dinsdag 14 juli 2015

Pamplona, Navarra




San Fermín

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

14 juli: de feestdag
7 juli: begin van de feesten


Lasaña

Dat is niet precies hetzelfde als lasagne.

Maak als lasagne, maar de bolognese niet met gehakt; met bloedworst en met vers chorizo-vlees.
In die bloedworst zit gekookte rijst (net als in Surinaamse bloedworst, maar daar is het vermalen).

Chorizo-vlees: worstvlees met komijn, knof, oregano, paprikapoeder en cayennepeper.

Officieel wordt het gemaakt met een chorizo-achtige bloedworst, maar die heb je hier niet.


Encierro 7 juli zie hier

Voor alle duidelijkheid: die grote witte met bellen, dat zijn ossen, mansos, en wit = herkenbaar
Daar lopen de stieren achteraan (ik had in Spanje gecastreerde rammen voor als de schapen tegen de zon in moesten lopen)
De stieren blijven dit keer niet echt goed bij elkaar (uit elkaar = gevaarlijk), maar toch is het een limpio, een schone encierro
Bijna 2 x een tapón, kurk, opstopping, bij de ingang van de arena
3 hoornwonden, 8 traumatismen, gevaar 80 (ja, want het was wel erg druk)



Tsjakka!


Gallo en sidra
Haan in cider

Gedroogde pruimen in kokend water gooien, even los roeren, en als het weer kookt van het vuur halen. Acht uur laten staan.

In wat olijfolie blokjes chorizo uitbakken (wat grotere verse, of wat kleinere droge) en uit de pan.

Een opgebonden kip rondom aanbraden en uit de pan.

Ui en knoflook aanbraden, en dan stukken stevige rode puntpaprika erbij en wat cayenne.
Kip erbij en door de pan wentelen.
Cider erbij, goede droge, tot de kip half onder staat en regelmatig draaiend gaarkoken terwijl de cider dus langzaam inkookt.

Aardappelblokjes meekoken en voor het binden wat platgedrukte stukken gekookte aardappel.

Op het laatst stukjes kippenlever erin koken, stukken bloedworst en stukjes longaniza (neem merguez).

Vlak voor het serveren de uitgelekte pruimen en de chorizo erin opwarmen en ook spul uit het zuur of uit pekel zoals paprika, groene pepers, augurk en zwarte olijven.


8 juli zie hier

Als boven, maar de stieren bleven beter bij elkaar
Weer bijna een tapón
1 op de hoorn, 2 traumatismen, gevaar 40



Dit is aan het einde, in de arena


Coca

Lijkt een beetje op bepaalde soorten Fougasse.

Maak flink deeg, soort tussen pizzadeeg en brooddeeg in.

Maak tomatensaus.

Leg een vrij dikke plak van iets minder dan 2/3 van het deeg op de ingevette bakplaat en bak op 165 graden midden in de oven totdat het iets begint te kleuren.

Haal uit de oven, draai de plak om, wals wat plat en beleg met de tomatensaus en verdere ingrediënten (als bij pizza, en inclusief stukken van worstjes en/of chorizo, stukken vis, olijven...).
Houd van elk hoofdingrediënt een mooi en niet te klein stuk apart.

Rol de rest van het deeg uit, smeer aan beide zijden in met olie, vouw dubbel en rol weer uit.
Herhaal dit een keer of drie.

Rol de lap dan dun uit, leg over de coca, druk de randen goed aan (bevochtig ze wat) en bestrijk de bovenkant met ei, los geklopt met water.

Maak deukjes voor de apart gehouden stukken hoofd-ingrediënt en druk ze in het deeg zodat na het bakken te zien is wat er in de coca zit.

Bak in het midden van de oven op 180 graden.


9 juli zie hier

Goed te zien hoe een losloper gevaarlijk is / wordt daarna weer opgepikt door de groep, weer los maar geen problemen
Geen op de horens, 5 traumatismen, gevaar 50



Bruine en grijze stieren zijn altijd gevaarlijker dan zwarte


Pescado en tomate
Vis in tomatensaus

Maak tomatensaus.

Laat zilveruitjes uitlekken en hak fijn; laat weer uitlekken, af en toe omschuddend.
(Spaans spul uit het zuur is niet uit het zuur maar uit het zout en minder lekker en daarom hebben Spaanse augurken ook een grauwe lijkkleur)

Roer ze door de saus, samen met fijngehakte lente-ui en gehalveerde groene en zwarte olijven.

Pocheer visfilets kort in de saus en serveer samen.


10 juli zie hier

Je zag goed iemand een paar keer goed "betrapt" worden
Geen mensen op de horens, 1 trauma (die floeper op de grond), gevaar 20



Een bijzonder goed T-shirt
50 meter verder hing ie nog aan die stier


Chocolate
Chocoladedrank

Breek bittere chocolade in water (geen melk dus), iets meer volume aan water dan aan chocolade.
Breng langzaam aan de kook, houd tegen de kook aan en laat roerend de chocolade oplossen.

Op hoog vuur en goed roerend snel aan de kook laten komen, van het vuur nemen, na een minuut weer roerend op hoog vuur aan de kook laten komen.

Koppen voor de helft met de chocolade vullen.
De rest van de chocolade zo schuimig mogelijk kloppen en de koppen ermee bijvullen.

