maandag 4 juli 2016

Italië (14)




Lazio

"De keuken van Lazio is de keuken van de Etrusken"


Zie de eerste aflevering van deze serie hier (aan het einde van elke aflevering een link naar de volgende) (alle links hier in een nieuw venster)



Producten

Colatura
Hetzelfde als Fish sauce


Groenten

Misticanza (mesclun of enkel raketsla), artisjok, paprika, Roma sla, sperziebonen, witte zoete ui, doperwten, pompoen, prei, kool, bieten

Bonen: cannellini, scatolini, quarantini, tuinbonen


Diversen

Munt, olijven

Polenta


Zuivel

Ricotta, buffel-mozzarella, Pecorino romano


Vis

Van alles
Zeevis en zoetwatervis in gelijke mate


Vlees

Zuiglam (abbacchio), gecastreerd schaap, geitenbok, speenvarken (porchetta)

Lardo, guanciale, pancetta




Groentegerechten

Carciofi alla romana
Cœurs d'artichaut; gefrituurd

Cipolline in agrodolce
Lente-ui in zoetzure tomatensaus

Melanzana alla romana
Aubergine, tomatensaus, Mozzarella
Bij vlees

Broccoli alla romana
Witte wijn, olijfolie, knof


Pastagerechten en zo

Amatriciana, carbonara (beide met guanciale) (zie een fameus artikel over Romeinse pasta's hier), arrabiata

Die amatriciana maak je met bucatini en die arrabiata (de woedende vrouw) met penne

Spaghetti a cacio e pepe
Pecorino romano en peper en verder niks

Spaghetti aglio, olio e peperoncino
Olijfolie, knof, droge rode pepertjes (in die olijfolie gebakken)

Spaghetti alla prestinara
Enkel olijfolie en knof

Fettucine al burro
Met Pecorino en veel boter en verder niks

Gnocchi alla romana
Gekookt in melk, met Parmezaan en ei er in



Carbonara


Vis (en zo) gerechten

Lumache alla romana
Slakken met knof, tomaat, ansjovis, paddo's, peterselie, rozemarijn en/of munt en chilivlokken

Vissoep alla bouillabaisse, met twee soorten rotsvis en ook zeeduivel
Eventueel met (en/of) inktvis, mosselen, schelpjes, garnalen

Paling met olijfolie, witte wijn, knof en laurier

Baccalà alla romana
Oftewel kabeljauw-filetten in beslag gefrituurd, oftewel gestoofd in tomatensaus (oftewel met pijnboompitten en rozijnen oftewel met rode pepers)


Vleesgerechten

Pollo alla diavola
Halve kip op de bakplaat
Citroensap en forsch peper

Quinto quarto zie hier
Gaat de kant op van Fritto misto alla romana

Saltimbocca alla romana
Dat hoef ik niet uit te leggen
Althans: dat is niet met ham hoor!
Dat hoort met (salie en) bresaola (en Marsala)

Zuiglam aan het spit, in de oven (alla cacciatora), gekookt (in brodetto; ook met geitenbok)

Coda alla vaccinara
Ossenstaart in tomatensaus met veel selderij

Zampone
Gevulde varkenspoten


Typisch

Suppli al telefono (zie een fameus artikel hier) (en zie hieronder in mijn keuken...)



Volgende aflevering zie hier





Ik maakte vanavond een Camembert à la braise

Ik gebruikte een wegwerp BBQ van Kruidvat (€ 2,-)
(Kon ik meteen ook wat Padrón pepertjes uitproberen die donderdag naar een grote BBQ gaan)

Moest denken aan die Huivers van de Volkskrant, die in de US een BBQ koopt, zo groot dat die met een hoogwerker op zijn dakterras in Limburg gezet moet worden

God wat een lul

Dat je het doet, OK
Maar er dan enorm over gaan kwaken in de krant
Kijk mij eens