vrijdag 19 februari 2016

Uit de oude doos



Courget gevuld met kaas en olijven
Die touwtjes, dat is kats, wichtigmacherei, mooidoenerij, maar wel leuk!


Recepten die ik vergat te posten

Of ideeën en zo
Die vind ik nu terug
2008...


(O! En voor ik het vergeet! Ik zag vandaag een vrouw met een bloemetjesbroek! Dat is lang geleden! Ik dacht dat dat uitgestorven was! Misschien is dat nu gesubsidieerd en zo tegen het uitsterven en zo...)


Gerookte rauwe haasbiefstuk van Hooglander

Fijn gesneden
Sausje met chili-saus, ketjap, gembersiroop, rijstwijn



Avocado en schelvislever
Waanzinnige combi


(O! Voor ik het vergeet! Ik koop zaterdags altijd de NRC, en die doe ik dan bij de overburen door de bus, en het buurmeisje leest die dan, en ter compensatie, voordat ze hem weer bij mij in de bus doet, plakt ze die vuile kop van Joel Broekbaard af met een etiket! Nee; lig je in bed met crackertjes met heerlijke zelfgemaakte abrikozenjam, kijk je in ene in die gore smoel, Gristus...)
(Dat zou verboden moeten zijn trouwens)
(Die ultra zedige kop van Vreugdeloos is weer het andere uiterste... Dat is meer iets voor als je toch al impotent bent...)


Zuurkoolstamp uit de oven, dat vond ik ook nog
Lang stoven met reuzel, karwij, laurier, jeneverbessen, witte wijn
Zuurkoolspek erin, rookworst erop, boter en paneermeel, gratineren.
Nou ja, niet echt spectaculair




(O ja! Dat vergat ik haast! Morgen eten we pasta met tonijn en peterseliesaus. Dat is oer-DDR eten!)
(En, o ja! Overmorgen eten we boerenkool maar dan gestoofd in foie gras vet!)
(O, en maandag kleine gedroogde tuinboontjes, degelijk geweekt en gekookt natuurlijk, met confit van venkel en met Mizithra!)


Zoete Patxaran
Marie Brizard of anders maar Anisette, 3 cm. dikke laag sleedoorn in de fles, twee koffiebonen, enkele stukjes sinaasappelschil.
Op een warme plek zetten, kan best in de zon, en enkele keren per dag omschudden.
Drie maanden, of beter nog 30 jaar.



Kabeljauw, peper, limoen, mix van tomatensaus en mais, oven


(O en voor ik het vergeet! Dat overbuurmeisje gaat Portugese herdersjassen importeren! Zie de foto hieronder. 100% wol, schaap-vilt, ongeveer € 100,- inclusief aangetekend opsturen, waw! Ik ben 1.84 en mijn jas hangt bijna tot op mijn schoenen. Wordt op maat gemaakt!)
(Ik kom hierop terug!)


Plum Sauce

Harde gele pruimen in blokjes snijden (dobbelsteen) en er flink (liefst riet-)suiker door scheppen.
24 uur op een koele plek laten staan en regelmatig omscheppen.
Na een paar uur staat er redelijk wat vocht in de pan.

Ui bakken, verse gemberwortel, Spaanse peper en knoflook erbij.
Garam Masala toevoegen, of kruiden die in kerrie zitten behalve koenjit: kruidnagel, nootmuskaat, mosterdzaad, fenegriek (goed malen en op het laatst toevoegen), komijn, koriander, kaneel, cayenne, Kaapse bes (gedroogd en gemalen dan), enfin, zie maar. Laos, kardamom, kentjoer (wie kent dat trouwens, kentjoer / kencur? Als je dat niet kent, dan heb je niet geleefd...)
Gedroogde zeesterretjes, dat kan er ook in.
Zachtjes laten inkoken tot een soort gekruide jam zeg maar.

Als die jam dik genoeg is nog wat zout erdoor en een flinke scheut azijn, als het al redelijk is afgekoeld.



Longhaas

Als je een koe uitbeent, dan is het moeilijk de longhaas heel te laten. De longhaas zit tussen de onderkant van de long en het middenrif.
Probleem 2 = dat die longhaas een zeen in het midden heeft; veel gekloot om het vlees er af te snijden.
Daarom is of longhaas niet te krijgen, of duur.
Maar ja, duur of niet: enorm lekker.
Van de zeen afsnijden en de rest dwars op de draad snijden. Kleine stukjes dus, want anders krijg je ongelijke stukken.
De lekkerste biefstuk ooit...


(O! En voor ik het vergeet!
Ik werk weer aan een stuk over de culinaire giller Smak van Dinter!)
(Woehahahahahahahahahaha!!!!)



Thais groentensoep blokje, voor die soep met rivierkreeft