donderdag 27 augustus 2015

Wat kookte ik daar? (18)




Camping De Chênefleur, Tintigny

Aflevering 1 van deze serie zie hier (alle links hier in een nieuw venster).


Zie die camping hier.

Daar moest de horeca worden gereorganiseerd (restaurant, 's middags ook taart en zo, snackbar), en daar was enige haast bij want er was enorme drukte op komst ivm een zonsverduistering die daar totaal was.

Ik zie dat het nu petitrestaurant is (bestaat die term nog??); dat was het toentertijd zeker niet.

Er knapten vrij dikwijls stoppen als je wat veel magnetrons aan had staan, om vispotjes en dat soort spul te ontdooien (was allemaal van te voren gemaakt), en met die zonsverduistering (2000 man op de camping) hebben we er richting 60 doorgedraaid.



Fileren gerookte poon


Gazpacho

Neem één deel goed rijpe tomaat op vijf delen groene paprika en vijf delen komkommer (beter: verse augurk).
Pureer dit met knoflook en ui naar smaak.

Leng aan met tomatensap tot de gewenste dikte.
Breng op smaak met iets witte wijnazijn, gepofte fijngewreven komijn, eventueel suiker, p/z.

Serveer met blokjes komkommer, blokjes ui en idem rode en groene paprika, vier schaaltjes dus.
En met mooi brood.


Ik maakte er ook groentesoep met zuring, wiltofsoep (zie een paar dagen geleden), pâté...




Forel Navarra

Zo at Hemmingway ze.

Bak in olijfolie per forel een niet te dun gesneden plak rauwe ham (met ook wat hamvet eraan) aan beide zijden bruin.
Haal uit de pan, vouw op en stop in de buikholte van de forel.

Bak de forel rondom aan in de olie met nu ook boter erbij, met knoflook.

Serveer met een goede, koele rosé (uit Navarra, bijvoorbeeld van Ochoa, of Portugees).


Ik maakte er ook gehaktbrood met ui en knof er in, schnitzels natuurlijk, gestoofde koteletten met champignons...




Ardense suikertaart

Maak 200 cc melk lauw.
15 gram gist erin oplossen.
Zeef er 250 gram patisserie-bloem over en werk erdoor.
2 geklopte eieren erdoor, 200 gram gesmolten boter, 40 gram fijne kristalsuiker, zout.

Kneed goed, en laat de bol deeg op een niet te koele plek afgedekt rusten.

Rol zonder het eerst terug te kneden uit tot een halve centimeter dikte.

Wat boter in een vlaaivorm uitwrijven en wat bestrooien met bloem.
Het deeg erin en tegen de wanden werken.
Inprikken.
50 gram gesmolten boter erover en dan 150 gram bruine suiker.
Laat 5 minuten rusten.

Klop 3 eigelen met 250 cc room.
Giet dit over de taart.

Bak een half uur op 175°.


Er fietste een jochie tegen mijn knie, dokter, rekening, bleek ik niet verzekerd, de klootzakken.
Meteen aangifte gedaan.
Toen ik had afgerekend vergaten ze een fors voorschot er af te trekken hahahahaha!.


Volgende aflevering van deze serie zie hier