maandag 29 februari 2016

Kookboeken





Algemene kookboeken (1)



Recipes from the Châteaux of the Loire


Een erg goed kookboek
2008


Wat viel op?

Galettes de Pommes de Terre
Dat lijkt op Tartiflette dacht ik eerst, maar dat is natuurlijk onzin; geen kaas er in
Ik was in de war met Crêpes vonnassiennes (search the blog), daar lijkt het op

Het Château de Cheverny is de inspiratie geweest voor Kasteel Molensloot
Zie ook hier (alle links hier in een nieuw venster)

Pasté [dat woord] de Faisan à l'Estragon

Weinig fouten
"In a bowl place six spoonfuls flour, two spoonfuls oil, one spoonful vinegar, half-a-glass of beer, salt and pepper. Add the artichokes [fonds] and mix well." Dat is natuurlijk gelul
En trouwens er staat artisjokharten; bedoeld is artisjokbodems

En congre is geen eel

"cured but uncooked ham"?
Ik ga toch geen rauwe ham koken...

"Scheer de kop van het wild zwijn"

Kijk, en iets wat veel koks niet weten maar zij (nou ja, degene die de recepten van Château Montreuil-Bellay opschreef) wel: dat je elk stuk vlees zo snel mogelijk aan alle kanten moet dichtschroeien. De gemiddelde kok mikt een biefstuk in de pan en die ligt dan twee minuten later nog onbewogen.

Cotignac
O, dat is Quittenbrot!




Wat gaan we maken?

Opgelegde citroenen
Heel anders dan die Noord-Afrikaanse
Eerst zout, spoelen, olijfolie

Appel en ui geroosterd met salie

Flamiche aux poireaux
Lijkt dat op zo'n Elzasser flamiche met prei?
Nee, dit is veeleer een pastei; dicht van boven (en daar mooi gedecoreerd)
Dit lijkt op zo'n pastei uit Lotharingen, hoe heet dat ook weer, o ja, Pithiviers

Pain au jambon
Een soufflé van gekookte ham, Gruyère en ei natuurlijk

Ze gaan ook over de grens hoor
Met een been
Curry van varkensvlees met cider
Flink wat ui vanaf het begin, en tegen het eind met die kerrie ook appel
(Doet me denken aan wat Spaanse koks leren op de hotelschool: "Kerrie, dat is met appel")

Aardbeien in rode wijn
Vergelijk met die Spaanse perziken in rode wijn

Tourte verte
Een soufflé met groene kruiden, Tourraine wijn en ook gemberpoeder en nootmuskaat

Rillauds
Strips spek, lang gekookt in varkensbouillon met groene kruiden en wortel, prei etc.
Steeds als de bouillon is ingekookt nieuwe erbij
Serveer met in ganzenvet gebakken aardappelen en een groene salade

Bûche goelaine
Een bûche (zie hier) maar niet met Génoise (eierkoekendeeg) en crème daarop, maar met kastanjepuree.



Zie vanaf .57


Feestelijke Hapjes


Van Albert Mol!
1986

Veel dingen als Toast met perziken en kaas, Kipsalade met ananas, Bananencocktail met garnalen

"gezellige dingen" maar veel is helemaal niet simpel te maken

Veel kaviaar...


Wat viel op?

Gefrituurde balletjes rundergehakt met Roquefort er in
En ui, knof, ei
En paneren

Knakworst in bladerdeeg
Dat stond laatst in een of ander winkelketenblaadje, en dan was dat bladerdeeg een bedje waar die knakworst net uitstak
Dus de bovenste flap wat teruggevouwen
Ziet er erg leuk uit voor kinderen

Artisjokken met kreeft
Gekookte afgekoelde artisjokken, kreeften staarten en kreeftenboter (daarvoor komt de kreeft uit een blikje)

Fazantmousse
Gekookte fazant malen, koelen
Fazantbouillon, gelatine erdoor
(Dat is dus geen klassieke Mousse de volaille)
Béchamel erdoor, geklopte slagroom erdoor, koelen

Een deegrol met sardien erin, waarvoor je het deeg maakt met geklopt eiwit...
50/50 bloem en maizena...




Er komt een mosselgerecht in het boekje voor, wat ik in de mossel serie zal bespreken

Heel wat kroketten recepten
Die natuurlijk naar de kroketten-serie gaan
Garnalen, ei, die besproken balletjes, kaasballetjes, kaaskroketten...


Wat gaan we maken?

Die rundvlees balletjes met Roquefort dus

En verder maar een ding, al heb ik het boekje met veel genoegen gelezen

Eieren in tomaten
Spekjes uitbakken
Ui erbij [en knof]
Tomaten leeghalen en in een vuurvaste schaal [eerst wat zout erin en ondersteboven uitlekken]
Eieren kloppen met bieslook en paprikapoeder, tomaten vullen
Gruyère erop
Wat je met die spekjes moet doen blijft onvermeld, maar daar weet ik wel weg mee: door die eieren natuurlijk





Die Baudet is nog steeds enorm hard bezig die foto, waarop ie met z'n reet voor Poetin klaar ligt, van het web te krijgen.
Maar hij is nog steeds te vinden!
Zie hier!