dinsdag 31 mei 2016

En verder



Ik bedoel:
geen pasta, rijst, aardappelen of bonen

als koolhydraten, maar taro, brood, mique en pizza



Macedonische pizza


Althans zo'n pizza als boven serveerden ze een jaar of 30 geleden in een Macedonische pizzeria (waar ze verder gewone pizza's verkochten) in Aalst onder Eindhoven

Ik maak het elk jaar wel eens

Pizzabodemdeeg maken en ingepakt koel wegleggen

Groene pepers uit de pekel uitlekken, in tweeën snijden, eventueel de pitjes er uit
Door stevig smakende olijfolie halen

Dunne plakjes knof door dezelfde olijfolie halen

Olijfolie (mildere soort), rode ui...
Een scheut witte wijn en wat zaätar en inkoken

Pizzabodem rollen
Ui erop, knof en pepers
Flink geraspte kaas (ik gebruikte Gruyère; gebruik geen witte kaas)
Gehalveerde groene olijven erop en in de oven

Roma sla erbij met komkommer en ui

Heerlijk!



Die pepers


Mique


Dat is hetzelfde woord als ons woord mik, maar het is niet precies hetzelfde
Mique is brooddeeg, gekookt in groentenbouillon
Périgord

Normaliter een grote bal, die ja na 20 minuten draait en vastzet tegen terugkiepen (want de gekookte kant is dikker en zwaarder) met drie vorken/rand pan rustend

Je eet een helft, die je met twee vorken in brokken trekt en in de soep doet
Van de andere helft snij je de volgende dag plakken die je opbakt in ganzenvet

Ik maakte voor het eerst kleine balletjes, en dat was prima en heerlijk

Mooie groentensoep
Beginnen met spekjes
Ui, knof, soepgroenten, selderijzaad, laurier, grof gebroken zwarte peper, peterselie, water, wat witte wijn, kippenbouillonblokjes...

Wit brooddeeg, laten rijzen

Balletjes, nou ja, ballen van kleine nasibal formaat in de soep

Serveren met die soepgroenten (soep vooraf eten)

Ik bakte er een omelet van wilde ganzenei bij

Heerlijk!




Gumbo


Pindaolie, roux maken, niet pikant paprikapoeder (chorizero kan hier uitstekend bij), vers gemalen knodlookpoeder, oregano, tijm
Zeer lang zeer laag af en toe roerend laten pruttelen tot donker

Versauzen met witte wijn en kippenbouillon...

Okra kop kontje, snijden, sauteren, apart houden
(Vraag om niet slijmerige soort!)

Taro schillen, spoelen, dikke schijven, koken met zout, afgieten, apart houden

Varkensstaarten (Surinaamse winkel of betere toko) in water aan de kook, afgieten, weer eens, en dan proeven of het voldoende ontzout is
In stukken hakken
In de saus laten sudderen

Taro en okra in de saus, met garnalen
Op smaak met Worcestershire en groene Louisiana saus ("Tabasco")

Heerlijk!




Uiensoep met Guinness


De dag ervoor sneden stokbrood, rooster, goed droog laten worden

Boter en milde olijfolie, heel dun gesneden gele uien, redelijk lang en laag stoven...

Iets bloem erdoor roeren
Guinness, runderbouillon, knoflookpoeder (ik ben dezer dagen de zegeningen van vers gemalen gedroogde knoflook an het uitproberen), peper en tijm...

Dat brood op een bakplaat, besprenkelen met witte wijn, en in de oven driekwart droogbakken

Flink geraspte Gruyère erop en terug in de oven

Bij de soep serveren

NB Door de soep wat sherry-azijn roeren!

Heerlijk!



(Dat kopje thee, dat was ik dus niet, dat was mijn hulp i d hh!)


Kaasfondue met aspergefond


Je gaat asperges eten, je maakt van de schillen en de kontjes een fond, je kookt ze er in
Maar nu kocht je wat extra asperges, hakte ze fijn en maakte extra fond

Dat reduceer je met flink witte wijn en daarvan maak je kaasfondue

Gewoon met knof en Kirsch, maizena, nootmuskaat? peper? citroensap?

En ik gebruikte Gruyère, en met andere kazen ga ik nog wel eens experimenteren

Ik at er trouwens met spekjes en ui en knof gebakken kastanjechampignons bij, wat fraai combineert

Ik zat al aan de fondue toen ik me in ene die champignons herinnerde...

Heerlijk!