zaterdag 23 april 2016

Duitsland (2)



Gek is dat altijd...
Je koopt een Nederlands kooktijdschrift en het is gelul wat de klok slaat
Je koopt een buitenlands kooktijdschrift en het is altijd redelijk tot flink interessant...
Nederlandse culi-schrijvers kwaken toch voornamelijk voor culinaire proleten denk ik



Duitsland (2) want ik ben net terug!


Heerlijk gegeten elke keer, niks geen kapsones, niks augurkenschuim of pastinaken, keurige bediening, en ook nog goedkoop ook...


Ik loop even door mijn notities, het Spargel-gebeuren overslaand voor morgen


Lekkere broodjes in de trein in Nederland want die had ik zelf gemaakt...

Las over Onsen, Japanse eieren
45 minuten koken op 65-67°

Duitse rode wijn in cafés altijd prima, altijd een enorme bel, altijd belachelijk goedkoop vergeleken met hier (een bodempje uilenzeik voor € 3,80)

Ging eten, had snel wat nodig na al die wijn: slakken!
Met bourguignon-saus zeg maar, en wat roomplekken rond die slakken
Niks mis mee



Een prachtig blad
Zou je in Nederland niet uit kunnen geven want het vereist beschaving bij de lezer


At Stipp in de Pann
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Kreeg er een Tosti lente-ui bij, zeg maar

Las over Ice Cream Soda maar dan met sinaasappelsap
Lijkt me erg lekker (vanille-ijs)

Het hotel-ontbijt in Duitsland altijd uitstekend, maar het brood (de bruine sneden) altijd wat droog

At Hausgemachte Sülze met Bratkartoffeln en Rémoulade
Met augurken en rauwe ui
Erg lekker...
Het is wat steviger dan onze zult, en je vindt het ook van rundvlees, nóg steviger, en dat wordt ook warm geserveerd

Las over bacalhao com leite, bacalao gekookt in melk
Gaan we doen

Las over Leberknödel met ei erdoor, waarvan het wit opgeklopt
In de oven en dat souffleert dan...




Las over crackers gemaakt met macha (ik bedoel groen Japans theepoeder)
Gaan we doen

Was in een museum met -enkel- Nederlandse schilderkunst (en mooi Delfts)
Onbekende meesters: erg fraaie dingen
Maar Koekoek, Schelfhout, Dujardin, Spohler, Leickert: allemaal drie keer niks

Braadharing wordt hier niet ingelegd en is dan ook grijs
Salzherring = ?? Bestelde het maar hadden ze niet

Bakkerij
Drnk er een mooi glas wijn! Bij de bakker!
Dat is net zoiets als mooie foie gras in de stationsrestauratie in Luik
Of mooie wijn in de stationsrestauratie in Bordeaux
Of een forse borrel in de cantina van een stationnetje in Spanje
Godgod wat is dit hier toch een gereformeerde mongolenland aangevoerd door twee tandpasta-mongolen...
"Op de 26e 's avonds en op Koningsdag geldt de Oranje Dienstregeling. Wij wijzen u er op dat alcohol op de stations en in de trein verboden is"
Godgod wat een mongolenland...

Bij die bakker kon je drie Reibekuche met appelmoes bestellen voor € 3,60
Daar krijg je in dit mongolenland een gereformeerde fabriekstosti voor...




Vergeleek net na mekaar, dat is het mooiste, Duitse rode wijnen

Spätburgunder (Pinot noir)
Niet superdroog, redelijk droog
Met een klein "prikje"
(In de Bordelais zeggen ze dat een goede wijn "pique")
Dronk een tweede, elders
Mooier gebalanceerd
Iets droger
Weer "prik"

Dornfelder
Een veel grotere droogheid, maar ook en beetje vreemd
Droog plus vol...
Dronk een tweede elders
Ook weer mmooier gebalanceerd watn droog en niet "vol"
Stevig ipv "vol"

Portugieser
Mooi!
Het zit heel fraai tussen die twee hierboven in

Jammer dat ik er niet direct naast mij favoriet, Schwarzriesling naast kon drinken...




Witte wijn!

Grauburgunder (Pinot gris)
Mooi tussen fris en belegen...

Weißer Burgunder (Pinot blanc)
Mooi fris en kan tegen stevig spul

Erblinger nog te proeven...
Sylvaner...


At asperges met zalm, uitstekend allemaal
De zalm "in een jasje", en curry-mayo erbij, net fijn genoeg om de asperges heel te laten


Lidl
Duitse wijn vanaf € 1,56 de fles...


Kocht enorm sterke oude Deense Tilsit, Alter Mommark