maandag 21 maart 2016

Koken uit de krant (8)



Vandaag weer eens inkopen

Boter met gegrilde paprika
Zouteloos en smaakt nergens naar


Telegraaf (2)

Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)

AD, Trouw, Dagblad van het Noorden, en ook de Telegraaf dus
Komt nog Parool en Volkskrant

Wilbrink (Telegraaf) is best goed, hij maakt er wat van ondanks dat hij geen rare strapatsen met pastinaak en fermenteren kan uithalen, nou ja, dat zou hij überhaupt nooit doen, ik bedoel meer: zonder te schrijven over scheermessen of Green Eggs


O, en Rode Boekje: leuk!

Wij noemen dat boek altijd De Grote Dictionaire van de Nederlandse Valse Nichten



De verzameling groeit
I.t.t. Knorr is dat schapenblokje erg echt schaap...
Het heet ook Schaap en niet Lam...


Aardappelsoep


"Waar herken je een serieuze keuken aan? Aan een scheutje azijn"

Als je daar nou aan toevoegt "of citroen" dan ben ik het er volledig mee eens
Fransozen maken kastanje-ijs zonder citroensap, maar mét is onvergelijkbaar lekkerder

Ui, aardappelblokjes, prei en wortel
Ik zeg: meer prei dan wortel
En: kijk eens hier

Bouillon...
Staafmixer...

Bloem en room kloppen, wat soep erdoor, en door de soep...

Majoraan, peterselie, z/p...
En dan dat ietsje azijn (ik zeg In dit geval witte wijnazijn natuurlijk, of Condimento bianco balsamico)

Emmentaler eróver
Niet eronder, Felix...



Nigella olie vond ik
Maar ja, dat is dus tegen spierpijn...


Curry met gember


Olie, ui, gember, knof...
Aardappel, wortel, groene chili, cashew, tomatenprut, zout, kerrie
Later + paprika (groen en rood) en room
Korianderblad

Dat ga ik ff uit mekaar trekken

Aardappel met kerrie is fantastisch, en vooral de West-Afrikaanse gerechten ermee
Zoek bijvoorbeeld eens op curry (of turmeric) + potatoe + senegal
En daar komen die cashew vandaan want in Senegal doen ze dat met pinda's

Ik zou toch verse koenjit gebruiken, en dan komijn- en korianderzaad etc

Die tomatenprut, die mag ik niet bij die kerrie. Maar (Surinaams) tomatensaus met gember, dat is een heerlijke combinatie. Bij kwiekwie!
(Er hangt me bij dat ik één keer iets aardigs heb gemaakt van tomaat en kerrie, en dat had me erg verbaasd...)

Die paprika hierboven, in een curry, ach...
En die room daar maak ik onmiddellijk kokosroom van

En dat korianderblad kan over die curry en over dat Surinaamse en over dat Afrikaanse...



Enorm lekker met die citroen


Mosterdsoep


Boter, ui, knof, prei...

Bloem...
Kippenbouillon...
Witte wijn...

Room en mosterd roeren, wat soep erbij, roeren, in de soep

Witte peper?


Hieronder een recept waarmee een bepaald Gronings restaurant veel succes heeft

Bak wat ui en ietsje knof

Maak er een roux va met gelijke delen boter en bloem
Kruid met laurier, tijm, foelie, p/z
Maak er soep van met kippenbouillon.

Per 200 gram bloem een half potje Groninger mosterd en twee doosje goedkope naturel smeerkaas erdoor.

Serveer met zeer fijn gesneden geblancheerde prei en uitgebakken rookspekjes erop.

Hetzelfde maar dan anders zeg maar, afgezien dan van die smeerkaastruc...
Die ze er niet bijvertellen...




Varkenshaasjes met appel


Haasjes + z/p en mosterdpoeder

Boter, haasjes... Ui...

Appelschijfjes...
Cider...

Uit de pan, warm houden, appel pureren, crème fraiche, inkoken
P/z


Deed me sterk denken aan

Varkenshaas met appelsaus
Spanje

Bind de hazen op (punt terugklappen), z/p en braad ze rondom bruin in olijfolie of in ganzenvet.

Laat ze op laag vuur verder garen, af en toe draaiend.

Bak in een andere pan in olijfolie of ganzenvet fijngehakte sjalot en grof gehakte renetten enigszins bruin.
Flambeer met Calvados, voeg wat witte wijn toe en laat die voor de helft inkoken.
Voeg wat ingekookte vleesbouillon toe, breng aan de kook, pureer de appel, roer goed om, proef op peper en zout en laat enkele minuten op laag vuur staan.

Serveer de haas in schijven gesneden, met de saus en met Armelui`s aardappelen. Ovenaardappelen (schijfjes) met enkel ui en knof en olijfolie en grof zeezout.



Dit is Lidl saffraan
Moet ik keuren
Is erg goedkoop
En erg paarsig...


Tartiflette


Ja verdomd, dat is de Savoie
Aardappels of pasta, kaas, spek (niks "dat kan je zonder probleem weglaten" Felix)

En als het goed is ook nog room!

Goed vastkokende aardappelen in plakken kort koken
Afgieten, wat uitdampen

Spekjes uitbakken, uit de pan

Boter, uien [en knof]...
Aardappels erdoor, witte peper, een Spaans pepertje (eventueel zonder zaadlijsten), nootmuskaat, spekjes...

Ovenschotel
Reblochon doormidden en de stukken met de korst omhoog erop

Oven (220°)...
Na 20 minuten de korsten (die leeggelopen zijn) verwijderen, wat room erover, 160°, 15 minuten



Zilveruitjes!



Oh, ennuhh, de hits op Retteketet hier dat wordt mijn kaskraker van het jaar!


Ennuhh, o ja! Een autist zei "Koken uit de krant dat is kraken uit de kont!"



Volgende afleveting zie hier