dinsdag 12 juli 2016

Physiologie du Foie Gras



Dank PJ voor alle plaatjes!



Ik kocht gisteren voor een zeer nette prijs (€ 15) een 50er jaren editie (500+ pagina's) van Le Grand Dictionaire de Cuisine van Alexandre Dumas, en ik bood (vruchteloos) op een exemplaar van Physiologie du Goût van Brillat-Savarin

Maar goût, hahaha!


Ik at bij DéliFrance een uitstekende hamburger

De snijvlakken van de broodjes waren op de bakplaat geweest, verdomd, kom daar eens om bij McDucks of Wurger King
Guacamole, gepekelde jalapeño en idem rode pepertjes...
Kom daar eens om bij die kleuterbakkers...

Het kan natuurlijk altijd beter
Iets minder guacamole, en wat dun gesneden ui er op zou ik zeggen




Maar goed, Foie gras


Ik meldde een en ander al wel, maar nog niet compleet

Sylvia Witteman reageerde op het bittertje in de Ballotine van eendelever

Hier nu even het complete verhaal dus maar


Als je een gans slacht, dan gebeurt er met de gal niks
Maar slacht je een eend (we hebben het natuurlijk over loopeenden, Pekingeenden), dan loopt die gal deels leeg in de lever
Dus krijg je in die lever wat bitters

Als je er een terrine van maakt (veel vet loopt uit de lever), dan is er niks aan de hand, althans, er is sprake van een sterkere smaak bij eend
("Elke soort heeft zijn liefhebbers" zeggen ze in Frankrijk)

Maar maak je een ballotine (al het vet blijft bewaard), dan krijg je een bittertje, althans met eend

Niks engs hoor, je moet er gebruik van maken, zoals ik deed met die abrikozen-chutney laatst


En nou zat ik te denken hoe ik die chutney tot SuperWow zou kunnen promoveren...

Geen abrikozen maar Ume
Geen gewone rozijnen maar groene (van witte druiven; ik kocht ze vandaag)
Ietsje ume azijn (Ume su) en wat Rode rijstazijn
En als suiker Chinese rietsuiker (dat móet je ooit hebben geproefd...)

Enfin

Gaan we doen...




Maar nou zat ik ook te denken "Gewone foie gras, niks bittertje, eten ze (en smaakt prima bij) iets zoet spul, niks zoetzuur"

Afgezien van de Sauternes ernaast: een geroosterde snee brioche (heerlijk), en idem kruidkoek (dat kreeg ik op het station in Luik, en de reactie daarop is simpel: dat kan je enkel beoordelen met "Dat hangt van de kruidkoek af")

En ik zat te bedenken: met een geroosterde snee suikerbrood!
Waw, dat moet goed zijn!
Gaan we eten!!

Maar een ding, dat bedoelde ik met dat Ik zat te denken:
Waarom smaakt (zoetzure) chutney prima bij (iets bittere) ballotine de foie gras de canard, en zoeter spul -ook- prima bij minder bittere andere foie varianten?

Tsja...


Aardige link hier trouwens (alle links hier in een nieuw venster)




Ik zat ook nog wat anders te bedenken

Al dat geschreeuw over plofkippen en kiloknallers en zielige varkens
Die schreeuwers hebben blijkbaar genoeg tijd en poen (subsidies?) om zich daarover druk te kunnen maken

Ik kijk daar vreemd tegenaan

Als je in de luxe verkeert dat je de tijd en de poen hebt om tegen onrecht ten strijde te trekken, ik denk dat ik dan zou beginnen met bijvoorbeeld kinderen en vrouwen die in Afghanistan en zo worden gemarteld, verkracht, vermoord...
Ik zou dan niet in eerste instantie aan kippen denken...

Maar ja...

Als je die achterbakse kop van die vegetarische doos van Wakker Dier ziet...
Of die ontsnapte gek van de Partij voor de Dieren, die Thieme... ("Het oorspronkelijke plan van God met de wereld lag heel ver weg van de dood, de reden ook waarom Adam en Eva vegetariër waren. Pas na de zondeval ging de mens vlees eten en puur om het plezier dieren doden") (Hoe is het trouwens Godverdomme mogelijk dat zo'n losgeslagen idioot in de Tweede Kamer komt, kan iemand me dat ff uitleggen?)

Blijkbaar is voor dit soort politiek correcte idioten het welbehagen van de eerste de beste kip belangrijker dan vrouwen- en kinderlevens