maandag 2 november 2015

Recepten voor deze dagen



Vandaag weer foto's inkoop

Heel handig vormpje voor tweepersoons taartje of eenpersoons hoofdgerecht
Blokker


Herfst-recepten


Capucijnersoep

Week capucijners met flink water, ongeveer 18 uur.
Breng ze langzaam aan de kook met twee plakken zuurkoolspek per persoon, met het zwoerd van het spek en met een half bouillonblokje.
Giet er, als het water kookt, een scheut koud water bij en herhaal dat nog een keer.
Bak in zonnebloemolie ui aan, iets later flink prei en weer iets later knoflook.
Kruid met geplet korianderzaad, idem komijn en idem piment; voeg wat laurier toe en rasp er wat (verse) laos (of neem poeder) en nootmuskaat over.
Doe er per persoon een kruidnagel bij.
Roer om en giet er de bonen en het kookwater bij.
Het spek gaat er ook bij maar wordt eerst in blokjes gesneden.
Breng aan de kook, zet het vuur uit en laat 24 uur staan.
Breng langzaam aan de kook.



Al dat volk op dat NRC forum maar kwaken dat 00 betekent harde bloem
Dat heeft met hard of zacht niks te maken
Dat heeft met de maling te maken


Bettelmann
Duitse plumpudding zeg maar

Week 50 gram rozijnen en 50 gram krenten in warme thee.
Laat 200 gram zwart roggebrood oud worden (buiten de verpakking).
Prak het, samen met 100 gram suiker, kaneel, kruidnagelpoeder en geraspte citroenschil.
Werk er 125 cc. Duitse droge witte wijn door.
Werk er de uitgelekte rozijnen en krenten door, en 50 gram amandelsnippers.
Snij 600 gram appels in kwarten en dan in schijfjes.
Vet een ovenschotel in, leg er de helft van het broodmengsel in, daarop de appel, bestrooid met 75 gram suiker.
Leg vlokjes boter op de appel (125 gram) en daarop de rest van het broodmengsel.
Bestrooi met 75 gram suiker.
Bak een uur, midden in de oven, op 190 graden.
Serveer besprenkeld met bruine rum, en met vanille-saus.

Er bestaat ook een variant van witbrood en kersen.
Maak op dezelfde manier, maar leg er een gewicht op en zet in de koeling; gebruik cardamom in plaats van kruidnagel.
Wordt niet gebakken dus.



Daoen salam, salam-blad, Indische laurier
Familie van de kruidnagel en de djamboe aer


Boekweitbrij

Rijstebrij maken maar dan met boekweit. Veel lekkerder.
Koken in water met wat zout, suiker, boter, melk, gespleten vanillestokje en een kaneelstokje.
Serveren met bruine suiker.


Opgebakken bonen
Mexico
Frijoles refritos

Bak gekookte bonen op in olijfolie (of in reuzel), prak ze goed fijn en bak goed roerend verder op.

Met kaas
Zet de pan (na de bereiding als boven) op een vlamverdeler, strooi kaas over de bonen (liefst Monterrey Jack), doe een goed sluitend deksel op de pan en wacht tot de kaas gesmolten is.



Eindelijk weer eens een goede keukenbijl cq hakmes


Boeren aardappelen
Frankrijk

Snijd ui, knoflook en gekookte ham (geen plakjes; en stuk) in stukjes en bak die in een grote koekenpan in boter licht aan.
Beleg de bodem van een ingevette ovenschaal met schijven rauwe aardappel. Z/p.
Beleg met de helft van het ui-ham mengsel, waardoor je mosterd hebt geroerd.
Beleg met de rest van het mengsel en leg daar weer een laag aardappelschijven op.
Giet er een scheut kippenbouillon over en zet drie kwartier in een oven op 190 graden.
Bak of liever gril verse worstjes kort.
Giet een scheut crème fraiche over de ovenschotel en bestrooi met geraspte Gruyère.
Beleg met stukjes van de worstjes.
Zet nog 10 minuten in de oven, bestrooi met gehakte peterselie en serveer.



Laos
Heerlijk spul; jammer dat je het niet lang goed houdt


Boerenkool met ketjap

Was de boerenkool goed, sla uit en laat drogen.
Snijd de kool fijn.
Bak in arachide-olie gesnipperde ui aan en voeg daarna gesnipperde knoflook toe.
Roer even om en laat dan, roerend en op hoog vuur, de boerenkool even aanbakken.
Giet er bouillon bij.
Laat, als de kool zowat gaar is, op hoog vuur inkoken.
Warm plakjes rookworst op in de kool, op laag vuur.
Breng op smaak met ketjap manis, iets ketjap asin en iets sambal.



Ik ga binnenkort wat van roggebloem maken, soort brood
Daarvoor moet je roggemeel zeven door de fijne zeef
Wat ik in de zeef houd ga ik gebruiken als paneermeel


Brandade de morue
Franse prut van zoutevis

Week de zoutevis / bacalao / klipvis / bakkeljauw in niet al teveel water.
Ververs het weekwater telkens na een halve dag, totdat het zo smaakt dat je denkt "Mooi van zout".
Giet af, en kook in het laatste weekwater aardappelen. Prak de aardappelen grof.
Ontdoe de klipvis van graten en vellen, en trek in kleine stukjes.
Werk door de aardappel.
Werk er ook geprakte knoflook door en gehakte peterselie.
Werk er heftig roerend goede olijfolie door tot je een smeuïge massa hebt.
Proef op p/z.
Zet een kwartier in de oven op 180° en dan nog even onder de gril.

(Haar van Onder, zie gisteren: "Brandade, dat is aardappelpuree met vis" tsjongejongejonge... De klok en de klepel...)



Als je snel bent kan je het nog net kopen bij Aldi (bak aanbiedingen)
Heel erg lekker, warm en koud, maar de bonen (klein soort snijbonen) zijn wat te gaar
Wel wat olijfolie/ui en knof bakken erdoor
Dit is hetzelfde als een van mijn favoriete gerechten Champignons à la grecque
Maar dan met snijbonen dus...