woensdag 16 september 2015

Inktvis (1)



Vandaag weer inkopen

Fufu van taro en cassave


Inktvis en katvis

Geen octopus


Inktvis schoonmaken

Kop uit het lijf trekken, voorzichtig de inktblaas, als u die gaat gebruiken, uit die kop halen en die in een bakje met water bewaren. Pas op; rauw is de inkt giftig.

Tentakels van de kop snijden en die ook bewaren.

Vel van het lijf stropen (als het lijf wit is, dan is dat al gebeurd) en weggooien.
Vinnetjes eraf snijden en bewaren bij die tentakels.

Ruggegraat uit het lijf trekken (zo´n doorzichtige veer), even controleren of er geen vet en/of een half verteerde garnaal in dat lijf zit.
Die veer ook weggooien natuurlijk.

Het lijf kan gevuld gebakken worden, in ringen gesneden met beslag gefrituurd, (Calamares a la romana), of in sepjes gesneden worden die weer ingekerfd worden diagonaal en zo gebakken.
Die sepjes, zo doen ze dat in China. Serveren met kerriesaus.


Katvis, sepia, schoonmaken is niet helemaal hetzelfde verhaal. Zie het recept.
Daar zit niet zo'n doorzichtige veer in maar een kalkplaat, die er al uit is want dat is handel (in vogelkooitjes worden die gehangen voor snavel slijpen)



Ik had het laatst over die van Aldi
Deze, Jumbo, zijn beter (en duurder)
Heerlijk bij brood met zalmpâté of komijnekaas of...


Gemarineerde inktvis

Maak marinade
Meng witte wijnazijn en olijfolie, en kruid met venkelzaad, korianderzaad, groene kruiden, laurier, zout, cayennepeper en Worcestershire.
Laat een dag of vier staan in een gesloten weckpot en schud regelmatig om.

Snijd lijven van niet te grote inktvissen in ringetjes.
Als het vel nog heel is, haal het er dan niet af. Dat geeft een heel aardig effect.

Doe de ringen in kokend water met zout, en kook tot ze gaar zijn.
Giet af en spoel goed koud.

Voeg gesnipperde ui en idem knoflook toe aan de marinade, en geknipt selderijblad.
Voeg de inktvisringen toe.

Laat twee dagen marineren op een koele plek, regelmatig omroerend (de pot open dus).

Serveer op een salade van sla, tomaat, komkommer, ui en zwarte olijven.

Niet bewaren.



Turkse kweeperenjam
O, daar hebben ze dus ook "kwee-appels"


Die gemarineerde inktvis wordt (onder andere) gebruikt in

Paprika-hapjes, vis

Snijd lichtgroene punt-paprika`s in de lengte in tweeën

Vul met
* fijngesneden icebergsla, aangemaakt met olie en azijn, met daarop garnalen

of
* fijngesneden icebergsla belegd met gemarineerde inktvis

of
* idem met gerookte zalm en verse dille

of
* idem met gerookte forel en mierikswortel-saus



Enorm lekker

("Waarom koop je niet de hete?"
-"Omdat je deze heter kan maken als je wilt, maar de hete niet minder heet, als je dat zou willen")


Gevulde inktvis op de manier van Marseille

Maak de inktvissen schoon en hak de tentakels en de vinnen grof.

Olijfolie... ui... knoflook...
Voeg tentakels en vinnen toe, braad even roerend aan, wat peterselie erbij...
Voeg tomatenpulp toe, laat wat sudderen en bind iets met in melk geweekt en daarna goed uitgeknepen oud stokbrood.
Bind verder met rauw eigeel.

Laat koelen en vul de lijven voor drie vierde met het mengsel.
Steek ze dicht met een prikker.
Bak de lijven in een (schone) pan in olijfolie rondom goed aan.
Neem uit de pan.

Maak in dezelfde pan met flink olijfolie, zeer fijn gesnipperde ui, knoflook, tijm en laurier een sausbasis.
Voeg bloem toe, roer goed om en maak er met witte wijn een saus van.
Kruid die met peper en zout.
Stoof er de inktvis in gaar.



Pepers uit India
Ruiken erg mooi zoetig
"With stem / Met pit"...


Katvis van de bakplaat

Of van de barbecue
Sepia a la plancha
Spanje

Ik zou met katvis niks anders doen dan zo bereiden
Van alles wat je leest denk ik Beter met inktvis (Spiesjes met Romesco-saus, Tajine van katvis met citroen...)
Ja, of Wat een shitrecept (Calzone met katvis en aubergine, Katvis met pasta, shiitake en Parmezaan...)

Katvis is een dikke korte inktvissoort.
Inktvis zie hier (alle links hier in een nieuw venster), katvis zie hier
NB Katvis is geen Catfish, meerval!

Maak de katvissen schoon, stroop, snijd het lijf open en haal er alles uit, snijd de ogen en de bek weg maar laat de tentakels aan het lijf.
Was en dep droog.

Knip de randen van het lijf wat in, zodat je het iets of wat platter kunt leggen.

Grill of bak op hoog vuur kort aan beide kanten, binnenkant eerst (strooi eerst wat grofzout op de bakplaat of in de koekenpan); de vis moet enkel door en door warm zijn, niet gaar.
(Inktvis op de bakplaat of BBQ is lang zo lekker niet.)

Snijd in hapklare brokken en serveer met citroen en met knoflookolie.



Speltstroop
Lekker!
Doet aan gerstemoutstroop denken


Volgende aflevering zie hier