zaterdag 28 november 2015

Italiaans



Hahahahahahahahaha!



Een Italiaans diner gekookt

Kon geen foto's maken, maar ik link wel wat


Borrelhapje

Bresaola


Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Maar zelf gemaakt hoor, nou ja, samen met de slager

Bereid als Nagelholt, dus weinig gepekeld, iets meer gedroogd.

Nagelholt wordt met zout gepekeld, Bresaola met zout en kruiden.

Nagelholt zie hier

Bresaola zie hier

Het zit allemaal in de hoek van Bündnerfleisch, Cecina en Biltong


Uhh, Grappa!





Voorgerecht

Bocconcini


Bocconcini betekent hapjes, maar ook dit gerecht

Zie hier

Bak per persoon een (of twee als het een hoofdgerecht is) crêpe(s).
Kook een ei per twee personen.

Maak Basissaus (Béchamel met 1/3 hete melk, 1/3 hete groentenbouilon, 1/3 droge witte wijn).
Giet de helft van de saus in een andere pan en roer er stukjes gekookt ei, stukjes goed uitgelekte tonijn en diepvries-doperwten door.

Vet een ovenschaal in.
Leg steeds over de middellijn van elk pannekoekje een deel van het mengsel, en vouw ze twee keer in dezelfde richting dubbel.
Leg ze naast elkaar in de schaal.

Giet er de saus-zonder-toevoegingen over, en bestrooi dan met versgemalen Grana Padano.
Gratineer op ongeveer 160 graden.





Hoofdgerecht

Maiale al latte


Zie hier; de saus "schift"

Anti-koosjer, en al helemaal als je het van een varkensrollade maakt

Een rollade van kalfslende, enkel met p/z gekruid, rondom aanbraden in een aardewerken schaal, in wat boter, samen met wat ui en spekjes.
Op laag vuur warme melk erbij gieten tot die rollade iets meer dan half onder staat.
Aan de kook laten komen en op laag vuur, zonder deksel, regelmatig draaiend en begietend, die rollade gaar laten worden in een uur of twee, drie.

Halverwege de kooktijd er knof en p/z bijdoen.

Op het laatst die melk inkoken tot een dikkige klonterige brij.

Rollade snijden en serveren met die brij.

Serveren  met champignons, gebakken met kruizemunt erbij.
Dat is Engels, maar het combineert erg goed.






Kaas

Italiaanse kazen 

dan dus natuurlijk


Pecorino dauno, ook wel Canestrato pugliese, en dan weet u meteen waar het vandaan komt
Zie hier

Taleggio
Zie hier

Gorgonzola picante
Zie hier

Bra duro
Deze 100% van koe; vergelijk met Pecorino maar nog harder
Zie hier

Artavaggio
Fantastische kaas; rood + grijs-schimmel
Zie hier




Na

Cake met Crema all’arancia


Mooie cake bakken

De huid van twee sinaasappels oppervlakkig raspen, direct in een halve kop room.

Sap erbij en de helft van het volume van de sap aan rietsuiker erbij.

Op laag vuur roerend de suiker laten smelten.

Laat 10 minuten koelen.

Halve kop room erdoor.

Over cake-plakken en even laten trekken

Het was de klapper van de avond




En verder...


Koffie

Licor Strega

Amaretto


En vooral Patxaran, maar dan niet gemaakt met Spaanse Chinchón maar met Sambuca

Een glaasje uit de fles gieten

Drie vingers dikke laag sleedoorn er in

Drie koffiebonen en 10 cm² sinaasappelschil (bio en zonder wit) er in

Regelmatig omschudden; de fles staat op een plaats waar zon komt, en waar het niet koud is

Een maand geduld





O wacht, hier had ik een ander plaatje moeten zetten...