dinsdag 29 maart 2016

Aardappelen (10)



Pommes

want we hebben het over sjieke zaken


Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)

1 t/m 8 volgde ik het Gastronomisch Woordenboek Frans Nederlands
9: notities
10: ik begin met de boeken, vandaag de Larousse Gastronomique (voor alle duidelijkheid: steeds enkel dat wat nog niet ter sprake kwam...)


Pommes au basil

Stoof gaar in boter, zonder te bruinen
Strooi er basilicum over en z/p, en hussel om


Pommes panier

Zie foto boven

Gefrituurd van Pommes paille of Pommes alumette, tusen de twee helften van een speciale knijper
Of gefrituurd van Pommes gaufre, tussen twee kleine frietscheppen

Vul met wat je wil




Pommes en petits pains

Schillen, bakken in hete as, schillen, pureren
4 gewichtsdeel puree op 1 boter mengen
1 fijne kristalsuiker,  1/2 bloem, twee eigeel 4 puree, zout
Heel goed mengen, uitrollen, stukjes, bootjes vormen
Op een ovenplaat, bakken


Pommes copeaux

Zie foto boven

Stukken van linten frituren


Pommes à la Crécy

Ook Pommes à la Vichy

Een laag Pommes Anna, een laag Carottes à la Vichy, een lag Anna etc.




Pommes collerettes

Pommes chips die uitgestoken zijn met een ronde vorm met geribbelde rand


Pommes croustade

Zie foto boven

Kan van alles zijn, als het maar kleine stukjes zijn en krokant
Dikwijls stukjes van uitgerold Pommes duchesse mengsel
Ook uitgestoken rauwe aardappel als Pommes Annette...


Pommes au fenouil

Als basilicum maar met venkelblad

Zie de foto hieronder




Pommes en liards

Niet al gehad??

Pommes chips gesneden van tot kurkvorm gesneden aardappelen
10 minuten in koud water vóór het bakken
Afgieten, droog deppen, frituren


Pommes Cussy

Ook wel Pommes gastronome

Als hierboven inclusief dat water, maar gestoofd in boter (moeten goudbruin zijn)
Truffel erbij en citroensap


Pommes au jus

Zie de foto hieronder

Grove blokjes, sauteer met boter
Runderfond, wat blanc de bœuf, deksel, oven