donderdag 10 september 2015

Culinaire tijdschriften (3)



De productie van lamsnier-kroketten en lamsnier-broodjes


Elle Eten, Koken en Genieten, Foodies

Eerste aflevering zie hier (alle links hier in een nieuw venster)



Elle Eten


Enerzijds wel een paar wetenswaardigheden gevonden (over peper), anderzijds wordt er een blik Nederlandse culinaire kwakers open getrokken van like wow man (daar kom ik op terug)

€ 8,-

Website zie hier

Zeker niet storend veel advertenties

Nou ja, Maza met Baba anoesch
Met mayo...

Of een draadloze staafmixer à € 300,-...


De artikelen en recepten, ik moet zeggen: het valt wel mee

Artikel over Seattle: Zo te zien wonen daar enkel getatoeerde baardapen...


Dat hoofdredacteur-praatje voorin dat is nu ook weer van tenenkrommende eikelheid

"Sensueel tafeldekken heb ik nog niet onder de knie"
Nou ja, erboven misschien, Edine...


Recepten

Chili con carne met zoete aardappel
Bah!

Aardappeltaart met pastinaak
Bah!



Surinaamse gerookte makreel schoonmaken...


Kritiek

Als je in een recept rijstazijn aangeeft (Koreaanse dip), vertel dan wat voor rijstazijn.
Ik heb hier alleen al zes soorten staan

Smeltkaas is een germanisme
Smeerkaas

"Spekbokking kan je zelf maken / roken"
O ja? En waar koop je verse bokking dan?
En spekbokking wordt niet gerookt in een "rookoventje" want dat wordt koud gerookt
In de war met stoombokking
Nul verstand over eten, maar kwaak maar los hoor; toch geen hond die wat merkt in dit culinair mongolenland...

En pimentón is enkel en alleen maar paprikapoeder
Niks gerookt


O ja, dat culinaire kwakers blik

Jaques Hermoes (doemenelol...)
Wateetons (maakt keukenstroop en dat mislukt; zeker bij Jonas van de Walvis in de leer geweest)
(En ja daar is ze zelf!)(Sprekend ingevoerd!) Jonah Freud ("Als ik een rijsttafel ga maken zoek ik de recepten uit..." Die kan Godverdomme nog geen ei koken...)
(En haar wederhelft!) Petra Mossel!
Marjan Tippel ("foodtrentjournalist en columnist", waw, in de Ruurlose Bazuin dan zeker...) ("toen ik in Noord-Brabant maar toch ruim boven de grote rivieren woonde") (Ze ontdekt dat friet ook wel eens in dierlijk vet wordt gebakken, waw!)


De kookboeken die worden besproken, dat is drie keer niks

Vegarabia
Eerlijk eten
De Griekse eilanden (een onderwerp van 13 in een dozijn)



De ingrediënten voor mosselen met witlof en witbier


Koken en Genieten


No nonsense voor de gewone man

€ 3,-, kijk...

Titel uitstekend

Website zie hier

Het beste blad tot nu toe, tot ik het volgende las


Heel goed idee: op pagina 5 en 6 60 kleine foto'tjes van alle recepten die in het blad staan, met titel en verwijzing


Artikelen

Snelle gerechten staan er twee keer in
Lekker gekookt snel gemaakt, en Snelle keuken
Nou ja, doelgroep...

Een keer wel zoete aardappel-puree (ze kunnen het niet laten), maar goed



Basis ingrediënten sambal peteh


Recepten

Vego ongemerkt er tussen door, en zo hoort het
Je kookt niet vego of niet, je kookt (als je kan koken) vlees of vis of kaas of ei of tofu
(Die Mossel of die Jonas wel eens over tofu gehoord? Die Tippel of die Heermoes over eieren?)


