woensdag 13 juli 2016

Zomer!



Vandaag weer eens inkopen

Egusi
Meloenpitten
Afrika
Dat maal je en dat gebruik je als bindmiddel
Daar bereik je de door West-Afrikanen zo geliefde slijmerigheid mee
Zoek op dit blog naar Ogbono



Zomergerechten

Voor als het niet bloedheet is
Voor als het best wat warmer kan



Cravattine met gerookte haring


Ook wel Farfalline, Nastrini, Panierine
Farfalette of Stricchetti bolognese zijn groter
Farfalle (eigenlijk Farfalle genovese) zijn nog groter, en Farfalloni nóg groter
En al dat spul heeft rechte zijkanten; Nocchetine, Tripolini, Stricchetti, Canestrini (allemaal klein), Canestri (groter), Francesine en Stricchetti tondi (nog groter) hebben ronde zijkanten
(Ik sloeg even Pastario ovvero Atlante delle Paste Alimentari Italiane open...)

Kook de pasta, giet af en spoel koud.
Roer er wat olijfolie door want anders gaat het plakken.

Dan bak je in wat olijfolie ui en knoflook aan, en daar komt dan later flink wat vrij fijn gesneden prei bij.
Kruiden met wat kruidnagel, wat foelie, wat zwarte peper, wat zoet paprika-poeder,
wat oregano, wat basilicum en dat soort dingen. Geen zout.
Prei erin, omhusselen, en dan laten garen met een scheut witte wijn erbij.

Per persoon een gerookte haringfilet in kleine stukjes snijden (eerst met het vel naar beneden dat vel in het midden door de lengte snijden en dan dat vel eraf trekken).

Die stukjes door de groenten roeren en als het redelijk warm is de pasta erin opwarmen.

Zure room erdoor roeren.

Ik ken iemand die huivert bij de gedachte aan pasta met prei...




Okazi dat is niet Vlaams hoor, hahahahaha!
Dat is Nigeriaans en dat gaat door die Egusi soep
Waar trouwens vlees in zit (= bouillon) en gedroogde vis



Caribische tomatensaus


Bak in wat pindaolie (of palmvet) ui en knoflook.
Voeg stukjes groene paprika toe, roer even om op hoog vuur, zet het vuur laag en kruid met zout, peper, cayennepeper, laurier, koenjit en zoet paprikapoeder.
Laat even staan, af en toe omroerend.

Doe er geprakte tomaten bij en wat witte wijn.
Laat inkoken.

Serveer met kreeft of zo...


Salsa romesco
Spanje

Geen paprika, wel stukjes amandel en stukjes rode Spaanse peper.

Kruid met korianderblad en zout.




Thais basilicumzaad
Ook een verdikker
Weken tot het bolletjes zijn, prakken, erdoor werken



Armeense pilav


Smelt ghee in een sauspan op half-hoog vuur en bak daarin zachtjes ui en knoflook aan.
Haal uit de pan, doe er Basmati-rijst in en roer enige tijd om; de rijst mag niet kleuren.

Voeg kippenbouillon toe (ongeveer 2 op 1) en zout; breng aan de kook samen met de ui en de knoflook.

Laat met een deksel een minuut of 20 staan op laag vuur.

Serveer met uiterst klein gesneden rode paprika erover.

Zeg tegen een Turk dat dit veel lekkerder is dan die Turkse troep.



Ik ga die soep maken, maar ook Sago-pudding
Trouwens, sago is ook een verdikker



Perenjam met gember


Gebruik zoete peren en niet teveel suiker (gebruik rietsuiker).

Kook de jam samen met flink gemberpoeder en de pitjes uit een cardamom-peul op een pond schoon perenvlees.

Breng op smaak met citroen en eventueel gemberstroop.



Genoeg dikmakers
Azijn nu
Koreaanse appel-azijn
Mooi fruitig!


Knoedels van bakbanaan


Pureer "zwarte" bakbanaan en maak er met "rood" maismeel deeg van, met wat zout en cayennepeper erdoor, en ook bakpoeder.
Voeg eventueel water toe.

Rood maismeel: volkoren maismeel, zeg maar. Gezonde winkel maar ook, goedkoper, de betere toko.

Kneed goed door en laat een uur rusten.

Maak er kleine balletjes van en kook die gaar in bouillon.
Of laat ze gaar worden in de soep waarin ze gegeten worden.



Azijn van "bruine" rijst
Zuur-fruitig
Op Aziatische producten betekent brown rice dikwijls rode rijst
Ik heb twee soorten mihoen van "brown rice"
De ene is bruin, de andere roodachtig



Meerval, gebakken


Neem filets, was ze en droog ze.

Meng bloem met z/p en haal de filets hierdoor; schud losse bloem van de filets.

Bak goudbruin op driekwart hoog vuur in boter.
Haal de filets uit de pan en houd ze warm.

Voeg op hoog vuur flink citroensap en iets witte wijn toe, reduceer kort en goed roerend en breng op laag vuur op smaak met peper en iets Marmite.

Serveer bij de meervalfilets.



Amerikaanse mosterd
Ballpark mustard is een soort Stadium mustard
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)



San Fermín vanmorgen zie hier
Ff naar beneden scrollen voor de video
Die denkt nog wel eens na de volgende keer...

Zie ook de volgende foto
Een hoorn door een been, de andere een reet in



O ja! Morgen Quatorze juillet!

Als ze (vorig jaar niet) van die paardenspektakels hebben, dan weet je niet wat je ziet
Op TV5 Monde van 10.00 tot 14.00

Zie hier
Schitterend!
Het Légion Étrangère komt als laatste want die lopen 88 passen per minuut, en de rest 120...



O, en steunt u Greenpeace?

Dan kan het zijn dat u in de toekomst medeplichtig wordt gehouden aan massamoord door hongersnood

En een van die haarboeren op de TV vandaag: Nee natuurlijk krijgen de eigenaren van die te sluiten kolencentrales geen vergoeding

Hopelijk wordt die zeven miljard door die haarboer opgebracht, met zijn bent van onverzorgde klamme t-shirt bretellen met hangtieten