donderdag 6 augustus 2015

Vijf keer vlees




Kip, gegrilde ham, stoofvlees, ezeltje, jodenhaas

Morgen, ter compensatie, vijf vego recepten voor Suuske


Kayaku gohan

Kip, Inari age, sushirijst, bamboe

Een Japans eenpansgerecht, dus een "boerengerecht"


Inari age: zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Bij de betere toko kant en klaar

In plaats van met rijst wordt het ook wel gemaakt met konnyaku noodles, zie hier
Mijn Jumbo heeft dat ("Shirataki noodles") maar ja, niet elke Jumbo heeft hetzelfde...

In plaats van kip kan je ook rundvlees of varkensvlees gebruiken, en in plaats van kippenbouillon wordt vrij vaak kalfsbouillon gebruikt


Maak een groentenfond van water, soepgroenten, peterselie, ui en knof; flink wat, je kan er later van alles mee doen

Spoel sushi rijst goed en laat een uur in een vergiet staan

Rauwe kip kleinsnijden
Bamboe idem
Inari age niet vullen deze keer maar in stripjes snijden (rechts boven op de foto hierboven)

Kook de kip kort in wat van de bouillon, met de bamboe, de Inari age, soy, mirin, sake (dat ruikt...!)

Kook de rijst in een andere pan, met de kip en de bouillon, met extra soy en sake en eventueel extra water en dan ook wat zout
Deksel!
Proef of er wat meer soy bij kan
Meer bouillon?
Ietsje sushi azijn?




Restjes

Ik had een potje rode biet (van de haringproeverij, zie hier), wat aardappelen en stripjes gekookte gegrilde ham (beide van hier), wat truffel en wat zure room (van idem)


Aardappelen schillen (ja, ik lees van m'n briefje voor)
Schijven langzaam bakken in flink boter en regelmatig keren...
Halverwege het bakken dunne plakjes truffel erbij...

Boter (van uit de aardappelpan), ui, knof, grove zwarte peper...
Hamstripjes erbij...
Wat witte wijn...
De rode kool...
De zure room...

Enorm lekker...




Luxemburgse Rösti met stoofvlees

Luxemburgse Rösti: Gromperekichelcher
Eigenlijk precies hetzelfde als Limburgse reibekuche, maar met peterselie
Kichelcher betekent koekjes

Dat stoofvlees had ik nog, zie verderop dat ezeltje
(Dus eigenlijk moet dit wat verderop staan)
(Ja...)

Aardappelen raspen en in een doek uitdrukken
Mengen met fijngehakte sjalotten en peterselie
P/z en nootmuskaat

Reuzel in de pan
Een flinke eetlepel van het spul in de pan en wat platdrukken
Om en om bakken en op keukenpapier uitlekken (reibekuchen komen uit de frituur)

Smaken uitstekend bij Bouneschlupp, en dat kan ik me prima voorstellen
Zie Bouneschlupp hier




Ezeltje stoof

Want ezeltje kan je bakken én stoven, kort stoven wel te verstaan
Zie bakken hier

Aardappelen, ezeltje, bleekselderij en wortel

Boter, wortelschijfjes...
Sjalot, knof, grove zwarte peper...
Wat selderijblad, wat peterselie, wat prei...
Runderbouillon, laurier...

Het ezeltje erbij...

Na even vlees uit de pan, aardappelen er in koken...
Bleekselderij erbij en het vlees...

Binden met geprakte aardappel...




Jodenhaas

Jodenhaas of Diamanthaas, cantharellen, verse basilicumpasta

Jodenhaas heet zo omdat het uit de voorbout komt, omdat ze vlees uit de achterbout alleen in zeer speciale gevallen mogen eten, niet omdat het in de buurt van de kont zit trouwens, wat je soms hoort
Zie hier

Maak de cantharellen (AH, net als de pasta) schoon (voetje er af, steeltje los, grote hoeden eventueel kleiner)

Boter met iets olijfolie
Sjalot, knof, peterselie...
Cantharellenstelen...
Ietsje cayennepeper en ietsje zwarte peper...

De paddo's erbij en tijm...
Witte wijn en wegkoken
Room, bijna wegkoken...
Room, ± inkoken
Madera, Viandox en Worcestershire...
Zet weg met deksel

Kook de pasta
Werk er de paddo's door (zie de volgende foto)

Bak de bief (zie de foto daarna)




Het was allemaal weer enorm lekker...
(Ja, Jezus, als je kán koken...)


Wat heb ik qua vlees nog in de planning staan?
(Ik eet nog steeds maar een keer vlees in de vijf dagen hoor; vijf dagen is vlees, kaas, tofu, vis, ei!)
(En bonen, aardappel, rijst, pasta en pizza of andere diversen!)
(En indien mogelijk verse groente!)
(Kijk, artisjokharten bv. komen uit blik...)

Hartzwezerik met Pommes dauphine
Kalfshart
Lamsvlees Afghaans met pap van ongebroken tarwe
En ik heb nog leverpastei in de vriezer voor een mooie saus (bij aubergine?)
En schapengehakt
En lamshart voor op de BBQ een dezer dagen