zaterdag 5 maart 2016

Koolhydraten




De cirkel is rond


Bonen zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Aardappelen zie hier

Rijst zie hier

Pasta zie hier

En "Verdere koolhydraten" zie hieronder!




Ciabatta, mosselen, tomatensaus


Die mosselen die nét open zijn, zie de eerste foto, dat vind ik altijd zo onweerstaanbaar lekker...

Maar goed, Mosselen in tomatensaus
Spaans recept

"Stoom" mosselen open met witte wijn
In het recept stond Verdejo, maar ik gebruikte (met fantastisch resultaat) Gewurztraminer
Vocht bewaren, mosselen uithalen

Tomatensaus maken
Ui, knof, peterselie, wat wortel, wat prei, wat selderijblad, paprikapoeder, ietsje bloem enzovoorts
En tomaten natuurlijk (nogal kleingesneden en dus wat minder lang stoven; niet prakken) en het kookvocht

Mosselen in de saus, ciabatta in de oven

Hier kan je trouwens prima rode wijn bij drinken...

Mosselen nét open zijn heerlijk, maar pas op
Zó in de saus: worden niet steviger en ook niet lekker
Maar vreemd genoeg: na een dag staan zijn ze OK...




Vol-au-vents, champignon-ragoût, gekookt ei


Die Vol-au-vents die waren nog van de kerst...

En die Amaranth (gepofte, want wit) was hier deco
Lekker spul trouwens, maar om dat nou als maaltijdcomponent te gaan gebruiken...
Meer voor suffe-Truuzen-ontbijtjes...

Eieren redelijk hard koken

Amaranth poffen (niet letten op dat vegetarisch geneuzel van "steeds kleine hoeveelheden")

Boter, kastanjechampignons, ui, knof...
Bloem...
Warme melk en koude kippenbouillon...
Fino (niet superdroog hoor), peper...

Ei en bieslook door de paddo's
Vol-au-vents vullen en in de oven




Stokbrood, fondue Vacherin Mont d'or, bietjes


De kaas (een punt zoals hierboven pp; hierboven ongebakken nog) een uur in plastic folie gewikkeld op kamertemperatuur laten liggen

De oven aanzetten (200°) met een ovenschaal erin waar al die punten in passen

Maak een caisse (bak) van vierdubbel alufolie rond iedere punt
Een scheut witte wijn erover (30 ml op een eenpersoons punt, waarvan de randkorst is weggesneden; Chardonnay dacht ik eerst, maar nee; Elzas)(of een Sauvignon touraine!) en zwarte peper

In de oven en na 10 minuten de handel goed vanaf de bodem omroeren

Nog 10 minuten

Goed stokbrood er in soppen...
O, en serveren met ook charcuterie! Ham en worst vooral...

Ik at het met Toscaanse ham en salami uit Emilia, en ook een pot Poolse bietjes salade en die was prima
Die was niet te zoet en niet te zuur




Strudel, kalfsragoût, cantharellen


Strudel, dus filodeeg hier als +-koolhydraat

Maak de ragoût zoals met de champignons hierboven maar met kalfsfond, en begin natuurlijk met het kalfsvlees aan te braden in boter
Stoof het met witte wijn (frisser dan Chardonnay en voller dan Sauvignon)

Witte peper, en een scheut goede Calvados

Canthatellen bakken in boter

Filodeegvellen in een ingevette ovenschaal, steeds elk vel invetten met gesmolten boter, de vellen zijn vierkant dus als de schaal rechthoekig is de vellen steeds een kwart slag gedraaid

Spul er op met de cantharellen erdoor, dichtvouwen, enevtueel nog een of twee extra weer ingevette vellen als deksel

Oven 200°




Pizza lamsworst


Pizzabodem

Tomatensaus

Geraspte Mozzarella (niet teveel)

Ui, knof en pepperoncini (door olijfolie gehaald)

In de lengte doorgesneden verse niet te zeer gekruide lamsworstjes (snijkant naar boven)

Zwarte olijvenstukjes (droge soort)

Gedroogde tomaat (uit de olie)

Olijfolie die al jaren met kruiden erin en pepertjes en zo staat te verlekkeren erover (dat zit er hierboven nog niet over...)

Oven...



De nieuw ontworpen Kuise Kop
Je zou zó pastinaak gaan vreten...