dinsdag 5 januari 2016

Recepten uit de krant



Ovenschotel aardappelen, artisjokken, groene olijven
Gegratineerd met Tilsit


Trouw en AD


Ja, want ik had twee proefabonnementen tegelijkertijd, dus we kunnen ze mooi naast mekaar leggen
Negen werkdagen vanaf 16/12.

Nou ja, naast mekaar leggen, enkel vrouwen schrijven recepten in die kranten (maar je weet maar nooit tegenwoordig)
Wat dat betreft is de Volkskrant wel geëmancipeerd, met die mannen erbij
Niet vragen wat voor mannen, maar toch, toch?!

Die AD-vrouwen staan enorm aanstellerig op hun foto's, en die Trouw-vrouwen kijken allemaal of ze net uit de, hoe heet het, dat je niet met je moet laten sollen-cursus komen. Hoe heet het ook weer, het is erg lang geleden... O ja! Assertiviteit!
Het bestaat trouwens nog wel zag ik, maar dat is voor zakelijk. Niet van dat je een tuinbroek moet aantrekken en shag moet gaan roken.
(Die van AD die moeten nog naar die cursus!)


Vandaag AD



Flageolets met paddo's, en lamsbout
Met bourguignon-boter
Wij kennen wel bief met maître d'hotel-boter, maar lam met knofboter, nee



Koffie-pavlova met koffiesnoepje


Pavlova is altijd mooi, een Australische meringue-taart

Dat moet van Italiaanse immigranten zijn want daar maken ze ook van zo'n soort taarten, maar dan enkele plakken meringue met fruit en zo ertussen

Dit hier (alle links hier in een nieuw venster) is een klassieke, maar het kan ook zoals hier of hier

Die Italiaan, dat is Boccone dulce, zie er een hier


Maar goed, dat recept

Meringue met koffie (Nescafé-poeder, gemalen Nescafé) lijkt me een goed idee

En er wordt koffie-gelatine gemaakt (die ze vergeet te gebruiken, "koffiesnoepje" of niet), slagroom met noten, rozijnen geweekt in sherry, en gesmolten chocolade
PX sherry schrijft ze, maar ik zou zeggen manzanilla
En ik vroeg me af wat voor chocolade (smaakt er bij die rozijnen), maar dat wordt ons niet verteld



Fondue met Comté (met eigeel. search the blog)
Ciabatta, waterkers, en wat er door die waterkers heen zit al sla je me dood
Sjalot misschien?


Aardappelkoekjes parmigiano


Die aardappelkoekjes dat is het soort Rösti
Raspen, mengen met ei en bloem en dit en dat, koeken maken, bakken

Hier met ook crème fraiche en Parma-ham
(Je moet het geen "parmigiano" noemen; dat is iets met kaas)


In Limburg eten ze ook Rösti, met carnaval, en net als in Duitsland heet dat Reibekuchen
Komen uit de frituur

Reibekuchen, Bratäpfel, Glühwein...


Bratäpfel zie hier
Wij kennen dat helemaal niet hier



Spruitjes, en crozets gegratineerd met Abondance
Crozets: boekweitpasta uit de Savoie
Zie ze hier
Die van Reflets de France zijn uitstekend


Haringtaart met mosterd


O wacht! Dat in AD dat is steeds dezelfde vrouw! Shit man! Wat een aansteller!

Dat is Caat Kookt, maar dat is de moeite van het op de link klikken niet waard, zie hier als u me niet gelooft
Maar ja, ze was dan ook als internationaal culinair specialist verantwoordelijk voor alle culinaire communicatie en PR activiteiten voor de diverse foodmerken van Unilever. En als manager Creat!ve Kitchens voor o.a interne trainingen, demo’s en company diners[geen fout van mij]
Die ronkt nog erger dan die Kleynst en die Retteketet samen...

Maar goed, die haringtaart

met Hollandse mosterd staat er trouwens
Dat moet dan Zaanse mosterd zijn, want andere Hollandse mosterd heb je niet
Groninger, Doesburgse, Limburgse, noem maar op, maar geen Hollandse...

Haring, sjalot en augurk
Saus van dille, peterselie, mosterd, mayo, limoen, p/z

Spannend is anders
Ik zou zeggen Search the blog en vind dit hier



Kekers, paprika, omelet van ganzenei
En Garlic pickles!

(Eindelijk ligt dat mes Godverdomme aan de goeie kant...)


Kaneelbroodjes


O ja, dat zijn die rolletjes
Zie hier

Ze gebruikt bloem, geen patisserie-bloem
Hadden ze bij Unilever zeker niet

Gevuld met kaneel en basterdsuiker, dat is weer niet echt spannend

Met kardemom!
Met vanille en kruim van bittere amandelen!
Met rozijnen of beter nog krenten (of beide)!
Met citroen!
Met Nutella!
Met zure room door het deeg!

Mens probeer wat te verzinnen...



Gestoofde ui, superdunne bucatini, Pecorino dauno
Die kaas heet ook wel Canestrato pugliese



Wordt vervolgd, zie hier


O, en het Gouden Windei is dit jaar voor Foodwatch!
De jury schreef "[...] hebben wij moeten constateren dat het voor 99,97 % bestaat uit lokaal geproduceerde energie-neutrale saus, verf, toeters en bellen"