebroken venkelzaad, en bestrooi met gehakte sjalot.
Draai de poon een paar keer om, schep de marinade om enzovoorts.

Laat drie uur staan op een koele plek en draai regelmatig.

Bak de vissen aan beide zijden, in zo'n vissenklem (steek er twee in, vis à vis, woehahahahahahaha!), ongeveer 5 minuten en kwast regelmatig in met de marinade.

Zeef de marinade en breng op smaak met iets Dijon mosterd.
Serveer de marinade met de vis, en dus met goed brood.
En rijst of zo en ratatouille.


Lamsnier van de BBQ

Ontvlies de nieren en snijd ze over het platte vlak in tweeën, maar net niet helemaal (laat ze aan de concave kant net aan mekaar zitten).
Laat ze opengeklapt een minuut of 10 in koud water staan als ze wat rieken (echte liefhebbers doen dat niet), dep ze droog, en wrijf ze in met olijfolie.

Steek per nier twee parallelle metalen spiesjes erdoor, over het platte vlak, zodat ze op de BBQ plat blijven.

Gril ze snel bruin.

Flambeer met marc.

Combineert prima met artisjokken.




Varkensschenkel op de BBQ

Eindelijk een echt stuk vlees gotdomme!

Steek stukjes knoflook tussen het vel en het vlees, tussen de spieren op de snijkanten en in insnijdingen van het vel.
Wrijf in met citroensap en laat een half uur liggen.

Wrijf in met ketjap asin en leg op de BBQ.

Bedruip af en toe met ketjap manis, afgewisseld met Chinese rijstwijn (Shaohsing)

Trek grove parten van de schenkel en laat ze op het vel liggend doorgaren, wat hoger boven het vuur, weer bedruipend.

Als het over-gaar is: serveren met lontong, kroepoek, sambal.

Dit is niet-pulled pulled pork!


Lamskop op de BBQ

Het ziet er niet uit maar het smaakt voortreffelijk. Nou ja, als je het gewend bent ziet het er heerlijk uit...
Misschien iets voor als je je schoonmoeder te eten krijgt.

Laat de (Marokkaanse) slager de koppen in de lengte halveren.
Als voorgerecht is een halve kop per persoon voldoende.

Je kunt er voor kiezen de tong en de hersenen wel of niet mee te nemen.
De ogen zijn er meestal al uit.

Wrijf de kop goed in met een mengsel van vers geperste knoflook en olijfolie.

Leg op de BBQ, buitenkant van de kop zeg maar onder, en bestrooid met grof zeezout.
Bak tot knapperig en bruin.

Trek de onderkaak los en hap daar het vlees vanaf.
Daarna idem met de rest.



Dat krijgen die Syrië-gangers te eten
Die schrikken zich de pleuris met hun 15 jarige bruidjes...


Uhh wat? IJs?
Flikker op met je ijs!

Ik ben net Toemis oedang peteh aan het maken, en Jezus Maria en Jozef wat is dat vies lekker...

Lazer op met je ijs!