maandag 22 augustus 2016

Nóg eens zes mooie recepten!



Kleine katvisjes
AH ("Hele inktvisjes")
Ze zijn uitgehaald, snee in lichaam
Je moet ze ontdooien met die snee naar beneden
Perfect om Mực nhồi thịt mee te maken



Toe maar!

Of het niks kost!

Waar hebben ze het aan verdiend...



Galicische empanada


Bak in olijfolie flink ui en knof, eventueel met gedroogde verkruimelde pepertjes.
Bak voorzichtig sardines aan in dezelfde pan.

Maak een pie, vul die met het mengsel uit de pan, bestrooi met basilicum en p/z, deegdeksel erop, gaatje erin, bestrijken met geklopt ei en bakken.

Er kan ook paprika worden meegebakken en/of prei.
Of begin met blokjes chorizo uit te bakken.

Kan ook met tonijn; doe er dan ook paprikapoeder bij.


Empanadilla
: idem, klein

Om mee te nemen naar het veld of in de trein...



De ultieme manier om die dingen klaar te maken
Forsch knof in olijfolie...
Forsch peterselie...


Gepocheerde forel

België


Trek een bouillon van grof gesneden groente: selderijknol, ui, prei, winterwortel en peterselie; verder zout, witte peper, tijm, laurier en foelie.

Als de bouillon genoeg smaak heeft hierin de uitgehaalde en schoongespoelde forellen acht minuten pocheren.
Eventueel de bouillon inkoken.

Serveer de forel met de groenten en met Beurre blanc.



En dat volk erin sauteren
Sepia nooit echt gaar!
Iets glazig!
(Grote sepia openklappen en kort tweezijdig op de bakplaat)


Knoflookolie

Alliolio

Spanje


In flink olijfolie zeer flink knof, grof gesnipperd.

Flink gehakte peterselie erbij en/of korianderblad, en een scheut citroensap.
Zet weg op een koele plek.

Regelmatig omroeren en dan is het na zo´n halve dag wel op smaak.

Bij die dingen hierboven van de bakplaat!! Met grof zeezout!!!



Kort gesauteerd


Gepekeld en gedroogd varkensvlees

Neem spierstuk of fricandeau, met vet en zwoerd eraan; dep het goed droog.

Leg een flinke laag grofzout in een schaal, leg het vlees daarop, draai het een paar keer op de andere zijden zodat daar ook zout op zit, strooi flink grofzout op de bodem van de schaal, leg het vlees er plat op, en strooi er flink grofzout op.

Draai na twee dagen.

Leg, na nog twee dagen, het stuk vlees op twee latjes boven een kom, een uur, met het aanhangende zout.

Spoel het vlees schoon en leg het 24 uur in koud water met een gewicht erop; ververs het water enkele keren en draai dan het vlees.

Laat het vlees, weer op latjes, drogen op een koele iets tochtige plek.

Controleer het regelmatig; als het oppervlak wat klef wordt, was dit dan met lauw water met soda en dep het droog met een schone doek.

Het vlees kan rauw worden gegeten, of in plakjes gebakken.



Tomatensaus met Fino, groene paprika en groene olijven
Op pizzabodem 


Tostiologie


Sneden insmeren met boter, tosti maken (boter aan de buitenkant!) en bakken in een tosti-ijzer.
Veel lekkerder dan een gewone tosti.

Als je een echt tosti-ijzer gaat kopen, neem dan zo´n ding wat omgeklapt een wafelijzer is.
Als je kan vinden...


Zo niet dan studenten-tosti maken

Koekepan warm stoken.
Brood aan een kant met wat olie inwrijven, en daarvan dan een tosti maken met weer die ingesmeerde kant naar buiten, andere kant nog niet ingesmeerd.
In die koekenpan leggen en er een pannetje met water, water vanwege het gewicht dan dus, opzetten.
Vuur laag, en na eventjes draaien na ingesmeerd te hebben.
Als je in ene die tosti kwijt bent, dan hangt die onder aan dat pannetje.


 
Witte ui, wat door olijfolie gehaald
Geen zoete ui!
Bakken op een steen


Oesters, gegratineerd

Frankrijk


Hak peterselie, sjalot en iets knof.
Werk dit door zachte boter en laat deze in de vorm van een blokje koelen.

Open de oesters (Creuses), giet het vocht af, haal de oester los en leg ze in de diepe schelp.

Snijd van de boter plakjes en leg er een op elke oester.

Bestrooi met paneermeel en gratineer een kleine 10 minuten in een hete oven.



Kijk dat eens samen...
Zie je ons al op ons terras in Arcachon zitten...
Uhh, de bovenkant van die pizza iets door mekaar halen vóór het serveren