Paddestoelen-roomsoep met kaasstengels
Geen gelul. Varkenshaas met champignon-roomsaus zeg maar maar dan wat culinairder
(Honing-mosterd hebben ze ook)


Wel weer pompoensoep en pompoenpuree


Af en toe moeten ze wel even AH-Libello-Margrieteren
Broccoliburgers met pestowortels of zo


Ook hier pruimen en ook hier leuke recepten daarvoor


Karbonade met appelkorst
Mooi
Daar kunnen die Imca van Boven en die Janneke Vreugdepeen een punt aan zuigen. Samen!



Pasta met cantharellen (buiten beeld) en jodenhaas


Foodies


Ja, het is natuurlijk foodies, maar goed
Doelgroep...

€ 6,-

Website zie hier

De beste tot nu toe
Niet teveel zuipen vanavond want dan neem ik een abo


No nonsense voor de mens die wat kan koken
Niet echt natuurlijk, want dan koopt ie geen blaadjes, maar u begrijpt wat ik bedoel


Hoofdredacteur: geen lulpraat



Rijst met boentjies (boontjes) en petjel (Javaanse sateh-saus met keloewek)
En een stuk koolvis en kroepoek
Wat wil je nog meer om gelukkig te zijn...


Artikelen

De echte Chinese keuken
en dat klopt

Madiwodo
Maar dat is toch Surinaams voor agenda?
Maar leuke recepten, echt
"Heerlijk en makkelijk voor het hele gezin", waw

Ramen (dat is Japanse soep)
Mooi!

Willems Kookschool
Hoe je dumplings maakt
Willem, dat kan je niet uitleggen met één plaatje en drie regels tekst...

Inmaken
Bah!
Meiknollen, hele prei, onuitgehaalde paprika...

Snelle successen
(snel klaar)
Beetje Libelle...

Take Away Food
(zelf maken dan dus)
Beetje makkelijk geproduceerd

En ook hier pruimen en ook hier goed
(Ja, als je wat slechts met pruimen doet, dan verdien je het een bumper in je reet te krijgen net als Goor) (Onze reetridder stond voorover gebogen, Daar komt ie, dacht ie, en ja, maar er kwam wat anders!)

Thee plukken in Sri Lanka
Mooi

Ronald Giphart: een gekookt ei met mayo
Mwah verhaal
Ik ook vandaag dat ei, maar met zelfgemaakte truffelmayo
En eieren van de Zorgboerderij van de Jumbo
Verschil moet er zijn

Noord-Ierland
Ach...



Po ku
En dat is dus geen shiitake, zoals ik in Foodies
in "De echte Chinese keuken" een paar keer tegen kom
Een wijdverbreid misverstand
Zelfs Mark Janssen, Het Paddestoelen Kookboek, weet het niet
Tsja


Hemelse Soepen is reclame voor een kookboek.
Maar ja, zó gepresenteerd, diverse recepten, stoort dat totaal niet.
Iets anders is dat we niet zitten te wachten op Soep met limoen en linzen en gemarineerde feta, of op Bloemkoolsoep met dukkah
Of op flauwekul alla Feestmaaltijd met zeven vissen


Groente in de hoofdrol
Venkel
Gestoofde venkel met venkelzaad en sinaasappel
Kweenie...


Nadia's Keuken
Publiceerde Melk en dadel
Slappe recepten
Fattoush, maar dan met "snackkomkommer"


Die Magimix Pâtissier, daar kom ik op terug.
Datr lijkt me nep.
Voor zanddeeg OK, maar voor niks anders, want het zijn mesjes, geen haak


Jeroen Thijssen
Dat is die rare gek die in Trouw schreef
Dat je bepaalde paddestoelen kon eten en de week erna Nee toch maar niet want ze zijn giftig, Gristus...


Volgend nummer
Valencia (paella, sinaasappelsalade), pizza uit Rome, Kaneel en Kardemom, dat is blijkbaar een nieuw joods bakboek, appeltaart, appelkoek, pecan pie, pompoenravioli (bah!) met walnotensaus


Burp...



Pruimenjam...



Volgende aflevering zie hier