woensdag 15 juni 2016

Rule Britannia!



Dat staat nou netjes naast de Oxo, de Viandox en de Marmite
Even uitproberen of het beter voor vloeistof is of voor ipv-zout
Viandox: ipv-zout; Oxo: vloeistof; Marmite: op brood


Spul van de Engelse winkel


Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Prima spul, redelijke prijzen, trage levering



Groentebouillon


In wat olijfolie grofgehakte stevige groenten aanbraden: wortel eerst, dan bloemkool- en/of broccoli-stengel, dan kool, dan ui, knof, prei, peterselie, selderijblad etc.

Kruiden met laurier, tijm, foelie, kruidnagel, piment (drie maal ietsje), witte peper en gekneusd korianderzaad.
Flink koud water erbij en langzaam aan de kook laten komen.

Enkele uren laten trekken op laag vuur.

De soep op smaak brengen met Viandox (of Bovril?) of -vego- Marmite.

In de soep fijne groenten gaar koken: eerst sperziebonen, later bloemkool- en/of broccoli-roosjes, spinazie etc.



Heerlijk spul
Groenten en dadels
En Malt vinegar (zie verderop)


Pickle


Begin met gepekelde groenten te maken

Gebruik altijd water met 70 gram zout per liter.

Voeg eventueel laurierblad toe en/of een stuk citroen.

Gebruik goed schone potten en vooral goed schoon gerei om het spul uit de pot te halen.
Leg een of ander gewicht op de groenten als ze niet helemaal onder staan.

Hele groene tomaten drie weken, hele paprika twee weken, komkommer (grove stukken, geen partjes) een week, pepers vier dagen...

Na de helft van de tijd de helft van de pekel afgieten en vervangen door witte wijnazijn

Giet af en maak er chutney van (zie het volgende recept) maar met weinig of geen suiker en weer azijn



Heerlijk!
Perzik en abrikozen
Prachtige balans tussen zoet, zuur en pikant


Chutney


Meng blokjes fruit of groente met iets meer dan de helft van het gewicht aan bruine basterdsuiker
Zet 12 uur op een koele plek en roer regelmatig om

Pinda-olie, ui, knof, gemberwortel, lomboks...
Kruidnagel, nootmuskaat, komijn, piment, zie maar...

Dat fruit of groente erbij en alle vocht, en er "jam" van koken
(Pickles; dat uitgelekte spul erbij, heel kort opkoken, koelen, op smaak met azijn)

Op smaak met azijn na redelijk wat afkoeling



De lekkerste chilisaus van dit type (die rode zoetige met pitjes maar niet in deze) die ik ooit proefde
Suiker, pepers, azijn, zout
Weer die mooie balans, maar nu natuurlijk wat uitslaand naar hot
Zie hier


Chili saus


Van de soort hierboven is die van Pantai erg lekker, als je van zoetere houdt
En bij vis de groene van Ahmed (betere Turk)

Die gewone Tabasco achtige, die is erg lekker van ABC (Indonesische toko), van het Amerikaanse merk Louisiana (diverse soorten pepers, ook met mierikswortel of met wasabi), van Frank's (iets minder heet), en van La Costeña (nog wat minder heet; Frank's en deze in de betere Antilliaanse toko)

Verder is lekker de Yellow habanero van Heinz (in Turkije gevonden), en de Turkse Aci sos van Melis


Mijn favoriet overigens is Thaise pepersaus

Sriracha

Snij rode pepers in vrij grove stukken.
Gebruik Spaanse, of als het heter moet zijn rawit of Madame Jeanette.

Voeg op 15 pepers een eetlepel grof zeezout toe en voeg dan witte (liefst) rijstazijn toe, tot de pepers net onder staan.
Voeg per drie pepers een grof gesneden knoflookteen toe.

Laat 24 uur op een koele plek staan en roer regelmatig om.

Breng het aan de kook met een stuk gebrokkelde Chinese rietsuiker (toko; echt heel anders van smaak) of eventueel palmsuiker, formaat als volume van de knoflook.
Laat een minuut of vijf sudderen, regelmatig roerend.
Laat koelen.

In de blender en lang en goed blenden.

De saus wordt in het algemeen door een fijne zeef gedrukt vóór gebruik.



Dit smaakt erg richting zoute stroop
Voor marinades en zo voor de BBQ
O, niet alleen dat!
Zie hier en klik op Black treacle


Bul gogi


Ook wel Bulgogi of Pul gogi of Pulgogi
Korea

Maak in een kom een mengsel van geplette gehakte knoflook, geroosterd sesamzaad, fijngesneden lente-ui, wat verbrokkelde palmsuiker (of die Black treacle!) en zwarte peper.
Maak het vloeibaar met een scheut sesamolie, idem Japanse sojasaus, wat Soju (Koreaanse rijstalcohol of anders maar Chinese).
Werk er eventueel wat citroensap door; wel lekker, niet Koreaans.

Haal er blokjes rundvlees door, dek af en laat een uur of twee op kamertemperatuur staan.
Roer af en toe om.

Leg aan spiesjes gestoken (dat hoort niet zo maar dat is slimmer) op de barbecue en bak gaar, af en toe met de marinade bedruipend.
Of bak in de pan.

Kan ook met lappen vlees, of met kip of varken en dan heet het anders...



Mooi!
Lyle's Golden syrup
Special edition voor de 90e verjaardag van Mum!
Veel lekkerder dan onze suikerstroop
"Treacle" heet het in de volksmond
(Vraag: wie had "treacle colored hair"?)



Gerookte forel met stroop

Limburg


Besmeer Brabants (AH) of Limburgs (Jumbo) roggebrood dun met stroop.

Beleg met gerookte forel.

Kan ook met gerookte paling (Brabants)

Kan ook op toastjes

Kan ook wat minder zoet, met (echte!) appelstroop



Nooit gehad
Limoen dus, niet die Lemon jelly of hoe heet het


Orange marmalade


Was onbespoten Sevilla sinaasappels en schil ze (alleen het gekleurde deel van de schil!).
Snijd de schil in lucifertjes en blancheer ze kort.

Kook er jam van met de lucifertjes, al of niet wat sap, al of niet wat whisky, suiker en geleisuiker (blijf suiker toevoegen tot de jam begint te dikken).

Laat afkoelen, elke vijf minuten omroerend.

Deense marmelade: idem maar snij de schil in blokjes.



Daar is ie!
Eindelijk!
Van gerstemout...