maandag 1 augustus 2016

Alweer zes mooie gerechten



Alweer inkopen

Wijn van kleefrijst
Echte kookwijn
Deze uit Guandong, en ze kennen het ook op Taiwan



Steak au poivre klassiek

Breek flink zwarte peper met een koksmes (platte kant op een stuk of 10 peperkorrels per keer, en een klap op het mes geven; zorg er wel voor dat het handvat van het mes naast de snijplank is om wrikken van het lemmet te voorkomen).

Wrijf biefstukken in met de peper.

Bak de biefstukken in olijfolie of boter, regelmatig draaiend.
Haal uit de pan en houd warm.

Haal het vet uit de pan, niet het braadvocht. Dat kan als je voorzichtig giet.
Giet een scheut armagnac in de pan, warm op en flambeer.
Zodra het vuur gedoofd is een flinke scheut droge witte wijn in de pan gieten, aan de kook brengen en de aanbaksels losschrapen.
Kook voor de helft in.

Voeg room toe, ongeveer drie maal de hoeveelheid van de wijn.
Breng aan de kook en kook in; proef op zout.

Serveer met het vlees.



AH heeft Brabants, Jumbo dit
Leker spul alletwee en duidelijk verschillend



Snijbonen met eiersaus
Duitsland

De snijbonen grof gesneden aanbakken en kort met wat vloeistof (bouillon, wijn, bier...) erbij laten stoven.
Serveren met eiersaus


Eiersaus

Min-of-meer hardgekookte eieren prakken met crème fraiche, en dat mengen met p/z, citroensap en dille en/of kappertjes.



Rooibos puur
Volgens de verkoopster (van Simon Lévelt) "eigenlijk alleen om bij te mengen"
Wat een klets



Fusilli met flageolets

Week en kook de bonen, giet af en spoel af met water; laat uitlekken.

Bak dunne uienringen met stukjes knof in olijfolie op laag vuur.

Kook fusilli.

Maak wat vinaigrette met balsamico-azijn.

Voeg de bonen toe aan de uien en kruid met p/z en flink dragon.
Laat regelmatig roerend doorwarmen op half-hoog vuur, met eventueel een scheutje water erbij.

Werk er de afgegoten fusilli door en laat weer enkele minuten staan, af en toe roerend.

Roer er de vinaigrette door en serveer samen met gemalen Parmezaan en/of met kleine stukjes gorgonzola, met koude blauwe druiven en met een pepermolen met zwarte peper.



Heerlijke Turkse knoflookworst
Jumbo



Muntsaus

Laat melk aan de kook komen met gehakte muntblaadjes (kruizemunt en/of echte munt) en laat 10 minuten zachtjes doorkoken.

Klop op 250 cc melk drie eigelen met vier dessertlepels suiker smeuïg in een sauspan.
Giet er op laag vuur langzaam de gezeefde melk bij, steeds goed roerend met een spatel, vooral over de bodem.
Blijf roeren tot de saus gebonden is.
Proef op suiker.

Voeg eventueel wat Peppermint toe.

Serveer bijvoorbeeld bij kaastaart.



Niet lekker
Ik verbaasde me over de combinatie (in een sausje dan dus)
Het bleek woksaus (wie koopt zoiets nou?) maar toch



Meringe-taart
Rusland

Klop acht eiwitten met 16 soeplepels suiker heel stijf.

Vet een braadslee van ongeveer 35 x 20 cm. in, beleg met bakpapier, vet dat in en bestrooi met bloem.
Sort het eiwit op het bakpapier, strijk glad en bak twee uur op 90 graden.
Laat afkoelen in de oven.

Klop een kwart liter room stijf met vier soeplepels poedersuiker.
Laat verder opstijven in de koelkast.

Stort de meringue op het werkblad en snij in twee gelijke delen.
Verdeel de slagroom over de niet-platte kant van een van de twee helften en leg er de andere helft op met de platte kant boven.

Bestrooi met poedersuiker en brand daar met een heet ijzer een ruitenpatroon in.

Koel goed vóór het serveren.



Dit zijn groene rozijnen (van witte druiven)
Maar met het licht in huis kan je dat niet groen op de foto krijgen



Pudding van mascarpone en griesmeel

Laat 250 cc melk aan de kook komen met de helft van een gespleten vanillestokje, twee eetlepels suiker en iets zout.

Sla een eiwit stijf.

Strooi 75 gram griesmeel bij de melk, roer goed om, laat aan de kook komen en laat dan nog vijf minuten op laag vuur staan.
Werk er een losgeklopt eigeel door, dan 125 gram mascarpone, en spatel er dan het eiwit door.

Giet in een met water natgemaakte puddingvorm, laat koelen met folie erover en koel dan verder in de ijskast.

Serveer met koude rabarber, gekookt met het andere deel van het vanillestokje en met sinaasappelsap bij het kookwater.
Decoreer met stukjes sinaasappel en met muntblaadjes.



Poolse gepekelde zuring
Idem dito, niet groen op de foto te krijgen