zondag 25 oktober 2015

Fast food en zo



L'Etivaz, die fantastische kaas is er weer
Super-Gruyère
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

En verder vandaag foto's van het feest op de laatste dag van de Desalpe
De Zwitserse Trashumancia
In de Etivaz streek



Video's!

Of: Ken je nog lulle, lul dan mee!



Ron Blaauw is een veelzijdige ondernemer. Hij smeedde zijn tweesterrenrestaurant om tot een laagdrempeliger Gastrobar en behield een ster. Hij opende The Fat Dog waar hij hot dogs van eigen makelij serveert en hij drukt zijn stempel op de keuken van restaurant Bridges dat zich als ‘inspired by Ron Blaauw’ afficheert. Begin juni opent Blaauw een Oosters restaurant in de Amsterdamse Kerkstraat: Ron Gastrobar Oriental.


Hij ging naar China.
Hou je vast zou ik zeggen.

"Een fantastische erfaring"
"De geheimen te sien die er toch sijn"
"De yin yang cultuur is daar echt fan belang"


Enfin, zie hier


De minus habentes met getatoeëerde armen en mongolenkapsels stuiven voorbij

"Het contact met die gietijzeren wok is heel belangrijk"
Dat is plaatijzer, lul!

"De aroma's komen nu mooi los"
Lees: de aroma's vervliegen


God God wat een gekwaak en wat een gelul...
Ken u ff voorover gaan staan dat ik u ff naai?




Tapas

Zie hier

O jee!
Dat is er een van de Drie-eenheid Vreugdeloos, Mossel en Van Onderen...

"Mijn man, God hebbe zijn ziel"
De culinaire Connie Walmen...

"Een standaardwerk op het gebied van tapas", dat is bij voorbaat gelul.
Tapas, dat is wat in heel Spanje klassiek is, en dat zijn hooguit vijf dingen.
En verder is dat wat er ter plekke populair is, en vergeet niet wat er ter plekke op dat moment voorhanden is.

Een boek over tapas is net zo'n vruchteloze exercitie als een boek over pizza's of pasta's of nasi goreng.

En relleno betekent letterlijk dit gevuld met dat, maar in de Spaanse culinaire praktijk enkel dit + dat.
En als je énig verstand van koken hebt, dat kijk je toch raar op als je leest "gevulde augurken" (maar die Mossel valt niks op...)

kadIEs? kAdies ja!
Er staat Goddomme een streepje op Cádiz ja, Gristus...

albondIEgas
albOndigas ja!

"Het is heel erg jammer dat tapas uit de mode is geraakt" [excuses voor het gebrekkige Nederlands]
Waar slaat dat nou weer op? Excuus waarom die tent van hun op de fles ging?
"Het is natuurlijk omdat in Nederland tapas heel grof geserveerd wordt"
Dit soort tweedehands gelul mag je blijkbaar vrijelijk in Nederland op TV en internet en kranten en zo rondkwaken, zonder dat je op je bolle harses geslagen wordt.

"Kijk, hier ligt een varkenssnuit, en twee losse varkenspootje. Die gaan daar dus ín!"
Pannetje wat tot de rand vol zit, varkenskop vier keer zo groot als het pannetje...
Kan je nog kwaken, kwaak dan mee

"een cataplana"
Dat was dus gewoon een aardewerken ovenschotel
Cataplana zie hier

"een varken"
Dat is een speenvarken, ja!
"op open vuur geroosterd"
Ligt in een ovenschaal...

"een konijn"
Dat is Godverdomme een haas, ja!
Kristus...

"patrijs en fazant"
Geen enkele patrijs te bekennen...

O, en bekijk vooral dat schijnheilig gemeur helemaal aan het eind
"We waren het zat"
Lees: de tent ging failliet want er kwam geen hond meer eten

Gadverdamme, de bedorven mossel...




