vrijdag 15 juli 2016

Vis!



Vandaag maar weer eens foto's van inkopen

Gedroogde ananas
Kinderen zijn er gek op
(in tegenstelling tot op het meeste gedroogde fruit)



Video's!



Vis kopen

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Heel mooi en niks op aan te merken

(Nou ja, van makreel tonijntartaar maken lijkt me moeilijk)
(En de kop van zeeduivel weggooien! Soep van maken!!)

En inderdaad, van katvis, sepia, haal je dik vlees, veel mooier dan van inktvis
Het opengeklapte lijf kort op de bakplaat, mooi warm maar nog net glazig
Grofzout...
Ach ach ach ach ach...



Lekker spul!
Echt stevige gefermenteerde sojaboontjes in pikante saus


Bacalao

Zie hier

Laat ik om te beginnen opmerken dat de peulvrucht die in Portugal het meest bij bacalao wordt gegeten Frade ("pater") is, heel kleine oogboontjes. Zie hier.
Niks "In Portugal we eat codfish always with chickpeas"

En in het Portugees is het Bacalhau, niks Bacalhao, de minkukels Hoepel en Hamersmaak...

Maar dat gerecht wat die tiepe maakt, dat moet lekker zijn

O God, dat lullige streep trekken door die puree, dat doen ze verdomd zelfs bij Van der Valk tegenwoordig...

Elkaar nadoen, ze kunnen het maar niet laten in de horeca...



Suiker van de Aren palm
Veel voller en mooier dan Gula djawa van de suikerpalm
Van de suikerpalm wordt ook Toeak, wijn, gemaakt
De suiker is dan ook zoeter, minder fijn


Makreel

Zie hier

Met quinoa, aardbei en dragon, Jezus...

Wat een gekwaak en wat een gewapper...

Wat een getrut...
Wat een gefröbel...

"maldón" zout, de eikel

En ja hoor! Weer die lepel door dat pureetje, Godgodgodgod wat een minkukels allemaal...



Foie gras!
Deze keer maak ik Pâté de Foie Gras à la PvdD
Dat is met lijsterborstjes erin...
Heerlijk!


Harder

Zie hier

Vegetarische harder, duurzaam en diervriendelijk gevangen, dat soort dingen

Bottarga is niet gedroogd, dat is gepekeld

Jezus, de eikel:
Eerst peper en zout en venkelzaad, en dan olijfolie

Oftewel we spoelen die kruiden even weg
Uhh, eerst wat olie, dan die kruiden, die dan blijven plakken als je de rest van de olie erover giet

En al die kruiden eromheen, dat is natuurlijk flauwekul
Die kan je net zo goed in je reet steken
Met die hoeveelheid olie kan je 1/5 of minder kruiden nemen, wat gehakt, en met hetzelfde resultaat

"arrosseren", arrozeren ja!

En wat een geklungel met die lepel! Die prut die eruit komt...
Durft ie ook nog filets te noemen, Gristus...



Ik heb een nieuwe foodprocessor gekocht
Alles behalve het mes gaat in de metaal- of de plastic-afval zak
Al dat ijzer rechts, dat werk doe ik met de Mouli julienne
Of met de Mandoline


Skrei

Zie hier

Die koppen, ook van bacalao trouwens, vers of niet, daar kan je enorm mooie soep van trekken
Heel veel kraakbeen oftewel gelei

Die wangen, kaken, dat is Kokotxas, zie hier
Wat niemand weet dat is dat daar vroeger kibbeling van werd gemaakt

Zeer speciaal!
Die vieze baard (daar kan Broekbaard een voorbeeld aan nemen) zet een kartelmes aan op een wetstang...

"It is not a very gratifying job", de zak
Mischien moet ie maar postbode worden, of dominee of zo



Foxnut
Dat is niet het zaad van waterlelie, Lotus seed, zoals je veel leest
Wel verwant, maar een totaal andere bloem
Lotus zaad week je, dit pof je
(met olie, zout, koenjit, mosterdzaad, lombok)


Griet

"Wij koken Nieuw-Amsterdams"

"Van het garnalenkroketje hebben wij een nieuwe versie gemaakt"
Daar was ik al bang voor

IJs van Amsterdamse ui
Flikker op en ga het zelf vreten!

Nooit het verschil in kleur tussen wasabi en mierikswortel gezien?

"Diepvries doperwten zijn in 24 uur gevroren"
Ken je nog lullen lul dan mee
Ik heb er naast gestaan, dat vriezen gebeurt eerder in 24 minuten dan in 24 uur...

Inktvis inkt van de visboer
Wat dacht je van van de inktvis?

"Ui moet je dwars snijden"
Ja hoe anders dan? In de lengte?

"zodat de uiteindelijke erwtjes..." de uiteindelijke kletskop

Weer zo'n puree-streep! Lul nummer drie!

"Fleur de sel afkomstig van zoutvlaktes", de culinaire regenworm...



Afrikaanse pipipiri pepers


Sliptong

Zie hier

Juist! Dat knippen!
Ook met schol!
En dat spul kan je heel mooi gebruiken voor gelei-achtige sauzen

Juist! Trekken!

Juist! Bloem!

Uhh, witte peper is lekkerder, als je echte Muntok hebt tenmimste

Ennuhh, dat is geen palet, dat is een spatel



Tofu vellen
Niet opgevouwen tofu sticks zeg maar
Stripjes, roerbakken
Of rauw


Schelvis

Zie hier

Prima allemaal, echt, maar als thuiskoker heb je hier allemaal helemaal niks aan

En het gaat allemaal over techniek (moeten ze leren), niet over smaak (kunnen ze niet leren)

Kunt u het nog volgen?

Een partij gefröbel...
Ober, doet u mij maar een bord warm eten...



Wasabi mayo
Lekker, maar ietsje te vet