Serveer met koud water waarin wat citroensap, en met meringues.
Die meringues los je op in dat water.

Spaanse en Amerikaanse chocolade altijd met water
Como agua para chocolate, als water voor chocolade, piekfijn
(Como agua para chocolate is ook de titel van dat mooie boek van Laura Esquivel, wat in het Nederlands de mongolentitel Rode rozen en tortilla's heeft)


11 juli zie hier

Tsja, dat was een heel gevaarlijke, 4 op de horens, 5 traumatismen, gevaar 80, maar ja, je ziet er niks van...



Dit is de befaamde plek Mercaderes
Heel dikwijls vliegen die stieren daar uit de bocht
Zie de laatste link hier, op 00.55


Pudín de manzanas
Appelpudding

1,5 kilo appel, 12 eetlepels suiker, 100 gram boter, 7 eieren.

Maak "appelmoes" met appel, suiker en boter; er moeten nog stukjes appel te zien zijn.
Koel.

Klop de eieren enigszins los en werk door de appel.

Maak heel dunne karamel van 4 eetlepels suiker met citroensap naar smaak.
Smeer de wanden en bodem van een cake-vorm in met de karamel, stort er het appel-mengsel in en bak op 180 graden, een dik half uur; controleer met een naald of het ei is gestold.

Laat koelen, stort uit de vorm en snij in plakken.

Serveer met vanille-saus en rood fruit.


12 juli zie hier

Betiteld als vrij ongevaarlijk, maar dat klopt niet, in zoverre dat het uiteindelijk zonder veel verwondingen is afgelopen, maar het had heel anders kunnen zijn. Zie hoe dicht het allemaal op mekaar zat.




Almojábanas
Soort donuts

Breng in een pan met een dikke bodem 400 cc water aan de kook met 200 cc olijfolie en twee eetlepels suiker.
Als het mengsel kookt van het vuur halen, er in een keer 500 gram bloem bijstorten (gebruik liefst harde bloem zoals voor pizza), even omroeren en dan op laag vuur stevig omroeren tot het deeg loslaat van de pan. Kookdeeg maken dus.

Haal van het vuur en kneed het even door met een dubbelgeslagen theedoek tegen de warmte.

Werk er stuk voor stuk zes eieren door; je moet een stevig maar niet stug deeg krijgen.

Vorm donuts van het deeg en bak ze in de oven bij 150 graden, een 20 à 25 minuten.

Maak stroop van 600 cc water, 500 cc suiker en citroenrasp naar smaak; laat, als het kookt, een minuut of vijf zachtjes doorkoken.
Doop de donuts in de stroop en laat ze koelen.


13 juli zie hier

2 op de horens (een zie je er op 1.04), 1 traumatisme, gevaar 60




Aceite de ajo
Knoflookolie

In flink olijfolie zeer flink knoflook snipperen.
Flink gehakte peterselie erbij en/of korianderblad (ik zou zeggen flink peterselie en iets koriander), en een scheut citroensap.
Zet weg op een koele plek.

Regelmatig omroeren en dan is het na zo´n halve dag wel op smaak.

Over gebakken of gegrilde of BBQ...


14 juli zie hier

Niks te melden



Tieten!!
Dat mag niet!!!


Gazpachuelo
Soort vissoep

Pel gambas en kook ze, samen met viskoppen en -vellen in court-bouillon, met wat gesnipperde ui en laurier.
Haal de gambas uit de pan en zeef de bouillon.

Kook aardappelblokjes in deze bouillon bijna gaar.

Voeg de gambas toe en stukjes zeeduivelstaart.

Laat aan de kook komen en haal van het vuur; laat 10 minuten staan met een deksel op de pan.

Maak mayonaise van twee eigelen.
Doe de mayonaise in een voorverwarmde soep-terrine (verwarmen door er kokend water in te gieten en er weer uit), giet er een soeplepel water bij, werk door elkaar, en voeg dan langzaam en steeds roerend met een garde de soep toe (zonder de vis of de aardappelen), tot je een mooi soepig mengsel hebt.

Doe er de aardappelen, de gambas en de zeeduivel bij en serveer direct op warme borden.


Geen doden dit jaar.
Al een tijd niet. 2009 was de laatste.
Zie 2009 hier, en wat meer en détail hier.




Dit jaar ook geen tapón, kurk, opstopping.
Zie hierboven en zie er een hier

Het lijkt of die mensen op die video er gewoon "staan", maar die staan besluiteloos net vóór een berg gevallenen


Canelones

Soort canneloni

Maak als canneloni, maar vul ze met bolognese waarin stukjes gekookte kip geroerd zijn en waarin leverpastei is opgelost.

Variaties
Roer kleine stukjes gebakken varkensvlees door de saus en/of stukjes gekookte hersenen en/of gekookte ham en/of gebakken bloedworst.


(Volgens de Basken hoort Navarra bij Baskenland. Maar in Navarra hebben we daar andere ideeën over. Su euskalduna sea? Ni ez. Ni naparroako naiz.) (En naparroako ja, niet nafarroako!)




Op de eerste verdieping had ik mijn kantoor (Van Thiel y Asociados NV)
Rechts om de hoek dat balkon, dat was er toen nog niet
Ik verhuurde elk jaar een helft aan de RAI en een helft aan wie geld bood
Zie vijf plaatjes hoger, Mercaderes; dat is net ná wat je hierboven ziet