Pizzadeeg

Zie hier
Scroll wat naar beneden, naar How to make pizza dough

Pizzadeeg in de koeling bewaren, wat een gelul
Als je daar een pizza mee bakt, dan krijg je het niet meer van de plank waarop je het uitrolt, en al helemaal niet meer (met de vulling er op, = gewicht!) van de schietplaat...

Pizzadeeg: een half uur in de koeling en weg ermee

Die tiepo maakt denk ik brood-pizza's, American pizza's...
(En ja hoor, dikke fat pizza's...)

Hij zorgt voor een opstaande rand!
Meer stupide kan niet
De rand komt bij een echte pizza uit zichzelf omhoog omdat daar geen saus op ligt...

God God wat een afgetakelde culinaire mongolen (met, jawel, getatoeëerde armen)...

"We bakken op 530°, een minuut", de ontzagwekkende leuterkop
De ovenlucht is richting 450 maximaal, maar de vloer, en daar bak je op, is 300 dan.
En dan bak je drie minuten.
Een warmere vloer is onmogelijk, afgezien van het feit dat je dan het deeg en de kaas verbrandt.



Friet

Zie hier

Zie die bibberende hand die aardappelen snijdt...

"Met een bot mes krijg je meer oneffenheden op het snijvlak", ja, en met een bibberhand ook hoor

"Voor drogen kan je ook een föhn gebruiken" zegt ie met z'n kale harses

Eke heet ie
Laat maar

Echt goed koken kunnen ze niet in de scene hoor...




Hamburger

Zie hier

Die Tataren, dat is gelul. Dat was om het vlees sneller stoofbaar te maken, niet bakbaar.

Getatoeërde armen alweer

Dat ze het "in Amerika in een broodje deden", dat is ook gelul. Het ding ál ín een broodje werd geëxporteerd.

McDonald's dat is "een grote droge kleffe hap".
Ik heb toevallig enkele dagen geleden een quarterpounder gegeten (ik moest in het Stripmuseum zijn), en dat was heel ver weg van "klef" of  "droog". Dat was uitstekend, op een ding na: de brood-helften waren niet op de plaat geweest.

"De vlees vet verhouding is 80 20"
Hé, ik ben geen slechtziende gek! Zie hieronder uit je eigen video!
Dat is 50% vet man! Dikke stukken hard vet, die compact qua gewicht ook nog die stukken vlees met een lager soortelijk gewicht laten wegzakken in de verhouding...





"een stuk vlees die een perfecte verhouding vlees vet hep"

En "Deksel dikke rib" (wat ie gebruikt) heeft ook 60% vet

En dat je die dry age korsten niet kan gebruiken, Jezus

En kijk, dat "kleine molentje voor thuis", daar is natuurlijk niks mis mee, want thuis draaien we er enkel een pondje door of zo, dus dat "opwarmen" van die molen, dat zal nogal meevallen...

"Die panedo [paneer en kruiden door het deeg van de hamburger] zorgt dat je een rulle smaak hebt"
Uhh, beter vlees zorgt ook voor een mooie smaak hoor




Uitsmijter bakken

Zie hier

De eerste video van boven

Kunt u het nog volgen?

Wie is die kinloze kwaker?

Die tiepo die plakjes champignons snijdt (voor uitsmijter!) waarvan de helft op de grond valt...

God Kristus, kunnen die lui niet gewoon in een of andere leegstaande kolenmijn geknuppeld worden of zo?

Jezus Maria en Jozef...



Ik zou die koe wel in haar wang willen knijpen
Die denkt Ach ja, elk jaar, ff doorzetten...
Ja want het is een hels kabaal
Zie hier


Dim sum

Zie hier

O Jezus, dat is dat restaurant van die kwaakstraal weer

O, en die onverstaanbare Chinees, die heeft het (ik leg dat even uit) over taro meel, en tapioca meel (cassave), en aardappelmeel.

Kristus wat een gekwaak




Nou even iets serieus

Malakoff

Want dat maken ze van die l'Etivaz

Zie hier of eventueel in het Duits hier

En zie hier en ook de volgende foto

Recept, niet Malakoff taart dan dus, zie hier