vrijdag 16 oktober 2015

Mosselen (28)



Inkopen vandaag

Fashong
Chinees-Surinaams
Van kip of varken
Stukjes uitbakken, uit de pan, vlees (resp. kip of varken) ui knof lombok...
Vloeistof, en Fashong terug...



België, Australië en nog zo wat

Ja, dat zijn recepten uit nieuw gevonden boeken...


Eerste aflevering van deze serie zie hier (alle links hier in een nieuw venster)



Maar eerst even wat links

Mosselrecepten zie hier



Goela djawa, Javaanse suiker, palmsuiker, goela merah, rode suiker
Want die was op...
Dit is van de Aren palm, zelfde als voor palmwijn en Arak
Ik heb ook kokossuiker en dadelsuiker, enorm anders


Video mosselen koken zie hier

* Je controleert mosselen altijd goed (schelpen uit elkaar duwen, veert terug), dus als een mossel dicht blijft na het koken, dan heeft die gewoon klem gezeten in de pan.

* O, en over 2 kilo pakken gesproken: bij deze supermarkten hier kan je ook 1 kilo pakken kopen.

* Ja, nee, als de mossel net openstaat is ie nog niet gaar, nee. Maar wel op zijn super lekkerst!

* Alsof je met een bomvolle pan met dat schudden van hem de onderste mosselen bovenop krijgt, komkom...


Nog een video

Spaghetti con le cozze zie hier.


Tong met mosselen zie hier



Kentjoer
Sop lontong!
Kippensoep, witte kool, lontong, kip, kentjoer...



Ons Bakboek


Het allerbeste Nederlandstalige boek over gebak, zoet en hartig

Bels, jawel (Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen), maar het taai-taai recept (sectie Gebak van over de Grenzen) is beter dan in welk Nederlands kookboek dan ook. "Laat het deeg vijf dagen liggen", kijk...

In 1930 verscheen Ons Kookboek (van de Boerinnenbond, zo heette dat toen nog), niet al te dik, maar tegenwoordig schijnt dat net zo'n pil te zijn als Ons Bakboek, wat in 1990 verscheen.


Hartige mosseltaart

Gistdeeg met melk, rijzen, terugkneden en in de vorm nog 20 minuten rijzen
Mosselen koken met enkel nootmuskaat en peper; kookvocht bewaren
Prei en bladselderij stoven in boter, kookvocht erbij en donker bier.
Flink inkoken.
Eieren kloppen met room.
Mosselen, prei etc erdoor, wit maismeel erdoor tot het iets dikt, en op de deegbodem
Geraspte kaas, oven



Arabische snoep
Naam vergeten
Druivengelei en noten
Schijfjes snijden
Subtiele smaak, niks erg zoet



Pizza con le cozze

Pizzadeeg, koel houden.
Tomatensaus met flink knof, zwarte peper en zoet paprikapoeder.
Mosselen koken.
Deeg uitrollen.
Tomatensaus erop, dunne uienringen en de mosselen, beide door wat olijfolie gehaald.
Parmezaan oid (Pecorimo als die niet te zout is!) erover raspen, tuinkruiden (ook door de olie halen), oven.


Brusselse taart

Kook mosselen met wat donker bier, uit de pan, vocht bewaren, uithalen.
Prei, ui en selderij koken [met knof!] in het kookvocht met extra bier en tevens inkoken (je gebruikt dat vocht voor wat anders).
Brokkeldeeg, ingevette vorm, deeg.
Eieren kloppen met room, nootmuskaat en peper.
Mosselen en afgegoten groenten erdoor.
In de vorm, plakjes Abdijkaas, oven.

Lijkt veel op die hartige taart, maar toch maar toch maar toch ("Vroeger was ie katholiek...")



Plum butter
Turkije of zo
100 % pruim, nul suiker
Nog niet geproefd...


The Australien Heritage Cookbook


Weer zo'n ding wat je enkel met twee handen kan oppakken


Musselsoup

Kook de mosselen met boter en wijn, en met ui en sjalot, knof, peterselie, peper.
Giet af, zeef de vloeistof en reduceer.
Boter erdoor kloppen en als het wat dik en schuimig wordt citroensap erdoor.
Over de mosselen.
Met geroosterd boeren brood.


Mussels bourguignon

Waw!

Maak bourguignon-boter, althans: enkel knof en peterselie.
Kook de mosselen met witte wijn, laurier, tijm, sjalot [en knof].
Ovenschaal, mosselschelpen met elk een mossel, klontjes bourguignon boter, gril


Backed mussels

Kook de mosselen met wijn, sjalot, peterselie en laurier.
Ovenschaaltjes, schelpen, mosselen
O shit, weer met Bourguignon boter, maar nu knof, peterselie én bieslook.
En geen tijm bij het koken...
Nou ja...
Die Australiërs...


(Morgen krijg ik kangoeroe / kangaroe? van de Lidl...)



Reine Claudes
Op de valreep...
Wat waren ze lekker...


Volgende aflevering zie hier