zondag 29 november 2015

Aardappelen (8)




Pommes

Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)



Pommes royales

Aardappelkroketten met truffel en/of rauwe ham er in

Ze worden niet door paneermeel gehaald, enkel door ei


Pommes sablées

Zie boven
Eventueel kunnen het ook blokjes zijn

Gaargestoofd in vleesvocht of boter, bestrooid met paneermeel




Pommes Saint Florentin

Zie boven

Aardappelkroketten met eigeel erdoor
Gepaneerd met gebroken vermicelli

Geserveerd als ballen in een puntzak, of kleine kroketten als garnituur


Pommes à la sarladaise

Zie Pommes Cussy


Pommes sautées

Zie onder

Gebakken aardappelen, maar toch wat sjieker

Kook aardappelen in de schil
Giet af, koel wat
Snij in schijven, koel

Verwijder de schil (ja dan pas)
Bak in boter




Pommes sautées au beurre

Zie Pommes rissolées


Pommes à la savoyarde

Ook wel Pommes Chambéry

Als Pommes à la dauphinoise (niet te verwarren met Pommes dauphine), maar gebruik heldere bouillon ipv melk
Wel weer gratineren met Parmezaan




Pommes soufflées

Zie boven

Dunne aardappelschijven, op lage temperatuur gefrituurd en daarna gekoeld

Dan op heel hoge temperatuur heel kort opnieuw gefrituurd, zodat ze gaan blazen


Pommes en spirale

Zie hier

Beter kan het niet worden uitgelegd


Pommes surprise

Zie onder

Niet te verwarren met appels surprise

In de schil in de oven gepoft

Uitgehaald
De pulp gemengd met room en boter
Daarmee gevuld

Gegratineerd




Pommes Suzette

Als surprise maar met ook eigeel, kleine stukjes gekookte tong en/of kippenvlees, truffel en champignons


Pommes à la vapeur

Zie Pommes anglaise


Pommes Voisin

Zie Pommes ambassadeur


Pommes Williams

Als een Poire Williams gevormde aardappelpuree inclusief steeltje

Gefrituurd

Het steeltje wordt de meeste tijd bóven het vet gehouden






Vanaf nu nog een keer of drie toevoegingen

Zie de eerste hier