zaterdag 26 september 2015

Inkopen




bij de toko


In dit geval Toko Tjin (waarom op dat bakje Tjin Toko staat, dat weet ik niet)
Zie ze hier (alle links hier in een nieuw venster) en klik rechts boven op Online winkel.

Heel redelijke prijzen, snelle levering, keurig verpakt. Tjin betekent Chinees, nou ja, in het taaltje van de indo's. Hoedan orang tjin, hahahahaha! Twee Groninger worsten voor wie de grap begrijpt.

Die (precieze naam) Pimentón choricero, paprikapoeder voor chorizo, dat is een zoete paprikasoort met een heel mooie brede smaak. Ietsiepietsie pikants erin.

Zie de peper zelf op de volgende foto. Lijkt op een Catarina peper, een groot soort jalapeño.





Aardappelen met chorizo en spitskool

Bak chorizo-blokjes uit in wat olijfolie en haal ze uit de pan.
Bak aardappelblokjes aan in het vet waarbij wat boter. Uit de pan.
Bak ui en knof in de pan.
Bak grofgesneden spitskool kort mee in dezelfde pan.
Kruid met stukjes cayennepepertjes, komijnzaad, iets foelie, iets kruidnagel en laurier.
Giet er flink wat droge witte wijn bij en stoof er de aardappel gaar in.
Serveer met de chorizoblokjes erin opgewarmd.



Deze is prima
Gemengde ("tjampoer") groenten
Fris is ie zeker maar dat milde valt wel mee. 
Conimex had vroeger een nog mooiere; echt blokjes groenten en minder pikant


Sambal goreng boentjies tempeh

Tempeh met sperziebonen (boentjies: boontjes)
Indonesië

Pureer in een blender of vijzel rode ui en knoflook, met sambal tjampoer en gebakken trassi, laos, goela djawa en zout.
Bak in stukjes gesneden sperziebonen even roerend aan in hete olie en voeg dan het mengsel toe.
Laat even staan op half hoog vuur, regelmatig roerend.
Voeg blokjes tempeh toe en wat daoen salam.
Breng aan de kook met water zoveel als nodig is en laat op half hoog vuur garen, af en toe omroerend.
Voeg wat ketjap manis toe.



Sushi mes
Een flinterdun mes
Om plakjes van zo'n rol te snijden


Ze hadden ook tamago's, zie hier, eindelijk een gevonden dacht ik, maar ja, uitverkocht (nooit met m'n stomme kop gewoon even gedacht Doe eens een Google op tamago...)

Tamagoyaki, sushi met ei
Zie hier
Die ei-dingetjes aan het einde, die leg je dus op sushi rijst, zie hier


Zie tofu-sushi, Inari zushi, hier


Je kan ook Shiitake sushi maken
Zie hier



Daar heb ik nog nooit mee gewerkt
Wel met maizena natuurlijk, en ook met Arrow root
En met Ogbono ga ik nog eens experimenteren, zie hier


Ossenstaartsoep met tapioca

Verwijder vet van de staart.
Hak de staart in stukken, spoel schoon en dep droog.

Bak de stukken goed bruin in boter, samen met grof gesneden runder-stoofvlees van een soort wat lang moet stoven (de helft van het gewicht van de staart).

Voeg runderbouillon toe, zout en peper.
Breng aan de kook, schuim af en laat met een deksel op de pan drie uur zachtjes doorkoken.

Giet de soep door een zeef, doe de bouillon in een schone pan, met het rundvlees.
Zodra voldoende afgekoeld het staartvlees van de botten halen en ook in de soep doen.

Breng de soep aan de kook met wat ui en selderijblad.
Laat een half uur zachtjes doorkoken, de laatste 20 minuten met parel-tapioca

Brabantse variant
Flink rode wijn erbij, geen vlees / ui / selderijblad erin, parelgort ipv tapioca



Temu lawak, wortel lawak
Gedroogde schijven van de wortel van een koenjit familielid, Bittere curcuma
Gebruikt in de volksgeneeskunde maar een Chinees vrouwtje bezwoer me dat je er ook prima mee kunt koken (in vloeistof gebruiken ipv curcuma bakken; vergelijk foelie vs. nootmuskaat)
Gaan we proberen


De lekkerste kerrie-gerechten zijn de West-Afrikaanse met aardappel.

Aardappel-curry

Aloo Masala
India
Ook via emigranten erg populair in West-Afrika

Bak kerrie-blad en mosterdzaad even aan in arachide-olie.
Haal van het vuur en laat wat afkoelen.
Voeg fijngesneden ui toe, knof en fijngesneden groene peper, en laat op middelhoog vuur warm worden; roer af en toe om.
Voeg op laag vuur koenjit toe (of bij de knof verse koenjit wortel-stukjes) en roer om.
Voeg blokjes rauwe aardappel toe, zout en kippenbouillon; de blokjes moeten zowat onder staan.
Breng aan de kook en laat op laag vuur gaar worden.
Voeg eventueel op het laatst cocos-boter toe.



Dit is een ontdekking! Wat ongelofelijk lekker!
Knapperig, met het licht zure van zongedroogde tomaten
Het schijnt voor cavia's gebruikt te worden, maar ik ga cavia's bakken en het er overheen strooien!