dinsdag 26 juli 2016

Nog eens zes mooie gerechten



Abrikozen marineren in Marsala
Sterk spul, dus serveren met Mascarpone


Deel een van deze aflevering zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Ook deze recepten vandaag voor de
Grote katholieke culinaire orgie
in Den Bosch komend weekend

(Retteketet, Jonas en de Walvis, Smak, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Kleynst, Kleuter Woutwijk, Hamersmaak, Broekbaard, Hapers, Boesje, Meneer Watkletstons en Van Urmen beklagen zich er over niet uitgenodigd te zijn... Hé lullo's! We hebben het over kunnen koken ja! Niet over kunnen kwaken)



Luxe panini


Beleg stroken focaccia met Parma ham, Mozzarella, plakjes verse vijg en alfalfa of tuinkers of fijngesneden ruccola.

Smeer andere stroken focaccia in met Balsamico-dressing en leg die op de eerste helften.



Aardbeien op rum
Enorm lekker...


P`tits gris met aioli

P`tits gris zijn kleine escargots.
De kleine slakken die we in Nederland vinden zijn prima geschikt voor dit recept.


Laat de slakken een week hongeren in een goed gesloten kist op een koele plek.

Maak een groentenbouillon van water met een scheut droge witte wijn, wortel, ui, knolselderij, prei, knoflook, bouquet garni, zout, peper en kruidnagel.
Laat volledig koelen.

Doe de slakken in een groot vergiet en werk er grofzout doorheen. Sluit het vergiet goed af met een plank en laat een uur staan.

Bestrooi de slakken met gewoon zout en spoel ze goed af.
Giet er kokend water over tot de slakken dood zijn en laat uitlekken.
Haal ze slakken uit de schelpen en maak zowel de slakken als de schelpen schoon.

Doe de slakken in de gezeefde bouillon en laat een dag staan op het kleinste vuur; de bouillon mag niet warmer worden dan 70 graden.
Laat de slakken in de bouillon tot ze worden gebruikt.

Serveer ze met aioli.



Falafel
Ze hadden wat gelijkmatiger kunnen zijn
What the hell


Groente met Snees poeirie


Snees poeirie: Chinees poeder, een Surinaamse versie van Chinees Vijfkruidenmengsel


Blancheer (alles apart) fijngesneden paksoy, gehalveerde spruitjes, stukjes courget, stukjes sperzieboon etc.
Doe in een vergiet en spoel koud.

Bak op laag vuur in een wok ui en knoflook in zonnebloemolie met wat sesamolie.

Roerbak de groenten op hoog vuur met snees poeirie.



Friet van Frieslanders


Meerval met avocado



Schroei meerval filets snel dicht in iets hete olijfolie.

Haal uit de pan en bestrooi met zout en peper.

Leg in een ingevette ovenschaal en beleg met plakken avocado, ingewreven met citroen.
Giet er room over (kwast het uit over het hele oppervlak) en bak een minuut of 20 op 200 graden.



Kartoffelklöße halb halb
(Van half rauwe half gekookte aardappel)


Blinde varkens


Maak grote blinde vinken van 125 gram aangemaakt hoh gehakt per stuk, met er omheen eerst dun runderfilet en daarna dun rookspek.

Bak ze rondom aan en laat met een deksel op de pan en regelmatig draaiend garen.
Haal ze uit de pan en houd ze warm.

Giet eventueel overtollig vet uit de pan en roer er gemberjam in los.
Kruid met peper, Worcestershire en ietsje zout.
Maak er met room saus van en serveer bij het vlees.



Verse knof op de markt in Bad Bentheim


Kruimelvlaai


Maak vlaaibodem-deeg en kruimeldeeg.

Maak custard; roer tot koud.

Bedek de bodem en wanden van de bakvorm het deeg, prik in, stort er de pudding op, strijk het oppervlak glad en bestrooi met het kruimeldeeg.

Bak 25 minuten op 180 graden.



Marouflette in wording


We gaan ons in Den Bosch enorm vrolijk maken over die stiekeme zwarte kousen culi's Retteketet, Jonas en de Walvis, Smak, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Kleynst, Kleuter Woutwijk, Hamersmaak, Broekbaard, Hapers, Boesje, Meneer Watkletstons en Van Urmen

Die wíllen best genieten, maar dat kúnnen ze niet want dat zijn noorderlingen...
Vreselijk voor die mensen, maar ja, wat doe je er aan... Toch?!

Je vraagt je af hoe het mogelijk is dat ze allemaal als trouwe lemmingen nog niet van de Cliffs of Moher gesprongen zijn...



Mini mei-knolletjes


Maar goed

Deel 1 van deze fantastisch mini serie zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


O, en dat vergat ik haast nog: morgen gaan we praten met antroposofische koks!

Dan mag je bv. geen syntethisch of hoe schrijf je dat ondergoed aan

Uhh, of dat bij het koken is of bij het eten, daar ben ik nog niet achter

Misschien wel alle twee, shit man!



(Uhh: het meest fantastische van deze wereld is dat er zo enorm veel ontzagwekkende lullo's rondlopen waar je zo enorm lekker tegenaan kunt schoppen!!)



Witte zoete aardappel
Behoorlijk zoet, maar zeker niet vies zoet zoals die paarse