zaterdag 25 juli 2015

Voorgerechten



Vandaag weer inkopen

Dit zijn die bamboe-zwammen waar ik het laatst over had
Vers zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
En zie hier
Zie de video! Wow! 


Video's soep, mousse...



Gazpacho met rode druiven


Zie hier

Heel mooi.

Alentejo [allentEIzjoe; over de Taag] dat is Zuid-Portugal minus de Algarve [de tuin, in het Arabisch]. Dit is bij dat stuwmeer midden in de Alentejo, niet ver van Beja.

In het noorden heb je daar goede wijnen, rond Borba, en je hebt daar ook Vinho dos mortos, wijn van de doden, wijn die begraven is geweest, zie hier.

Evora is erg mooi, en Esteremoz en Elvas (waar de boots of spanish leather vandaan komen, want die werden in Spanje afgewerkt)

Het kasteel van Evoramonte zie hier. Die knopen!



Die gele pruimen die niet te eten zijn
Koop ze keihard en maak er pruimenchutney met veel knof van
Plum sauce; Kantonees, heerlijk!
Azijn niet nodig!
(Officieel wordt het gemaakt van voetbalgrote donkergroene pruimen die je hier niet vindt)



Tomatengazpacho


Zie hier

Een prima geen-gelul verhaal.

Heel gewone tomaten hebben dat iets zure wat hier goed van pas komt. Maar je moet dan ook niet écht gaan persen want dan krijg je een goedkope tomatensmaak.

Daarom ook altijd inderdaad aanbakken. Als je het met rauwe tomaat zou doen dan krijg je een ramp.

Hij had het over boomtomaten. Dat is iets heel anders. Dat is Tamarillo, of Terong api (aubergine vuur), een boomvrucht die zoet is en toch familie van de aubergine.
Jammer dat je het weinig ziet want het is enorm lekker.
Niet te dicht bij de schil eten!
Zie hier



Mimuchi no moto
Chilisaus met Kimchi

Ik hou niet zo van Kimchi, maar dit is beter te pruimen, alhoewel ik er nog aan moet wennen...



Kreeftenbisque


Zie hier

Daar heb ik nogal wat commentaar bij.

Vrouwlijke dieren smaken zachter: volwassen vrouwlijke dieren, ja.

Maagje uit de snip halen? Niet altijd. Niet bij Bécasse à la ficelle.

Tomatenpuree van Baktat inderdaad goed ontzuren. Gebruik liever die (ook Turkse) met die goudfazant.

O en zet trouwens wat op je kop.

Amoniakgeur: dat is helemaal niet erg, dat is té heet kraakbeen. Vuur lager en het is weg en geen enkel effect op de smaak.

Natuurlijk maak je bisque van langoustines niet ook van de koppen. Die koppen kan je niet schoonmaken.

Geen rauwe ui in bisque maar geblancheerde of gesauteerde.

Geen Cognac maar Armagnac.

Witte port ipv rode, of nog beter: goede droge Malaga. Dat is weer die Nederlandse angst voor witte wijn bij tomaat. Kijk het Bolognese recept op de website van de gemeente Bologna. "of witte wijn".

Bij dat breken en uithalen van die scharen en zo: vocht opvangen! In de soep!



Ogbono
Zie hier
Had het wel in korrels, maar dat is niet puur. Eindelijk gevonden.
Die Antiliaanse zegt Huuuh! Fiese slaim! Afrikan kopen!
Dit was de eerste keer in mijn leven dat ik iemand etenswaar zag verkopen wat ie erg vies vond.



Mousse de foie


(Ik zal mijn mond houden over toen de jagers in een Spaans dorp kwartels kwamen verkopen aan het plaatselijke restaurant, en dat ik 50+ levertjes van wilde kwartels scoorde...)


Zie hier

Zet wat op je kop, gatverdamme! Allemaal!

Die Madera die ze gebruiken, Welsh Brothers, dat is een erg goedkope vieze zoete.

Maar inderdaad, dat vergat ik bij die vorige: er mag best alcohol in blijven.
Die vorige zei "want anders blijf je dat proeven".
Betere drank gebruiken ook daar, dan maar misschien...

"Poor man's foie gras"
In Spanje heet leverpastei foie gras...



Hmmm! Paardevlees!
Jumbo!


Foie gras


Zie hier
Bovenste video.
Dat gelul niet lezen hoor!


Schitterend...


Wie ruzie aan tafel wil moet over foie gras beginnen. Grote kans dat er altijd iemand zit die de behandeling van de eenden en ganzen schandalig vindt

Je moet niet met lokaal geproduceerde biologische pastinaak vretende mongolen aan tafel gaan zitten!

en even waarschijnlijk dat een ander daartegen ingaat omdat het zo lekker is. Niet alleen op huiselijk niveau is er discussie over de ganzen- of eendenlever. Onlangs werd er een petitie voor een verbod ingediend bij de Europese Commissie. Dat zal het voorlopig niet gaan halen, want de industrie achter de guilty pleasure is groot.

Nee eikel, die Europese Commissie vreet dat zelf veel te graag!

En terecht!!



Uit de Poolse winkel
Gemarineerd varkensvlees