dinsdag 12 april 2016

Beanz!




Grote witte bonen, chilibonen, mung, kidneybonen...



Witte bonen, tomaat, ontbijtspek


Een recept van Wilbrink, maar wat aangepast

Laat een blik grote witte bonen uitlekken en vang het vocht op

Olijfolie, rode ui, knof...
Komijnzaad (fijngewreven), laurier, pikant gerookt paprikapoeder (niet teveel)...

Pak tomatenblokjes...
Kippenbouillon en lekvocht...
Wat inkoken...

Op smaak brengen met Dijon mosterd en vers gemalen zwarte peper

Ovenschotel, bonen, ontbijtspek (bij de slager of op de markt; langwerpige strips, niet die flauwekul-rondjes uit de super), oven...




Chilibonen, venkel, Griekse kaas


Die Griekse kaas dat is Mizithra; lijkt wat op Primosale (zie eergisteren); je raspt het, het gaat de oven in, komt er onveranderd zowat uit, maar de smaak is dan uitstekend (en niet als je het vers eet)

En die chilibonen, dat is zachter dan rode kidney

Week en kook de bonen met ui, knof en wat lombok

Stoof venkel lang langzaam in foie-vet

Foie vet, sjalot, knof...
Tomatensaus erbij waardoor paprikapoeder en iets rode wijnazijn...
Op smaak met zwarte peper...

Ovenschotel, bonen, tomatenprut, droge zwarte olijven, kaas raspen, oven...




Gefrituurde tempeh, groene split-mung, taugé


Mung weken (6 uur of zo)

Mung koken in bouillon
Pas op: het slaat in ene om naar gaar

Tempeh stukjes kort frituren

Taugé kort blancheren en koud spoelen

Mung afgieten en vocht opvangen

Pindaolie, ui, knof, gemberwortel, laos, lombok...
Sauzig maken met het kookvocht

Alles erin warmen...




Zwarte split-mung, aspergepunten, ei


Ik wilde die twee soorten split-mung vergelijken
Als je het wat sauziger wilt, neem dan groene en laat in het kookwater afkoelen
Wil je meer beet, neem dan zwarte en giet af en spoel koud

Weken en koken als boven

Pindaolie etc. precies als boven (want ik wilde dus goed kunnen vergelijken)
De stengelstukjes van de groene aspergetoppen meebakken...
Wat witte wijn...
Aspergepunten erbij...
Mung erbij...

Ik at er mango pickles bij




Sloveense bonensoep


Dat is met zuurkool en tomaat, en ik had hele mooie Poolse zuurkool, Kapuska

Week en kook kidneybonen
Afgieten en wat kookvocht opvangen

Kook blokjes stevige aardappel net niet gaar
Afgieten, koudspoelen

Kook eieren hard

Bak niet te kleine en magere rookspekjes uit (de zuurkool wordt lang gestoofd en als ze te klein en/of vet zijn dan verdwijnen ze)

Uien, knof, komijnzaad...
Tomatenpuree...
Varkensbouillon (blokjes bij de Betere Pool of bij de Thai)(merk Knorr, hahahahaha!) en wat kookvocht...
Zuurkool erin en lostrekken met twee vorken...
Pikant paprikapoeder...
Heel lang sudderen...

Bonen, aardappel...
Eieren er ook in warmen...



(Die witte vlekken dat zijn de eieren)
(Volgende dag meer eieren erbij)


Wat een gelul in de Volkskrant vandaag!
Dat je een app krijgt dat je kan meten hoe vervuilend je vakantie is of zoiets...
Flikker op!

Ik ga een leuke cursus organiseren in de bergen van Tirol
CO2-neutraal winden laten!
Marianne Thieme doet al mee!
Ja, als die bonen vego zijn dan althans, ik zeg Ja hoor en we gaan er op de fiets heen!

Heidi! Heidi!
Deine Bergen sind die Welt!

Drie maal raaie wat die Bergen zijn...